Veckans blogg – Filippas godsaker

Jag heter Filippa Tryggmo och är 19 år. Jag tog student i somras och i och med de rådande omständigheterna i världen så har det fallit sig naturligt att jag passat på att lägga allt fokus på bakningen.

När det gäller bakning så har jag i princip bakat hela mitt liv och alltid gillat det. Det finns så många spännande saker man kan experimentera med och jag tycker även det är en befriande känsla att baka. Just där och då kan man inte tänka eller göra så mycket annat vilket kan vara skönt ibland.

Jag har inte hållit på med bloggen särskilt länge så jag är relativt ny i gamet. Anledningen till att jag började med bloggen och Instagram var efter att jag under en period bakat lite mer regelbundet och tagit bilder och kände att det skulle vara kul att dela med mig av dt jag bakat. Dessutom tycker jag det är roligt att hålla på med sociala medier och liknande så jag tänkte att det var lika bra att testa.

Det är inte enbart bakningen som jag tycker om utan att fotografera är minst lika kul. Jag gillar hur man får fixa och trixa med ljus, bakgrunder, tillbehör m.m. för att få till den perfekta bilden. Dessutom tycker jag att bilderna är väldigt viktiga eftersom det är det som folk ser först och det som i själva verket ska locka dem till att läsa vidare.

Än så länge är jag fortfarande i början av livet och har mycket framför mig. Vad jag ska hålla på med vet jag inte till 100 procent men jag har alltid brunnit lite extra för barn och ungdomar, så vi får helt enkelt se vad livet tar mig. Jag hoppas så klart att jag ska kunna driva bloggen även i framtiden när jag eventuellt pluggar/jobbar med något annat också men en sak som är säker är att jag aldrig kommer sluta att baka och det hoppas jag att du inte heller ska göra.

Vill du bli inspirerad i köket eller bara se på bilder på goda bakverk så kika gärna in min blogg och Instagram. Jag ser fram emot framtiden och den resa jag har framför mig och jag hoppas att just du vill hänga med mig.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag tycker om att baka det mesta men jag gillar inte att baka samma typ av bakverk flera gånger i rad utan föredrar att ena dagen baka småkakor och en annan dag baka bullar. Däremot har jag en liten extra förkärlek till desserter. jag gillar hur man kan kombinera och experimentera med olika smaker och texturer. Det finns så mycket man kan göra med desserter och jag tror det är det jag gillar extra mycket.

Hur ofta brukar du baka?
– Väldigt olika men åtminstone två gånger i veckan. Vissa veckor kan det bli fler gånger och vissa färre, det beror lite på om jag har några bra idéer just den veckan. Utöver det gillar jag som sagt att göra desserter så det sker rätt ofta att jag gör det på helgerna. Jag bor fortfarande hos mina föräldrar så det som blir över brukar vi äta upp tillsammans.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Jag har många bra minnen och har alltid gillat att baka med min mamma enda sedan jag var liten. Jag har inget specifikt minne men har alltid tyckt om julen och julbak extra mycket så alla de minnena ligger mig extra varmt om hjärtat. Annars har jag ett annat minne som kanske inte betyder så mycket för mig men jag kommer ihåg det väldigt bra och det var när jag lyckades med mina macarons första gången.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Här finns det ett enkelt svar och mycket beror nog på att jag är lite för feg för att prova nya saker som eventuellt inte kommer vara gott. Ska jag väl fika på ett kafé vill jag ta det som jag vet är gott. Det slutar alltid med ett wienerbröd. Kanske beror det också på att det inte är något som jag gör hemma. En kladdkaka lockar tillexempel inte lika mycket eftersom det händer att jag gör det hemma ibland.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Oj vad svårt, det finns så många som jag skulle vilja bjuda på fika men jag får nog ändå börja med den personen som fick mig att börja baka på riktigt, nämligen Frida Skattberg eller som hon också kallas för baka med Frida. Sedan är jag också ett stort fan av Sveriges Mästerkock och det är en självklarhet att bjuda in självaste Markus Aujalay. Den sista personen är inne lite på samma spår som Markus eftersom han en gång i tiden varit med i just det programmet och jag pratar om Dante Zia. Jag tycker han verkar otroligt rolig så han är också varmt välkommen.

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Jag hämtar inspiration från många olika ställen och personer. Det kan dels vara gamla recept som äldre släktingar har gjort, recept från min mamma eller från de jag följer på Instagram. Ska jag säga några specifika namn så gillar jag Emma Brink Rask (Brinkenbakar) väldigt mycket och då framförallt hennes bilder. Som jag även nämnde tidigare var det Frida Skattberg som fick mig att bli intresserad av bakningen på riktigt och hon inspirerar mig än idag.

Minimuffins – Recept här
Mangosorbet – Recept här
Daimtårta – Recept här
Vaniljhjärtan – Recept här
Kladdkaka med kokostosca – Recept här

Blogg: Filippas godsaker
Drivs av: Filippa Tryggmo
Instagram: Här

Stort tack Filippa för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.