Veckans blogg – Tessan bakar

Det är jag som är Tessan, hjärnan och hjärtat bakom Tessanbakar. Jag har alltid varit lite av en baknörd men på en hyfsat normal nivå. 2013 när jag var föräldraledig med min yngsta dotter fick jag för mig att jag skulle ge mig på konststycket att göra en Blixtentårta till min son som fyllde tre år. Sen var det kört. Äntligen en hobby där jag kunde kombinera både bakningen och mitt konstnärliga intresse, som vid det laget hade blivit nedgraderat till att rita prinsessor som mina barn kunde färglägga.

Jag tror jag startade bloggen i december 2013 mest för att kunna lägga upp bilder på mina tårtor. Det skrevs inte många inlägg första året men sedan bestämde jag mig för att göra om den till en liten receptbok, för jag hittar aldrig mina recept när jag behöver dem. Det var även då jag började testa mig fram mer och mer och insåg då att jag faktiskt inte behövde göra exakt som i recepten och att man med lite kunskap om grunderna kunde skapa egna recept. Det är underbart att få dela med sig av sina recept och se att folk faktiskt bakar efter dem och uppskattar dem. Att jag kan inspirera andra så som jag själv tidigare (och nu) inspirerats av alla dessa fantastiska bakbloggar som finns.

Bloggen betyder mycket för mig. Den är min lilla skatt kan man säga. Något som jag skapat alldeles själv och som får mig att må bra. Den har betytt mycket för mitt självförtroende också. Aldrig hade jag trott att jag skulle få se mina recept i tryck men de har synts i media både på webben (Aftonbladet, Veckorevyn, Allt om mat) och i tidningen Hemmets veckotidning och nu under hösten 2020 kommer mina recept synas i flera nummer av Året runt. Det gör mig otroligt stolt och jag önskar så att min älskade mamma hade fått se det, hon som alltid trodde mer på mig själv än vad jag gjorde. 

När jag inte bakar, för det är ju faktiskt “bara” ett fritidsintresse, så har jag ett “riktigt” jobb. Där är det mycket administration och koncentration och viktiga papper. Just därför är det så otroligt skönt att få göra någonting kreativt när man kommer hem.

En fantastisk familj har jag också, tre fina barn har jag och en underbar man. När jag började bloggen hade jag en liten ettåring som brukade sitta på diskbänken med mig när jag bakade men nu är barnet större och hänger inte riktigt lika mycket med mig i köket. Alla tre åker konståkning så min fritid delas mellan köket och att hänga med dem ishallen. Det var lite om mig och mitt liv, titta gärna in hos mig ibland på bloggen och Insta.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag tycker nog allra bäst om att baka mazariner. Kanske för att det är så otroligt gott. Sen gillar jag alltid utmaningen med att baka en riktigt god och fin tårta. Det är dock inget man kan spontanbaka men det gillar jag att göra. När man bara öppnar skåpen hemma, kollar vad som finns och kommer på något kul att göra av det.

Hur ofta brukar du baka?
– Jag bakar nog varje vecka men det är inga problem att göra av med. Ofta bakar jag en halv sats just för att det inte ska bli så mycket över. Småkakor åker in i frysen och annat åker med till mitt eller makens jobb. Eller till ishallen om det är vår tur att ha caféförsäljningen. Nu ligger verksamheten tyvärr nere på grund av pandemin men jag ska nog bli av med mina kakor ändå.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Det är helt klart när jag bakade min bästa väns bröllopstårta och allt bara gick så där bra som man drömmer om. Ingenting sprack, rann eller gick sönder och resultatet blev över förväntan. Jag var så sjukt nervös innan just för att det var en bröllopstårta och för att den var till min bästa vän och jag ville så gärna att det skulle bli bra. Jag stod i nästan två timmar i ett kylrum på festlokalen och monterade ihop och dekorerade (och huttrade) tårtor till nästan 100 personer. Att sedan få se hennes min när hon kom ner och såg på de färdiga tårtorna och inse att den var mitt i prick, det var en underbar känsla.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Det beror på hur hungrig jag är. Gärna en mazarin om de ser hembakta ut. Eller en napoleonbakelse. Vill jag ha något litet så kan det bli en macaron eller en biscotti.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Jag skulle lätt bjuda in Birgitta Rasmusson, småkakornas drottning, hon verkar hur skön som helst. Fast frågan är om jag skulle våga bjuda på småkakor då, det skulle nog bli en tårta för säkerhets skull. Mia Skäringer för att hon verkar lika vis som hon är rolig. Sen blir det svårt. Då vill jag dra till med en riktig megakändis om jag ändå har chansen. Matt Damon är ju lite av en dröm att träffa, så varför inte bjuda in honom. Misstänker att han kanske har svårt att komma ifrån men vem vet, han kanske gillar tårta.

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Jag får nog inspiration lite överallt, jag gillar att hänga på Instagram och Tiktok och titta på vilka trender som finns när det gäller just tårtor. Annars kommer inspirationen ofta från dem jag har runt mig i vardagen. Det kan vara en arbetskamrat som råkar säga att en är sugen på något gott och då går jag igång direkt och går hem och funderar på hur jag ska få till en egen variant av just den kakan eller bakverket.

Pistagemazariner i långpanna
Recept: Här

Blåbärscheesecake
Recept: Här

Marängsnittar
Recept: Här

Hallonmums
Recept: Här

Bountykakor
Recept: Här

Blogg: Tessan bakar
Drivs av: Therese Salmi
Instagram: Här
Facebook: Här

Stort tack Therese för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.