Fika och umgås med äldre

Hem Bra tips Fika och umgås med äldre

För ett år sedan postade jag ett inlägg om den ideella föreningen Äldrekontakt som anordnar fikaträffar för seniora personer. Nu tycker jag det är hög tid att återigen pusha för denna förening. Med jämna mellanrum kommer det rapporter om att allt fler äldre lever i ensamhet och enligt SCB:s rapport från 2014 så bor 32 procent av alla som är 60 år eller äldre ensamma. Män är ensamboende i högre utsträckning än kvinnor fram till 60-årsåldern, därefter sker en förändring så att det istället är vanligare att kvinnor bor ensamma.

Ensamheten är jobbig för många och i synnerhet under den mörkare årstiden då kyla och ishalka gör att många drar sig för att bege sig ut. Då kan ett ljus i mörkret vara Äldrekontakt. Det är en förening som hjälper personer som oftast passerat 70 år att hitta nya vänner över en fika.

Verksamheten startades upp 2008 av familjen Gyll vars förebild är välgörenhetsorganisationen Contact the Elderly i Storbritannien. Contact the Elderly har arrangerat lokala tea-parties sedan 1965 och har genom åren hjälpt närmare hundra tusen äldre över hela Storbritannien.

Allt bygger på volontärarbete där frivilliga personer ställer upp som chaufförer eller fikavärdar. Mellan fem och tio äldre bildar en grupp som sedan ses en söndag i månaden hemma hos någon av volontärerna och syftet är att bryta ensamheten. Verksamheten finns i dag på ett flertal platser runt om i landet och du finner mer info på Äldrekontakts hemsida eller på Facebook.

12717193_943257802409505_418089301869846135_n
Foto: Äldrekontakt

Äldre som deltar i regelbundna fikaträffar upplever en bättre livskvalitet. Modellen innehåller de delar som forskning visat har bäst effekt; att få träffas i grupp, lära känna andra i samma situation för ömsesidigt stöd, och att få träffas regelbundet. Äldrekontakt har alltid dörren öppen för nya volontärer och här kan du läsa mer om hur du kan bidra.

Jag tycker det är en fantastisk förening som skapar möjligheter för äldre till social samvaro. Och kom ihåg, man kan aldrig bli för gammal för att umgås, prata, skratta och fika tillsammans.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.