Veckans blogg – Brinken bakar

Jag heter Emma Brink Rask och jag är kokboksförfattare och driver bak- och dessertbloggen Brinken bakar. Där samsas enkla recept med lite mer avancerade. Gemensamt för alla recept är att oavsett svårighetsgrad så vill jag visa att allt går att baka med finess och elegans. Jag är självlärd inom bakning och intresset föddes runt 2016 och bloggen startades våren 2017. I botten är jag digital strateg, redaktör och innehållsproducent och innan jag sadlade om och började jobba med bakning jobbade jag i mediebranschen i över 15 år.

Jag driver också Sveriges enda podcast om bakning tillsammans med min kollega Camilla Hamid (My Kitchen Stories). Podcasten heter Tillåt kakor och du kan lyssna på avsnitten här. I våras kom min första bok, Baka & Spritsa ut och just nu jobbar jag för fullt med bok nummer två som kommer ut i handeln våren 2021. Förra hösten vann jag Matbloggspriset för bästa bak- och dessertblogg.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Det är ingen hemlighet att mitt favoritmoment med att baka är dekorationen. Så jag bakar helst sånt som går att piffa och pynta snyggt. Tack och lov så kan man ju dekorera det mesta, men det blir mycket tårtor, tartletter och bakelser.

Hur ofta brukar du baka?
– När jag bara bakar till bloggen, (alltså inte jobbar med bok) brukar jag ha två bakdagar i veckan. Första dagen bakar, ”preppar” och förbereder jag 3-4 olika bakverk och nästa dag dekorerar och fotar jag. Det som blir över äter glada bonustonåringar, grannar och vänner upp.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Då måste jag nog välja när jag bakade tårtorna till mitt bröllop för två år sedan. Det var ett ganska litet bröllop men det var ändå sju tårtor som skulle bakas. Jag bakade moussetårtor som jag började förbereda en månad innan bröllopet och sen dekorerade jag på morgonen innan vigseln. Det är ett av de bakverk som jag är mest stolt över. Jag har nu i efterhand fått höra att det tydligen, enligt gammalt skrock, betyder otur om bruden bakar sin egen bröllopstårta. Men hittills verkar det ha gått fint. 

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Ofta väljer jag sånt som jag själv inte bakar så mycket hemma, alltså en smörig bulle, gärna med kardemumma eller en solbulle. Men det kan också hända att jag väljer något mindre men chokladigt och mäktigt. Älskar välgjorda chokladtryfflar till en kopp espresso.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Jamie Oliver, Daniella Sotos-Innes och David Cheng, under premissen att de bjuder mig på middag först.

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Jag inspireras enormt av proffskonditorerna. I Sverige och världen finns det så många talangfulla proffs. Jag som amatör inspireras av deras kunskap och kreativitet och försöker återskapa det med enklare metoder för hemmabagaren. Men jag inspireras lika mycket av dem som också är duktiga på att fotografera och lyfta fram sina bakverk. Några av mina största inspirationskällor är David Vidal, Maja Vase och gänget bakom det danska konditoriet Leckerbaer.

New York Cheesekake med hallon och vinbär
Recept: Här

Smörgåstårta med lax och räkor
Recept: Här

Randiga pajer med kola och chokladtryffel
Recept: Här

Pannacotta med passionsfruktskräm
Recept: Här

Blåbärsbakelser med vallmokaka
Recept: Här

Blogg: Brinken bakar
Drivs av: Emma Brink Rask
Instagram: Här
Facebook: Här

Stort tack Emma för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.