Veckans blogg: Idas Söta

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Idas Söta

Visst är det underbart att det äntligen är sommartid och vilken pangstart det blev med sol och närmare 19 grader i Stockholm! Kan du historien bakom sommartiden? Det var USA:s dåvarande ambassadör Benjamin Franklin som i slutet på 1700-talet föreslog det som en rolig idé men det var först omkring 1910 som man började överväga detta på allvar. Den 30 april 1916 införde Tyskland och Österrike som första länder sommartid för att spara på energi och därmed olja som var en bristvara pga första världskriget. Flera länder, däribland Sverige, följde efter månaden efter. Sommartid återkom även under andra världskriget men det var inte förrän 1980 som sommartid blev ett årligt återkommande inslag. 1996 infördes sommartid i samtliga EU-länder och sammanlagt är det nu 70 länder runt om i världen som anammar sommartid.

Oavsett årstid så presenterar jag en ny bak och- dessertrelaterad bloggare varje vecka och denna vecka är inget undantag. Idas Söta drivs av Ida och hon delar med sig av några härliga recept. Om du mot all förmodan missat att läsa om någon tidigare publicerad bloggare så kan du alltid gå till arkivet. Ha en underbar vecka.

Jag heter Ida och jag driver bloggen Idas Söta. Jag bor i Stockholm och till vardags jobbar jag i butik, men drömmen är att kunna jobba med bakning på ett eller annat sätt. Ridning och hästar är min andra stora passion här i livet, det finns inget som slår att galoppera över ett fält på en glad häst!

Jag har bakat sedan jag var liten. Jag växte upp på köksbänken bredvid mammas Electrolux Assistent, som jag fick sitta och smula ner jäst i när det skulle bakas bröd eller bullar. Nu får mina egna barn göra samma sak och det verkar som att mitt bakintresse har smittat av sig på dem, det känns fint! Bakintresset har följt mig under hela livet och jag skulle nog dö om jag inte fick baka! Det är lite som att andas.

Det är så fantastiskt vad man kan göra med så enkla medel som ägg, mjöl och socker och det bästa som finns är när någon tar om tre gånger när jag bjuder på fika. Då vet man att de gillar det på riktigt:)

Bloggen har funnits sen 2010, men under annat namn (Chokladsockerkaka). Tyvärr har den levt en ganska tynande tillvaro de senaste åren av olika anledningar, men för ett par månader sedan bestämde jag mig för att återuppta bloggandet på riktigt och ville ge bloggen en nystart med nytt namn, så i början av 2017 bytte jag namn till Idas Söta. Jag startade också ett konto på Instagram (sååå efter alla andra!) för bloggen, vilket har visat sig vara ett bra sätt att nå nya läsare.

Bloggen är för mig ett sätt att uttrycka mig och vara kreativ. Jag har ett behov av att skapa vackra saker och med bloggen gör jag det på flera sätt. Dels genom själva bakandet, men helheten kommer först när jag stylat och fotat. Det är en härlig känsla när jag lyckas förmedla känslan av gott ett bakverk genom en bra bild!

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Svår fråga! Jag tycker om att baka det mesta, efter humör, årstid och väder. Men tårtor ligger mig varmt om hjärtat, men även småkakor har en plats där. Tårtor för att det går att göra så otroligt olika tårtor, både i smak och i utseende.

Tårtdekorering är något jag brinner för och det är så fantastiskt roligt att få uppfylla en vision av en speciell tårta, vare sig den kommer från mitt eget huvud eller från någon annans. Men det bästa är nog ändå när mina egna barn önskar tårtor, de ifrågasätter aldrig vad jag klarar av, utan önskar bara helt fritt utifrån deras egna fantasi. Deras tårtor brukar ge mig en del huvudbry, men när man ser hur glada de blir när jag lyckas är det värt allt besvär!

Småkakor är nästan motsatsen till mina tårtor, de är små, enkla och går snabbt att göra. Men lyckan är densamma när man tar en tugga! Sen är jag larvigt förtjust i att koka sylt också.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Dammsugare. Det ska vara tjockt med marsipan runt om!

Vad är ditt bästa bakminne?
För snart två år sedan gifte sig ett par vänner och från början var planen att jag skulle göra ett dessertbord som avslutning på bröllopsmiddagen. Men det slutade med att paret bestämde sig för att skippa middagen och bjuda på champagne och fika istället. Så helt plötsligt skulle mitt dessertbord vara huvudnumret!

Jag fick en prestationsångest utan dess like. Jag jobbade med bordet i flera månader och hela sist veckan innan bröllopet stod jag i köket och bakade från morgon till kväll och det var 30 grader varmt och således svårjobbat med marsipan och tårtfyllningar. Det blev både svett och tårar innan jag var klar. Men till sist stod allt uppdukat och det blev precis som jag hade föreställt mig.

Känslan när jag såg 60-talet gäster sitta vid borden med tallrikar fyllda med mina bakverk var helt obeskrivlig. Det är mitt hittills största bakprojekt och jag är sjukt nöjd över att jag fixade det! Vill du kika på dessertbordet kan du se det här.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Jag skulle bjuda Linnea Claeson som bland annat driver Instagramkontot assholesonline. De andra två skulle bli Jocke Berg från Kent och Leif GW Persson, det skulle vara en rätt rolig kombination av intressanta människor!

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
De vanligaste frågorna som kommer är om man kan beställa tårtor till bröllop och dop av mig. Tyvärr blir svaret nej, då jag inte har något företag. Än😉

Blåbärspaj med kardemumma
Recept: Här

Mandelkubb
Recept: Här

Marmorerad tårta
Recept: Här

Bröllopstårta
Recept: Här

Hallon- & rabarbersylt
Recept: Här

Blogg: Idas Söta
Drivs av: Ida
E-post: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.