Veckans blogg: Ida Einarsson

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Ida Einarsson

Mellan februari och april i år hann jag med att besöka 135 bagerier och konditorier runt om i landet. I många städer plöjde jag igenom varenda bageri som kom i vägen och min kaffekonsumtion ökade säkert med ett par hundra procent under aktuell period. Hur var det då med disciplinen med bakverk? Ganska bra faktiskt, visst slank det ned en och annan godbit men vikten är stabil och jag behöver inte stå och skämmas i vassen i sommar.

Jag har skrivit om det tidigare och jag säger det ånyo, bagare och konditorer är otroligt vänliga av sig. Vad det beror på har jag ingen aning om men det ligger säkert i generna. Det finns garanterat någon halvtokig bagare också men de har jag inte träffat på ännu.

Jag har tidigare haft ett par stycken bagare/konditorer som medverkat i veckans blogg och den här veckan har jag äran att ha med Ida Einarsson som driver bloggen Ida Einarsson. Ha nu en riktigt härlig vecka och glöm inte att le mycket.

Jag heter Ida, är 23 år gammal och bor utanför Falköping. Dagarna tillbringar jag i bageriet/konditoriet med mina härliga kollegor på Gunnars Konditori i Ulricehamn. Eftersom det är ett mindre ställe så får jag chansen att både jobba i bageriet och konditoriet. Det är något som jag verkligen värdesätter högt eftersom man aldrig hinner ”tröttna” på bröd eller tårtor.  Jag gillar den variationen som blir helt enkelt.
Jag gick livsmedelsprogrammet på gymnasiet med inriktning bageri/konditori på Katedralskolan i Skara.

Och genom praktiken 2:a året hamnade jag i Ulricehamn på Gunnars Konditori, där jag sedan fick jobb efter studenten 2013. Jag jobbade där ett år och hösten 2014 började jag på YrkesHögskolan för bagare och konditorer i Kristianstad. Ett riktigt bra och lärorikt år med mycket roliga händelser och som ett plus tog jag Gesällbrevet våren 2015. När jag slutade på YH fortsatte jag jobba på Gunnars eftersom jag trivs så bra där:)

Jag började blogga i samband med ett projektarbete sista året på gymnasiet. Då bloggade jag på Coffee and Cupcake och det blev bara roligare av att man märkte att jag fick fler och fler läsare. Förra sommaren kände jag att jag inte hann baka så mycket som bloggen krävde eftersom jobbet tog mer energi än de gjort innan när jag fick ansvaret för bageriet. Så jag bytte bloggportal till Nouw och började blogga på www.nouw.com/iidaeiinarsson istället eftersom jag kände att där kan jag uppdatera när jag har tid. Med den första bloggen fick jag uppmärksamhet i ett tidningsreportage med tre recept som hade med höstens smaker och göra. Länk här om du vill läsa och ta del av recepten.

Min utbildning består av tre år på livsmedelsprogrammet med inriktning bageri/konditor och ett år på Yrkes högskolan för bagare/konditorer. Det roligaste med att blogga är att få fota de man bakat hemma eller gjort på jobbet och att jag har mina kära läsare som ser det jag skapat😉 Instagram har tagit över mer nu den sista perioden eftersom jag inte bakar något hemma längre och då blir de inga recept att dela med sig av. Så följ mig gärna på Instagram också. Jag brukar inte hitta på egna recept så ofta, jag hittar inspiration till det jag bakar i receptböcker eller hos andra bloggare.

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
De är lite olika, bakar jag hemma är det en helt annan sak än när man jobbar för då har du inte den tidspressen att de måste gå fort. Så på jobbet är de nog småkakor eftersom då gör du samma sak hela tiden utan att behöva tänka så mycket egentligen och de går fort. Hemma skulle jag säga att jag helst bakar någon mjuk kaka med någon god frosting eller bullar😉

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Om jag går ut och fikar väljer jag inte de klassiska såsom prinsess eller budapestbakelse.  Jag väljer gärna någon moussebakelse som ser god och fräsch ut med bär eller frukt på.

Vad är ditt bästa bakminne?
De första jag kommer och tänka på var när vi ”jobbade” på Bak- och chokladfestivalen de året som jag gick på YH. När jag och några till från klassen delade upp tårtorna som årets konditorer hade gjort till pressen tror jag de var. Och när man skar i tårtorna och såg alla de fina lagren som gömde sig i tårtorna. Och såklart sen när man smakade lite på de tårtbitarna som blev över. De var verkligen så grymt gott!!

Sen kom jag även att tänka på när jag skulle göra min första bröllopstårta. Jag var så nervös för hur brudparet skulle tycka om tårtan. Men i efterhand när jag kollar tillbaka på bilderna så är jag mer än nöjd hur den blev, så jag tror brudparet också blev det:)
Marsipanrosor har blivit lite av min grej som jag verkligen kan säga ”detta kan jag!” om jag får säga de själv. Vill du se bilder på den så finns de på bloggens startsida nu.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Hmm, den här var riktigt svår. Först skulle jag vilja träffa personen som jag gästbloggar hos såklart:) Och få höra om alla konditorier/bagerier som Robban åkt runt på i Sverige och besökt, de är alltid kul.

Jag tror också att jag skulle bjuda in Håkan Hellström eftersom hans musik är bra och han är ju en av få artister som lyckats fylla Ullevi. Vilket är väldigt imponerande. Sen skulle jag vilja bjuda in Frida som driver bloggen Baka med Frida, eftersom hon bakar nya roliga grejer och goda. Tar riktigt fina bilder och har ett fint konto med godsaker på Instagram.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
De vanligaste frågorna jag brukar få av mina läsare är om jag har något gott recept på glutenfria/laktosfria kakor, vad jag gick för utbildning, vad är roligaste med att blogga och brukar du hitta på egna recept. Recept på glutenfria/laktosfria kakor har jag väldigt dåligt av men jag brukar rekommenderar denna sockerkakan med rismjöl, som blir riktigt god. Recept här.

Banankaka
Recept: Här

Kanelbulleåttor
Recept: Här

Vaniljhjärtan
Recept: Här

Gesäll-bröllopstårta
Recept: Här

Rosor
Recept: Här

Brödkakor
Recept: Här

Blogg: Ida Einarsson
Drivs av: Ida Einarsson
E-post: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.