Veckans blogg – Erikas fikastund

Jag som driver instagramkontot och bloggen Erikas fikastund heter Erika Westerlund Strömmer och är en självlärd hemmabagare, fru och tvåbarnsmamma. 

Vi bor just utanför stan i hus med katt och kaniner. Jag jobbar som förskollärare så bakningen är min hobby. Innebandy var tidigare min stora passion i livet men ett avslitet korsband i knäet satte stopp på karriären och när jag var mammaledig så började jag plötsligt att baka, något jag nästan aldrig gjort tidigare i livet.

Från början hade jag bara mitt Instagramkonto. Tyckte det var kul att baka och försöka ta inspirerande bilder med allteftersom så blev efterfrågan på en blogg så stor så då startade jag även den. Bloggen lever i allra högsta grad men det är Instagramkontot som är mitt hjärtebarn. Jag väntar fortfarande på det stora blogg-genombrottet, att få blogga på en större portal eller en egen och att få skriva en bok, det är drömmen.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Tårtor, kakor och pajer av alla de slag är det jag bakar allra mest. Det blir ofta moussetårtor och det börjar finnas många olika varianter och smakkombinationer på just dessa på bloggen. Det som är så roligt med just moussetårtor är att det verkligen går att komponera ihop olika interiörer med en god mousse i det oändliga. Sen är det bara att förvara i frysen tills det närmar sig servering så det är ett perfekt bakverk att förbereda och ha i frysen. Då får man också den där släta, fina kanten på tårtan som man som riktig baknörd gärna vill åstadkomma.

Hur ofta brukar du baka?
– Jag bakar varje vecka. Jag försöker att inte baka något på måndagar och tisdagar men så fort helgen närmar sig så börjar jag. Det jag bakar fikar vi i närmaste familjen på under helgerna. Sedan får min farmor, mormor, min frisör och andra det som blir över.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Från barndomen alla de gånger jag cyklade till min farmor och bad henne för hand vispa ihop en sockerkakssmet som jag sedan slevade i mig och cyklade hem igen. Från senare tid så är det nog när jag bjöd mina vänner på chokladbollstårta. Detta var innan jag hade upptäckt bakningen. En av mina närmaste vänner tyckte det var så kul att jag plattat till smeten istället för att rulla till bollar, tänk om vi då hade vetat att just chokladbollstårta skulle komma att bli ett ganska vanligt, lite trendigt och populärt bakverk.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Det här är en svår fråga för det är så sällan jag fikar på ett café med ett undantag och det är när jag är i Stockholm, då blir det alltid ett besök på mitt favoritcafé Mr Cake. Där ser jag till att en tårtbit alltid blir beställd i sällskapet iallafall. Men jag är svag för choklad så ett chokladigt bakverk är nog det jag annars skulle beställa.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Roy Fares för tips och trix. Zeina Mourtada så vi får avnjuta en måltid med fantastiska smaker. David Hellenius så att vi får skratta. 

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Självklart inspireras jag av alla likasinnade vänner jag fått via Instagram och så finns det en del amerikanska bloggare som jag följer men det jag allra mest inspireras av är faktiskt våra årstider. Att baka efter säsong och komma på nya recept och smakkombinationer utifrån vad man helst bakar med under årets alla månader är den bästa inspirationen.

.
Chokladmoussetårta med Marianne

Recept: Här

.
Tartelette med salt och kola och vitchokladpannacotta

Recept: Här

.
Chokladig brownie med salt och kolasås

Recept: Här

.
Daimcheesecake med hallonmousse

Recept: Här

.
Chokladmoussetårta med crispbotten

Recept: Här

.
Blogg:
Erikas fikastund
Drivs av: Erika Westerlund Strömmer
Instagram: Här

Stort tack Erika för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.