Veckans blogg: Dagens mat och bak

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Dagens mat och bak

När jag var yngre och vistades utomlands på semester så var det bara stränder, sena nätter, tjejer och alkoholhaltiga drycker som gällde. Nu när jag är vuxen och förhoppningsvis lite mer mogen så är intresset vid utlandsvistelser mer fokuserat på mat och kultur. Att resa omkring i världen och få ta del av olika länders kulturer är berikande och det som framförallt lockar är maten. I min iver på att få upptäcka nya spännande dofter och smaker gör att jag likt en herrelös hund drar från restaurang till restaurang för att sniffa i mig allt som kommer i min väg.

Nu är det givetvis inte enbart mat som tilldrar mitt intresse utan även bröd och bakverk. Förr köpte jag med mig onödiga suvenirer som sedan hamnade i källaren men nu förtiden är det nästan enbart ätbara produkter som åker ned i resväskan på väg hem från en utlandsvistelse. Världen är ju så stor och det finns så många länder att upptäcka och jag har fortfarande inte varit i Afrika eller Sydamerika så mycket återstår av sniffandet av nya gourmetiska upplevelser.

En person som tagit del av olika länders kök är Hanna Larsson som driver bloggen Dagens mat och bak. Läs om Hannas spännande bakgrund och och i vanlig ordning spar jag inlägget i fliken veckans blogg. Ha en härlig vecka och kom ihåg att vår lycka beror på oss själva.

Jag heter Hanna Larsson, är 32 år och arbetar som kemiingenjör. Just nu är jag föräldraledig med mitt fjärde barn. Min man och stora delar av vårt umgänge är irakier så man kan säga att vi lever inspirerat av den irakiska kulturen. Jag har även bott i Marocko och det var där mitt intresse för matlagning och bakning väcktes. Så där har vi lite bakgrund till influenser från andra länder i mitt bloggande.

Jag älskar mat och matlagning, framförallt för att den för mig symboliserar familj och gemenskap. Det är en del av den arabiska kulturen som jag tycker mycket om, att alltid ha huset fullt med familj, släkt, vänner och umgås kring mängder av god mat.

Jag har bloggat om matlagning och bakning i perioder sen mitt andra barn föddes 2011. Det är väldigt roligt att få uppskattning och kunna inspirera andra.

Jag är extremt varierad i min matlagning och mitt bakande och har tack vare bloggandet upptäckt att jag lagar olika maträtter nästan varje dag under ett år. Jag använder bloggen själv som en receptsamling, ett sätt att påminna mig själv om bra recept jag tidigare lagat/bakat.

Jag har ett stort intresse av kulturen kring matlagning och bakning. Jag försöker krydda mina matbilder på mitt instagramkonto med lite historia, tradition och matkultur från Mellanöstern. Även en del roliga kulturkrockar kring maten.

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Jag tycker mest om att baka allt där man använder händerna och som är lite pyssligt och pilligt, som till exempel piroger. Ibland kan jag få ”degabstinens” och bli extremt sugen på att få sysselsätta händerna med en rejäl deg! Jag gillar att sitta och forma tex piroger i flera timmar, gärna tillsammans med vänner eller mina barn. Det är ett sätt att koppla av och få utlopp för kreativitet helt enkelt.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
På svenskt konditori är min favorit en klassisk Budapestbakelse! Annars är baklava en favorit😉

Vad är ditt bästa bakminne?
Alla fantastiska middagsbjudningar tillsammans med vänner! Oslagbara minnen med trevligt sällskap, massa mat och stora dessertbord dignande av söta bakverk, tårtor, choklad och frukt.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
En jättesvårt fråga! Om jag fick möjligheten att välja vilka kända människor som helst så skulle blir tvungen att utnyttja tillfället till att prata antirasism, politik och världsläget i stort med Donald Trump, Stefan Löfven och Vladimir Putin. Jag skulle behöva baka något otroligt gott för att lyckas påverka dessa herrar men det sägs ju att ”vägen till mannens hjärta går genom magen”!

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Vanligaste frågan är nog om jag är svensk ursprungligen pga att jag lagar mycket mat från Mellanöstern och svaret är ja. Jag har inte haft någon i min närhet att lära mig från direkt (såsom man ofta gör i Mellanöstern) utan mina recept är formade av inspiration från internet, kokböcker, vänner, min svärmor och egen fantasi.

Simit (turkiskt bröd)
Recept: Här

Petit chou
Recept: Här

Rispudding med saffran
Recept: Här

Bläbärsrutor
Recept: Här

Kletcha
Recept: Här

Atayef
Recept: Här

Blogg: Dagens mat och bak
Drivs av: Hanna Larsson
E-post: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.