Veckans blogg – Fredriks fika
Jag heter Fredrik Nylén och är sambo med Emil och vovven Lovis och vi bor i en ombyggd kyrka i Hofors. Jag arbetar som bloggare, fotograf och författare och driver en av Sveriges största bakbloggar som har varit verksam i sju år med tusentals recept på bloggen. Var med i Hela Sverige Bakar 2013 där jag kom tvåa och har efter det gett ut fyra böcker och en femte bok på gång. Böckerna finner du här.
.
Just nu har jag snöat in på vandring och ska snart bege mig ut på en resa själv tillsammans med vovven. Det ska blir så spännande att vandra och tälta tillsammans med Lovis och jag kommer självklart att fota massor!
.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag gillar verkligen att baka allt, men om jag skulle välja ett favoritbakverk så är det allt med deg! Bröd och bullar är en riktig favorit. Jag gillar självaste processen med jäsningen, konsistensen på degen och knåda, knåda, knåda! Allt från enkla bullar och bröd till surdegsbröd som tar flera dagar på sig. Det är ju magiskt att man faktiskt kan baka ett helt bröd på enbart vatten, mjöl och salt.

Hur ofta brukar du baka?
– Jag bakar flera dagar i veckan, oftast ganska mycket på en gång. När jag drar igång en deg så kommer jag på något mer jag kan göra medan degen jäser och sen är jag igång med massor av recept. Det blir en hel del bakverk och de ger jag bort till vänner och grannar. Bröd och bullar fryser jag in, det är perfekt när man får gäster.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Det är när jag var liten och vi var hemma hos min gammelmormor. Där bjöds det alltid på ”sju sorters kakor” – allt från bullar, munkar, mjuka kakor till småkakor. Vi satt ofta ute i trädgården med fin-porslinet och fyllda fat med godsaker.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Det är lite olika, men jag beställer oftast antingen en mandelkrok eller kardemummabulle om den har mycket kardemumma på sig. Kardemummabullar är nog min största last!

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Nu finns inte alla med oss, men tänk dig trion Astrid Lindgren, Carola Häggkvist och Lill-Babs. Astrid har jag älskat sedan jag var liten, jag älskade att höra hennes röst och läsa hennes böcker. Vi har till och med döpt vår vovve efter en karaktär ur hennes böcker, Lovis. Carola sjunger bara bäst, och lite småtokig och man vet aldrig vad som skulle hända så det är ju spännande bara det. Lill-Babs kan jag tänka mig hade de bästa kramarna och hon var nog genomsnäll. Den trion tror jag skulle vara det perfekta fikasällskapet.

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Jag får inspiration från allt och på Instagram så fylls hela mitt flöde av inspirerande kreatörer. Men det som oftast inspirerar mig är när man blir bjuden på middag. Alla har alltid något spännande att bjuda på och det behöver inte vara krångligt utan snarare tvärtom, en genväg, ett trick för att förenkla eller smaker man inte testat ihop tidigare.

Kardemummabullar
Recept: Här

Blåbärskaka
Recept: Här

Klassisk kladdkaka
Recept: Här

Hemgjorda delicatobollar
Recept: Här

Chokladtårta i långpanna
Recept: Här

Blogg: Fredriks fika
Drivs av: Fredrik Nylèn
Instagram: Här
Facebook: Här

Stort tack Fredrik för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.