Veckans blogg – Küsten är klar

Jag heter Virginia Küst och bor i Göteborg och har gjort det i större delen av mitt liv. Jag tycker inte om när den kalla, råa luften tränger igenom kläderna ända in i benmärgen och när det regnar på tvären men jag älskar saltvattnet, de salta vindarna, solvarma klipporna och att äta skaldjur och fisk från västkusten.

Sist men inte minst så är den göteborgska humorn och leken med orden både rolig och uppfriskande. Jag har ingen egen familj men jag har min syster med familj här. Resten av släkten är utspridda lite här och var både här i Sverige och i andra länder. Älskar i och för sig att resa, så det gör mig ingenting.

När jag var yngre älskade jag att baka efter olika recept och även experimentera fram nya. Långt senare när min systerdotter fick celiaki (och senare även jag), kom mitt driv och nyfikenhet till riktig nytta. Hon var ett barn då och det var svårt för henne att vara med och baka. Det blev liksom inte roligt för henne. Jag letade efter recept som jag bakade efter men till slut tröttnade jag. Så jag satte igång med mina egna projekt och tog fram recept som barn kan vara med på och baka och där en känner igen sig både när man bakar och smakar bakverken. När jag väl hade tagit fram en massa recept bjöd jag familj, släkt och vänner på stora kak-kalas.

Det här med celiaki och glutenfritt blev sedan ett brinnande intresse för mig, som resulterade i en hemsida. Jag byggde upp den som en slags plattform där läsarna kan hitta information för att kunna komma vidare.

Under 2018-2019 bodde jag i vackra Stockholm. Där var jag arbetande ordförande i Celiakiföreningen i Stockholms län och projektledare för Sveriges största glutenfria mässa – Mat för livet. Det var så roligt att kunna ge mässan ett rejält lyft under 2019.

De senaste två åren skapade jag en hashtagg i sociala medier inför Internationella Celiakidagen den 16 maj. Då var influencers, bakbloggare, företag, föreningar, förbund m.fl. med och uppmärksammade dagen med rabatter, recept och information om celiaki. Det blev riktigt uppskattat eftersom det var ett gratis och säkert alternativ för företagen och privatpersonerna att både nå ut och hitta varandra under pandemin.

2016 fick jag SCUF-gaffeln och 2017 blev jag utsedd till en av Sveriges bästa glutenfria bakbloggare. Samma år skapade jag en bild på en ljusgrön rosett med texten ”celiaki är inte en trend, det är en autoimmun sjukdom”, som har delats många gånger på sociala medier.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Småkakor och bullar är mina absoluta favoriter för att det är roligt att knåda och forma degen och dessutom gott att äta. Jag brukar baka mindre satser och istället fokusera på flera sorter.

Hur ofta brukar du baka?
– I genomsnitt två gånger per vecka eftersom jag provbakar en hel del och det ofta blir många misslyckanden på vägen till ett lyckat resultat. Hade jag kunnat baka med gluten så hade det gått snabbare men när det ska vara både gluten- och mjölkfritt blir det svårare. Alla mjölmixer passar inte till alla sorters kakor och bullar. Det går att göra egna mixer också men där har jag ännu inte kommit fram till något som jag tycker blir tillräckligt bra. När jag tar fram recept vill jag att man ska känna igen sig både när man bakar och äter det. Jag är rätt kräsen ovanpå det, så det kan ta sin lilla tid.

Det som blir oätbart och inte går att göra något annat av åker tyvärr ned i soporna men resten åker in i frysen eller bjuds på. Jo, jag är där och nallar åt mig själv i frysen emellanåt också…haha!

Vad är ditt bästa bakminne?
– Farmors fikabord ute i trädgården under sommaren. Det var alltid så mysigt när hon dukade upp alla sju sorters kakor och serverade kokkaffe till de vuxna och Pommac eller saft till oss barn. Mina favoriter var småkakorna, speciellt hennes strassburgare som riktigt smälte i munnen. Hon var lite lurig för när andra frågade efter hennes recept så uteslöt hon alltid det där ”lilla extra” så att de inte kunde få maten eller kakorna lika goda som hennes.

Bakdagarna med mina systerbarn är också roliga minnen. Jag kommer väl ihåg när vi förberedde fika till min syster och hennes man på Halloween. Vi bakade bl.a. häxfingrar den gången och min systerdotter hade rullat ett lillfinger och målat röd nagel på den. Det var mammas lillfinger, sa hon. Vi blev alla imponerade av hennes verk för när vi sen jämförde det och det verkliga lillfingret var de så lika både i storlek och utseende att vi samtidigt fick kalla kårar. Snacka om skräckblandad förtjusning!

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Förr i tiden beställde jag gärna räkmacka, semla, kanelbulle eller Napoleonbakelse men nu för tiden är det inte alltid jag kan beställa något mer än kaffe eftersom jag har celiaki och inte heller tål mejeriprodukter. Urvalet brukar typ vara litet eller inget alls. Så du kanske kan förstå att jag får beslutsångest när jag väl kan välja? Haha!

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Det här var nog den svåraste frågan av alla. Jag gillar ju stora kak-kalas så jag skulle vilja bjuda in så många fler men ska göra ett försök att begränsa mig lite.

Den första jag tänker på är sagofiguren Pippi Långstrump. Tänk en så otroligt härlig tjej att ha med på fikat! Hon är min absoluta favorit och jag har alltid henne i åtanke när jag bjuder på stora kak-kalas. Då får barnen ta först och de behöver inte äta upp det de smakat på.

Jennie Everman Thuresson som var med i Hela Sverige bakar skulle jag också vilja bjuda in. Henne har jag precis börjat följa i sociala medier och tycker hon verkar ha ett riktigt driv och härlig energi. Tror vi skulle kunna få många goa skratt och inspireras av varandra.

Jag fick aldrig träffat kakdrottningen Birgitta Rasmusson när jag sökte till Hela Sverige bakar, så henne hade jag gärna bjudit in även om jag kanske inte skulle fått höra att kakorna var rasande eleganta. Skulle velat prata småkakor och bakverk med henne. Undrar om hon hade stått ut med Pippi förresten? 

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Oj! Det finns så otroligt många duktiga bloggare som jag följer i sociala medier, så det är alldeles för svårt att välja bara några av dem. När jag söker inspiration har jag svårt att hålla mig till samma bloggare eftersom det annars kan kännas lite enformigt. Så rätt som det är tröttnar jag en stund och hittar en ny att bli inspirerad av.

Något jag däremot aldrig tröttnar på är riktigt gamla bak- och kokböcker utan bilder. Det finns så många recept som vi glömt bort och som är kul att testa eller bara läsa. Läste t.e.x ett recept där en av ingredienserna var en näve snö!

Sedan får jag ofta inspiration när jag blir bjuden på middag eller fika. Jag kan även bli nyfiken på något jag inte tål. Då kan jag dissekera en bit bara för att ta reda på konsistens, doft etc. för att se om jag kan göra samma rätt både gluten- och mjölkfri med samma resultat. Ja, jag är lite weird, I know😉

Glutenfria chokladmuffins med hallonfluff  – Recept här
Glutenfria citron- och vallmomuffins – Recept här
Glutenfria hallongrottor – Recept här
Glutenfria funnel cakes – Recept här
Glutenfri kärleksmumskladdkaka
– Recept här

Blogg: Küsten är klar
Drivs av: Virginia Küst
Instagram: Här
Facebook: Här

Stort tack Virginia för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.