Veckans blogg: Herr Havreflarn

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Herr Havreflarn

Den 5 januari 2015 startade jag upp serien ”Veckans blogg” där jag varje vecka (med undantag från jul/nyår och sommaruppehåll) lyfter fram en bloggare med fokus på bakning. När jag publicerade mitt första inlägg med Maria Strömberg Bååth (Made by Mary) trodde jag inte att jag skulle finna så många bloggare som jag hittills gjort (100 stycken). Jag tror inte det finns några exakta siffror på hur många matbloggare det finns i Sverige men jag har hört att det skall finnas någonstans mellan 4000-5000 stycken, vilket ju är en hel det om det stämmer. Nu är säkerligen majoriteten av dem väldigt små och troligtvis finns det även många inaktiva bloggar för det är ju så att även om man slutar blogga (eller tar ett uppehåll på obestämd tid) så väljer de flesta att låta bloggen ligga kvar live.

Det tar en hel del tid att leta fram bloggare samt administrera aktuellt material men så länge jag tycker det är kul så kommer jag fortsätta hålla på med det. Det bästa är givetvis att jag fått lära känna många härliga personligheter som jag håller kontakt med.

Då har det blivit dags för mig att släppa fram den 101:a bloggaren och håll i dig nu, det är faktiskt en kille. Fram till dags datum har jag enbart hittat sex stycken manliga bloggare med fokus på bakning och det är Fredrik Nylén (Fredriks Fika), Alexander Sundqvist (Innovative Gastronomy), Jonas Hedqvist (Jonas bakar), Linus Larsson (Linus Creative Kitchen), Lars Rudin (Nattbagaren) och Peter Dahlberg (Peter bakar). Därför blev jag extra glad när Gustav Lagerträd tackade ja till att medverka. Han driver bloggen Herr Havreflarn med mycket glädje och stor passion. Gustav är utbildad frisör, har medverkat i Hela Sverige Bakar och är en av ensemblen i dragshow-gruppen After Dark. Ta del av hans inlägg och de härliga recepten och givetvis klickar du in på hans blogg och följer honom på Instagram.

imageedit_10_2360980011

Mitt namn är Gustav Herr Havreflarn Lagerträd, även kallad Gullan (lite märkligt men man väljer inte sina smeknamn,:)) är 27 år gammal och bor i Örebro. Jag jobbar som dragshowartist i After Dark med Christer Lindarw och stor ensemble, och har gjort de senaste fyra åren, vi har precis haft premiär på den nya föreställningen ”This is it” nere i Göteborg.

Bloggandet för mig är en passion och ett brinnande intresse för bakning, foto och dekor. Jag försöker att väva ihop dessa tre och skapa miljöbilder med både vackra detaljer och goda frestande bakverk i härliga miljöer. Startskottet och när bakningen blev riktigt på allvar var just efter Hela Sverige Bakar. Jag har gjort och gör tidningsjobb, reportage, och även radio vilket är fantastiskt kul. Jag har även vid flera tillfällen bakat och medverkat som gäst i Stjärnorna på slottet där jag gjort tårtor och kakbufféer, superkul. Älskar att göra tv.

Jag har varit nominerad i Matbloggspriset för bästa bak och dessertblogg vilket är otroligt smickrande och kul. Jag brukar beskrivas av mina vänner som Sveriges yngsta dam, jag älskar kaffebröd och man kan aldrig fika för ofta hemma hos mig.  

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Jag snöar ofta in på olika sorters bakning i perioder, som just nu så har jag fastnat för tårtor och pajer. Kanske av den enkla anledningen att man får utlopp för sin kreativa sida när det gäller dekor, att ständigt utmana sig själv i olika tekniker. Gillar att utmana mig själv. Annars är jag en chokladälskare av rang, allt som innehåller choklad i alla dess olika former och kakaohalter.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Oj den är svår, senast åt jag en choklad och lakritsbiskvi med havssalt som var som en dröm för gommen. Jag beställer nog gärna ”kondisbitar”, dammsugare och arraksbollar är riktiga favoriter när jag är ute och fikar, en riktigt bra mazarin är ju inte helt fel det heller. Svaret blir nog hederliga kondisklassiker.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Jag har bakat så länge jag kan minnas och ett minne som har etsat sig fast var när jag och familjen skulle upp och hälsa på en annan familj på deras släktgård i Värmland, jag var fast besluten endast 10 år gammal att jag skulle stå för fikat. Jag bakade en sockerkaka med vaniljsmörsfyllning och pudrat florsocker i ett spetsmönster, alla hyllade denna kaka och som sedermera blev Gustavs värmladskaka. Sen måste jag ju givetvis ta med upplevelsen i Hela Sverige bakar, utrycket gråt inte över spilld mjölk har numera blivit ”gråt inte över fula eclairer som ser ut som misslyckade wienerbröd” och jag trodde nog aldrig att det skulle vara en sådan känslomässig bergochdalbana men en fantastiskt rolig upplevelse som jag aldrig skulle vilja vara utan.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Carl-Jan Granqvist, Ernst Kirsteiger och Drotting Silvia. Tror du inte att det skulle kunna bli den absolut bästa fikastunden i mannaminne!. Tänk Carl-Jan som har den kulturella och historiska kunskapen inom mat och bak och dryck, Ernst med sin fullständiga närvaro och känsla för bakning, mat och dekor och Drottningen som upplevt så vansinnigt många intressanta middagar och möten. Tänk dig samtalen som kommer att bubbla upp under denna fika, med all erfarenhet, kunskap, ja år av berättelser och upplevelser samlad runt ett och samma bord. Underbart! Sen att jag skulle ha en sådan fruktansvärd prestationsångest inför denna fika, men som jag berätta tidigare så gillar jag ju utmaningar. Kanske får jag skicka iväg en inbjudan!

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Jag får mest reaktioner på mina inlägg och bilder och ibland även frågor, jag svarar alltid på alla kommentarer oavsett vad det står. Är det frågor försöker jag bemöta och svara på ett så lättförståeligt sätt som möjligt. Frågorna brukar oftast vara hur man byter eller ändrar vid eventuell allergi.

imageedit_15_7422065261

En kolafondant som har blivit en riktig dessertklassiker här hemma, denna serverar jag i alla enkelhet med grädde och bär.
Recept: Här

imageedit_5_2863539129

Choklad är min stora kärlek och denna tårta är en symfoni av alla sorters choklad, den kraftiga mörka chokladbotten tillsammans med en ljus och en vit-chokladmousse är precis vad vi chokladälskare drömmer om.
Recept: Här

imageedit_2_9116720080

Lemoncurd och cheesecake den kombinationen kan aldrig bli fel och denna höga skapelse dekorerar jag bränd maräng, både fint för ögat och gommen.
Recept: Här

imageedit_8_8028857007

En enkel klassiker är precis vad jag gillar, ibland måste det gå fort och då är denna saffransrulltårta min stora favorit, jag fyller den med vaniljgrädde och dekorerar med ett härligt snett siktat mönster i florsocker.
Recept: Här

imageedit_5_3572487208

Blogg: Herr Havreflarn
Drivs av: Gustav Lagerträd
E-post: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.