Veckans blogg: Elvafika

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Elvafika

Idag råder det stor brist på bagare och konditorer, vilket kan te sig underligt med tanke på att de aldrig någonsin fått så stor uppmärksamhet i medier som nu! Så vad beror det på? Det finns säkerligen ett flertal förklaringar men en viktig aspekt är antalet platser på yrkeshögskolan idag är begränsat till futtiga 40 platser till en bransch som sysselsätter 15 000 personer.

Gymnasieutbildningen är i de flesta fall alldeles för kort och eleverna har i snitt 23 timmar i skolan (inklusive kärnämnen). Eftersom branschen generellt består av småföretagare med en eller två anställda så kan de ej anställa nyexaminerade gymnasieelever pga att de inte har tillräckligt med erfarenhet och tempo. SBK (Sveriges bagare och konditorer) räknar med att 90% av gymnasieeleverna aldrig börjar att arbeta i branschen.

De två yrkeshögskoleutbildningar (YH-utbildningar) som finns idag är belägna i Kristianstad och Göteborg. Bageribranschen är en av de branscher som arbetsförmedlingen ser störst brist på arbetskraft i så vad gör myndigheterna? Ingenting är svaret!!!

Nyligen gav yrkeshögskolemyndigheten avslag på fler platser (bla två platser i Stockholmsområdet) inom utbildningen för bagare och konditorer, utan att kunna ge någon motivering eller förklaring! Att staten inte vill satsa i en bransch som skriker efter arbetskraft är för mig en stor gåta och det går stick i stäv med regeringens utlovade satsning på yrkeshögskolor för att råda bot på arbetslösheten. De som går YH-utbildningen får i regel jobb så fort de lämnat skolan då de har en diger utbildning i bagaget.

En person som går på YH-utbildningen nu är Kajsa Johansson som driver bloggen Elvafika och hon kommer säkerligen kunna välja och vraka mellan jobb när hon studerat klart. Läs mer om henne nedan och i vanlig ordning spar jag veckans blogginlägg i arkivet.

temporary-image1454798562523_56b676e72a6b2275ad357659edited

Mitt namn är Kajsa Johansson och jag är en 19-årig tjej som är uppvuxen i de småländska skogarna i trakterna kring Kalmar. Jag har under en lång tid varit fascinerad av bakning och när jag var yngre så brukade jag sätta ihop egna smakkombinationer hemma i köket. Jag kände tidigt att bakning var något som jag ville satsa på så det var det självklara gymnasievalet för mig. Jag studerade restaurang och livsmedel i tre år fram till sommaren 2015. Efter studenten sökte jag en högskoleutbildning i Skåne och i samband med det så flyttade jag ned till Kristianstad. Där började jag på en yrkesutbildning inom bageri och konditori och där studerar jag nu.

På YH-utbildningen får vi vara med om en massa roliga saker och vi har bland annat föreläsningar och bakning tillsammans med folk från bageribranschen. Exempelvis så har i genomgått en modelleringskurs med Jan Hedh och kavling av wienerbröd med Håkan Johansson (världsmästare i bageri). I januari åkte hela klassen ned till Schweiz och gick på bakkurser. Det var verkligen jätteroligt att få se vad de gjorde samt att vi testade på att baka saker man är van vid.

Min blogg, Elvafika, startade jag 2013 under min gymnasietid. Jag ville ha en plattform där jag kunde förvara mina recept samt dela med mig av dem. På bloggen visar jag också läsarna vad jag tillverkar för godsaker i skolan. Det kan vara allt från vanliga hederliga frallor till pilliga tårtdekorationer.

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Choklad alla dagar i veckan. Jag fullkomligt älskar chokladfondanter, kladdkakor, chokladsås, chokladtårtor allt som har med choklad att göra! Men, chokladpraliner framför allt. Hela arbetet är en fröjd ända från ihopsättningen av smaker, tempereringen, gjutningen, fyllning med ganasch, den långa väntan på kristalliseringen och den underbara känslan efter ett dygn när man äntligen får slå ut pralinerna och provsmaka. Halleluja!

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Pariserbulle. En vetebulle med kardemumma fylld med vaniljkräm doppad i strösocker. Denna tradition har följt mig genom livet. Det är något visst med de där bullarna. De är så fluffiga och mumsiga.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Mitt bästa bakminne var för ett par år sedan när jag skulle baka macarones för första gången. Macarones kan ju vara lite trixigt att få till bra men nu ville jag gärna testa. Köpte alla ingredienser, gjorde som det stod i receptet (trodde jag) och ställde in macaronsen i ugnen. Väntade i 10 min och de var fortfarande platta. Vafalls? Jag gjorde ju precis som i receptet! Det visade sig att jag ändå hade gjort något knasigt. Dom var helt platta och tråkiga och det dök aldrig ut någon ”fot” kring marängkakorna. Vad hade jag gjort för fel? Vad skulle jag göra? Jag sökte upp en massa recept och kollade på en hel del videos där de gjorde macarons. Eftersom att jag inte ger upp i första taget så gjorde jag ett nytt försök. Efter ett X antal timmar i köket så körde jag på ännu en gång. Nu med ett annat recept. Ett mycket bättre recept kändes det som.

Jag var mycket noggrann med varje steg. Silade mandelmjölet med en jätte-jätte tät chinoise (en mycket tät sil). Mjölet blev så finmalet som det bara kunde bli. Hade äggvitorna jätte-rumstempererade. Vispade äggvitorna och socker jättelänge. Vände ner mandelmjölet försiktigt och inte för länge. Skulle jag lyckas? Eller blev det ännu en flopp? Jag la ner så mycket tid på denna smet alltså. Satte in de utspritsade kakorna i ugnen. Det gick fem minuter och då hade det inte hänt nånting. Då kom nervositeten. De skulle ju vara inne i 20 min. Skulle de inte hända något alls? Det var då den visade sig. Runt hela marängkakan kunde jag ana en ”fot”. Då kom glädjen. Äntligen! Alla timmar hela dagen i köket hade lönat sig. Yippie! Den som stod utanför fönstret kunde ana ett och annat glädjeskutt.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Anders Lundin. Under hela min uppväxt så lyssnade jag till hans fina visor. Underbart vackra!
Ulf Brunnberg. Alla de gånger jag kollat på Jönssonligan och skrattat åt samma gamla skämt. Jag tröttnar aldrig!
Ana Gina. Man kan ju inte annat än att tycka om henne. Både komiker och sångerska, hon har hela paketet.
Vilket härligt gäng!

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Vilket tycker du är roligast? Bageri eller konditori? Detta gäller inte enbart på bloggen utan i även i allmänhet. Det är en svår fråga som ej går att besvara fullt ut. I somras jobbade jag på ett stenugnsbageri och då tänker man inte så mycket på tårtor och kakor. Då är det levainbröd som gäller. Men det kan komma att ändras, det skiftar hela tiden tycker jag. Det är det som är så härligt med detta yrket. Bredden. Man kan knåda degar ett tag för att sedan stå och spritsa macarones. Det absolut bästa med att vara bagare/konditor är att få släppa lös sin kreativitet och skapa oändliga variationer.

choco

Muffinsbakelser med kola
Recept: Här
blondies

Blondies med M&Ms
Recept: Här
imageedit_3_4897673118
Rulltårta med Chokladsmörkräm​
Recept: Här
jordnöt

Nutella & Jordnötsbollar
Recept: Här

imageedit_9_6612950254

En fullt ätbar choklad-minon
Foto utan recept.

ö

En anka i blåst och draget socker
Foto utan recept.

—————————————————————–-

imageedit_7_6224672932

Blogg: Elvafika
Drivs av: Kajsa Johansson
E-post: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.