Veckans blogg – Elin Anna Regina

Jag heter Elin, är 28 år och bor i stadsdelen Gamle Gefle i – såklart – Gävle. Där bor jag tillsammans med min sambo och vår ögonsten Eden, vår valp som vi hämtade i januari. Mitt intresse för bakning har alltid funnits men det har ofta hamnat i bakgrunden då andra intressen tagit större plats. Bland annat är jag utbildad journalist och har jobbat som sportjournalist på bland annat Sportbladet (Aftonbladet) och Fotbollskanalen (TV4). Efter min sejour i Stockholm jobbade jag som reporter på Sveriges Radio, nämligen P4 Gävleborg, i drygt ett år innan jag blev copywriter. Numera är jag kommunikatör. 

Jag har också spelat fotboll sedan barnsben men var tvungen att lägga ner min elitsatsning vid 19 års ålder då jag fick för stora problem med hälsan. Det blir lätt så när man pressar sin kropp för hårt med dåliga förutsättningar. Numera spelar jag i division två med Hille IF, vilket är en lagom nivå för en 28-åring med diverse skade- och sjukdomsproblem. 
Karriären och fotbollsintresset tog alltså det mesta av min tid fram till för ett par år sedan, men nu när jag har ett vanligt jobb och fotbollen som en hobby har jag mer tid för bakningen.

Det är mest på Instagram som jag håller till och väl där så är det min vän Mikael Arvidsson som oftast sköter fotograferingen! Jag älskar att experimentera fram nya recept som passar mig perfekt och smakkombinationer är verkligen det jag brinner för. Det estetiska skulle jag inte säga är en lika stark sida hos mig, även om jag har blivit bättre där också.  Jag är helt enkelt en familjär och fikatokig fotbollsnörd med en förkärlek till skrivande.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag är verkligen en glassoman som aldrig kan få nog av hemgjord glass. Det är det godaste jag vet och som om det inte vore nog finns det oändligt med variationer där det bara är fantasin som sätter stopp för smakkombinationerna. Jag är väldigt glad över att vi är på väg mot varmare tider så att intresset för glass ökar, så mina följare på Instagram kan räkna med väldigt många olika glassrecept och bilder inom en snar framtid.

Förutom glass skulle jag säga att jag också är en fantast av kakor. Allt från klassiska chokladrutor som mormor alltid gjorde när jag skulle komma och hälsa på till chocolate chip cookies med avancerade tekniker och element. Jag tycker att det känns väldigt kul att min passion för kakor verkligen har tagit fart och jag kommer att dela med mig av många recept även här. 

Hur ofta brukar du baka?
– Jag brukar baka minst en gång i veckan, ibland fler gånger men sällan färre. Det som gör att jag inte kan baka alltför ofta är att jag jobbar heltid och tränar fotboll 4-5 gånger i veckan, samtidigt som jag också har en liten valp. Men nu känner jag att jag närmar mig en period då det kommer att bli mer bakning, eftersom inspirationen är på topp igen nu när det börjar bli ljusare ute. När jag har bakat brukar jag själv äta väldigt mycket, men jag ger också till min familj och mina vänner. Speciellt min vän som fotar min bakning, hans sambo brukar bli väldigt glad då. 

Vad är ditt bästa bakminne?
– Min mamma gör en chokladrulltårta med banan och grädde till alla födelsedagar. Det är min absoluta favorittårta och bland det bästa jag vet. Jag är en väldigt nostalgisk person som gillar traditioner och den här traditionen ligger mig väldigt nära hjärtat. Ett mer specifikt minne som jag brukar se tillbaka på med värme är när jag för flera år sedan började göra hemgjord glass och mina grannar ute hos mamma sa att det var den godaste glass de hade smakat. Då blev jag väldigt nöjd, det betydde nog en del eftersom man alltid är lite nervös i början.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Jag älskar Sara Bernard-kakor, tyvärr har mitt favoritbageri här hemma i Gävle gått i konkurs och det var såklart deras Sara Bernard-kakor jag alltid har tyckt bäst om. Så just nu är jag på jakt efter ett ställe som kan stilla min längtan. Den mörka chokladen var så perfekt krämig och smakrik samtidigt som kakan i sig hade perfekt textur. Åh, så jag saknar de kakorna. Annars är jag någon som verkligen älskar gräddiga bakverk, som semlor i alla dess former när det vankas för det. Så en och annan tårtbit kan också slinka ner om jag är på det humöret.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Jag skulle nog bjuda min största fotbollsidol Frank Lampard, författaren av min favoritbok Michelle Magorian och Michelle Obama. Jag tror att det skulle ge upphov till sådana fantastiska konversationer och diskussioner. Alla tre är intelligenta och har nog väldigt intressanta infallsvinklar på både aktuella och historiska händelser. Den fikastunden hade varit ett minne för livet och jag hade nog haft väldigt svårt att slita mig därifrån. Vi hade suttit ända in på småtimmarna och diskuterat.

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Absolut, jag skrollar ofta igenom flöden för att hitta inspiration. Men de två jag ser upp till mest och kanske blir som mest inspirerad av är Linda Lomelino och Melker Andersson. Vilka fantastiska kreatörer. Linda har ett så vackert estetiskt tänk som syns i allt hon gör och Melkers recept och sätt att göra verkligen allt gott är ren magi. Vi var på ett julbord en gång som han hade komponerat och där var det en gluten- och mjölkfri gräddtårta som var helt otrolig, jag kunde inte fatta hur den var så bra. Jag träffade också Melker när jag och min sambo var och åt på hans restaurang i Öregrund, det var väldigt kul. 

Snickerskladdkaka – Recept här
Brownietårta med cheesecakefyllning – Recept här
Hemmagjord daimglass – Recept här
Toscakaka – Recept här
Brända mandlar-cupcakes med kola och vanilj – Recept här

Blogg: Elin Anna Regina
Drivs av: Elin Öhlund Svensson
Instagram: Här

Stort tack Elin för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.