Veckans blogg – Fab Foodie Swede

Malin Nordblom heter jag och är en skåning som bor på Lidingö. Jag har tillbringat ganska många år utomlands, Grekland, Spanien, England, Tyskland och sist var det två omgångar i Kina. Alla dessa ställen har gjort mig nyfiken, och så har det gjort mig öppen för allt. Jag är med på det mesta och vill gärna testa, även om jag kanske borde säga nej ibland som när det var en sjukt snabb båtresa med tävlingsförare.

Somrarna tillbringar jag nere i Skåne i vår lilla stuga vid havet, enkelt och lätt eftersom allt går ut på att umgås och äta. Jag har två barn Emma är 12 år och Melker som snart fyller 18 år, och en svart katt som heter Mao. Även han gillar bakelser.

Jag arbetar som frilansande matskribent, är webbredaktör för Gourmet och driver min blogg Fab Foodie Swede, Instagramkonto och en ny grej för mig är att jag driver en YouTube-kanal. Kolla gärna in min video från Parmigiano Reggiano som har 2,5 miljoner views!

Jag är även silversmed och just nu tar jag fram lite matinspirerande smycken till en ny kollektion. Jag finns bara på Instagram med smyckena.

Bloggen är full av recept, men även restaurangtips både i Sverige och utomlands och mellan varven postar jag även lite om vad som har hänt i livet den senaste tiden. Det är roligt när man får höra att någon har lagat mina recept, det känns verkligen roligt att få dela med sig!

Ett av mina absoluta favoritställen att hänga på är i kök på restauranger och konditorier. Att få följa med i processen, se hur allt går till. Jag älskar verkligen det. Jag saknar att få hoppa in och laga mat mellan varven i ett större kök, men förhoppningsvis så går det snart igen. Jag brukar hjälpa till på KSLA där min vän Gunilla bossar i köket. Hon är även världens bästa mentor för mig!

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag bakar gärna tårtor eller kakor, men gör även mycket desserter. Tycker om att sätta ihop olika smaker och se hur det blir. Choklad är alltid en favorit.

Hur ofta brukar du baka?
– Jag bakar mellan två till fem gånger i veckan. Om jag bakar för mycket så ger jag det till mina grannar som gärna ställer upp och testar. Och nu under pandemin så har jag även bakat till ett gäng som arbetar på en Covid-avdelning i Stockholm.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Jag åt en helt fantastisk dessert på Svinklöv Badehotel i Danmark, den var full av så många smaker,färger och texturer. Och otroligt vacker, det var Bocuse d’Or vinnaren Kenneth Toft-Hansen som hade skapat den. Ett annat minne är när jag satt på köksbänken hos mormor och slickade på alla hennes vispar och slevar, hon arbetade på konditori i Lund så jag är uppvuxen på kakor och bullar.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– En bakelse av något slag, och jag provar gärna på något nytt. Bäst är det att fika med någon god vän så att man kan dela på flera olika bakelser. Eller så beställer jag in en god bulle som absolut inte får vara för bakad, de ska vara mjuka med mycket av allt!

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Jag bjuder in David Batra för att höra vad han tycker och tänker om allt vi äter, också vill jag höra mer om hans äventyr i Indien. Jag har lyssnat klart på hans podd, så jag får lyssna lite på honom live istället. Sedan vill jag ha med Najat Kaanache, en marockansk kock som är helt fantastisk och så himla rolig. Hon är som en levande idéspruta, och jag längtar efter att träffa henne igen. Jordi Roca, han hade jag velat ställa tusen frågor till. Jag har träffat hans bror, men aldrig honom. Han skapar verkligen intressanta och vackra bakverk och desserter. Och han borde bjuda oss andra på fika såklart.

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Jag tar inspiration från allt jag ser och äter. Jag tittar in hos Patisseriet på Lidingö, äter och inspireras. Eller på Chokladfabriken och Betsy Sandberg, deras choklad är så otroligt god! Men jag följer många på instagram och inspireras av alla där. Och när jag beställer in dessert på en restaurang, jag älskar verkligen bra efterrätter. Och det är härligt att se att fler och fler lägger ner lite mer krut på just det! För vad är en måltid utan dessert.

Citroncupcakes med vaniljfrosting – Recept här
Citron och timjankaka – Recept här
Key Lime Paj – Recept här
Citron cupcakes – Recept här
Saftig kokoskaka med kokosglasyr – Recept här

Blogg: Fab Foodie Swede
Drivs av: Malin Nordblom
Instagram: Här
Facebook: Här
YouTube: Här

Stort tack Malin för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.