Ha en underbar fikasommar

För många har nu semestern börjat och då brukar det finns tid för långa härliga fikastunder i mysiga miljöer. Här har jag listat allt från året-runt-öppna fik till sommarcaféer. Listan uppdateras kontinuerligt under hela juli så håll utkik för fler smultronställen.

Ha en underbar fikasommar.

Anna Giertz Café (Botkyrka)
Hågelby parken i Botkyrka är ett eldorado för barnfamiljer då det finns stora ytor samt lekpark, bilbana och djur såsom grisar, getter, höns och hästar. Området är stort och många har picknick på de stora gräsytorna och givetvis finns det även ett café, Anna Giertz Café.
Hemsida: Här

Artipelag (Gustavsberg)
Supermysig miljö vid Baggensfjärden. Vacker natur och stora ytor. Här kan man både äta mat och ta en fika. Utsikten är sagolik och strandpromenaden på cirka 800 meter på breda gångbroar byggda av lärkträ är ett måste. Handikappanpassat område, vilket är ett stort plus. Fik med med härlig miljö men dyrt.
Hemsida: Här

Cafè Hovgården (Adelsö)
I ett rött hus, intill kyrkan och världsarvet Hovgården, ligger trädgårdscaféet Hovgården. Här finner du bla bagarstugan och en örtgård. Allt bakas på plats och mysigt är bara förnamnet!
Hemsida: Här

Cafè Uddvillan (Mälarhöjden)
Klubbensborg är en halvö i Mälaren där man finner Mälarhöjdens båtklubb, en liten camping för husbilar, en mindre badvik samt mysiga Café Uddvillan med en fantastisk utsikt över Mälaren. T-bana Mälarhöjden.
Hemsida: Här

Café Sjöstugan (Värmdö)
Om du är ute efter lite skärgårdskänsla så kan du bege dig till Värmdö och Lillsved (ja, du lär behöva koppla på navigatorn för att hitta hit). På 1930-talet var det en lanthandel här men sedan många år tillbaka är det ett charmigt fik. Hit kan man även åka till/från med båt (Waxholmsfärjan).
Hemsida: Här

Fredriksborg Hotell & Restaurang (Värmdö)
I närheten av färjeläget till/från Vaxholm ligger Fredriksborgs Hotell & Restaurang med en fantastisk utsikt. Här vid Oxdjupet kan man även besöka Fredriksborgs fästning. Du fikar vid mysiga Orangeriet och njuter av utsikten.
Hemsida: Här

Gamla Orangeriet Bergianska (Universitetet)
Att strosa omkring i Bergianska trädgården är som balsam för själen. Det är vackert och rofyllt att titta på alla vackra blommor, buskar och träd. Dessutom finns det massor av bra ställen att ha picknick på. Gamla Orangeriet erbjuder fika i en härlig miljö.
Hemsida: Här

Herrängens Gård (Älvsjö)
Mitt i ett villaområde i Älvsjö ligger denna oas med anor från 1600-talet. Ligger vid Långsjön. Charmigt med ok urval av bakverk och bra priser. Allt bakas på plats.
Hemsida: Här

Kafé Sjöstugan (Bergshamra)
Vid Brunnsvikens norra strand finner du Kafé Sjöstugan som legat här i många herrans år. Ligger mysigt till vid vattnet och det finns gott om sittplatser runt stugan. Kommer du med bil kan det ibland vara svårt att finna parkering.
Hemsida: Här

Karl o Kristinas (Skarpnäck)
Snett emot en av Skogskyrkogårdens entréer (Pungpinan) ligger ett urmysigt torp med anor från 1700-talet. Karl och Kristina har drivit detta café sedan 2012 och bjuder på hembakat. Du fikar på innergården och njuter av lugnet. De brukar även arrangera musikuppträdanden.
Hemsida: Här

Koloni (Saltsjö-Duvnäs)
I ett pittoreskt villaområde vid havet i Saltsö-Duvnäs finner man Koloni. Här ligger även Kajsa och Olle Nymans familjehem som numera är museum och Olles två ateljéer där det varje sommar visas flera konstutställningar. KRAV-certifierad matplats. Koloni finns även på flera andra platser i Stockholm men jag tycker inget av de andra ställena kan konkurrera med Saltsö-Duvnäs. Urmysigt men dyrt.
Hemsida: Här

Långängens gård (Lidingö)
Långt ute på Lidingö ligger Långängens vackra gård från 1700-talet. Omgivningen är underbar med skog och ängar och det känns som att du sitter ute på landet.
Hemsida: Här

Norrbys House & Garden (Trollbäcken)
I Trollbäckens villaområde finner du Norrbys. En mysig och charmig handelsträdgård som även kallas för “lilla Zetas”. Njut av alla blommorna och av en härlig fika.
Hemsida: Här

Nyckelviken (Nacka)
En klassiker och favorit bland barnfamiljer. Här finns skog, ängar, djur, hav och ett charmigt fik med vacker utsikt. Miljön är sagolik och det är lika vackert här sommar som vinter. Fiket tycker jag håller en sisådär standard men det funkar. Ta med picknick och sitt under en ek, vid klipporna eller Bre ut dig på gräsmattan.
Hemsida: Här

Rosenhill (Ekerö)
Bohemiskt ställe med kafé, gårdsbutik, musteri och bakluckeloppis. Hängmattor och sittplatser lite varstans i den stora trädgården. Självplock. Kul plats för barnen då det finns mycket att upptäcka. Jag brukar köpa med mig grönsaker vid mina besök.
Hemsida: Här

Stora Henriksvik (Långholmen)
Stora Henriksvik är en vacker gammal villa från 1800-talet där det idag är café, festvåning och konferensanläggning, Nedanför villan ligger Mälarens strand. Du sitter och fikar i den mysiga trädgården. Perfekt område att promenera omkring i. Det finns även en liten sandstrand nedanför fiket som är populärt bland barnfamiljer.
Hemsida: Här

Sturehovs Slottscafé (Norsborg)
Sturehov har fantastiska omgivningar. Här finns skog, åkrar, park, trädgård, en lång brygga (vet dock inte om det går att bada) samt ett mysigt krukmakeri. Fik med ok utbud.
Hemsida: Här

Svindersviks Brygghus (Nacka)
Svindersvik är för litet för att kallas slott eller herrgård och är ett av våra äldsta bevarade sommarnöjen. Svindersvik byggdes i början av 1740-talet för bruksägaren Claes Grill (bla direktör i svenska Ostindiska Kompaniet). Detta är en pärla med mycket charm som bara ligger 10 minuters gångväg från Sickla köpkvarter. Mysigt fik som måste besökas och i september varje år dukas det upp till äppelkaksbuffé. På torsdagskvällarna samlas fordonsentusiasterna.
Hemsida: Här

Thielska Galleriet Café (Djurgården)
Thielska Galleriet är ett vackert konstmuseum som ligger på Blockhusudden ute på Djurgården och som uppfördes mellan 1904-1907. Caféet drivs av Monika Ahlberg, uppmärksammad för sina kokböcker och tidigare ansvarig för cafédelen på Rosendals trädgård. Hit kommer man om man vill ha lugn och ro och fikar gör du i den vackra skulpturparken.
Hemsida: Här

Torpet Orhem (Orhem)
I närheten av Skarpnäck och Flatenbadet ligger Orhem, ett naturskönt område med massor av kolonistugor. Här ligger även ett litet mysigt café som blivit en institution bland naturvänner. Här serveras hemlagad lunch (t.ex köttfärs-/färssåspaj, och gazpacho med toast), våfflor, nybakade kanelbullar, glass och en massa hembakat fikabröd.
Du kan även åka kommunalt med buss 180 som går från Kärrtorps centrum, åk till ändhållplatsen och där finner du Torpet. De kör sommaröppet mellan 27 juni-13 augusti. Kika in på deras hemsida så finner du mer info.
Hemsida: Här

Unter den Linden (Gamla Stan)
Är du trött på allt tingel-tangel och horder av turister i Gamla Stan? Leta då upp Tyska Kyrkan och dess sommarcafè ”Under den Linden”. Det är ett mysigt och anspråkslöst café dolt bland vackra träd. Jag tycker om enkelheten och brukar njuta av trädgårdskänslan ”mitt i smeten”. Utbudet är sparsmakat, kaffe, lite kakor, bullar och smörgås. Enbart kontanter gäller här.
Hemsida: Saknas

Vaxholms Hembygdsgårds Café (Vaxholm)
I Vaxholm ligger charmiga Vaxholms Hembygdsgårds Café som är en vacker gul byggnad med vita knutar som ligger precis vid havet och med drygt fem minuters promenad från Vaxholms Hotell. Fastigheten ägs av Vaxholms stad och disponeras av föreningen. Utbudet är mycket stort och dukas upp på ett långbord. Prova gärna deras våfflor som är riktigt goda. Det finns gott om sittplatser och ett tips är att vid utomhusbaren, ta till höger och gå runt husknuten till den nyare delen där man sitter väldigt bra.
Hemsida: Här

Vintervikens Trädgård (Gröndal)
I mysiga Gröndal ligger Vinterviken med härliga Vintervikens Trädgård som är en ekologisk visningsträdgård som drivs av en ideell förening. Allt överskott går till att driva och utveckla trädgården, kaféet och kulturevenemang. Cirka 200 meter från trädgården (som har ett fik) ligger Winterviken Café som drivs av Markus och Erika Aujalay.
Hemsida: Här

Zetas Trädgårdscafé (Segeltorp)
Zetas Handelsträdgård är en upplevelseträdgård där du kan botanisera bland växter, krukor, korgar, konsthantverk och övrig interiör, allt för att skaffa inspiration. Ta en fika i trädgårdscaféet och njut av den vackra omgivningen.
Hemsida: Här

Äppelfabriken (Färingsö)
Långt ute på Färingsö ligger Äppelfabriken med sitt trevliga café, gårdsbutik, trädgård och cidermakeri. Detta är ett av mina absoluta favoriter. Att sitta i deras underbara trädgård stavas harmoni. Missa inte deras äppelpaj eller rabarberpaj som är otroligt god. Hemsida: Här

Utanför Stockholm

Gunnebo slott (Mölndal)
Urmysigt 1700-talsslott med kaffehus, krog och trädgårdar. Omgivet av lövskogar och lantgård med kor och får. Kaffehuset serverar bra fika. Hemsida: Här

Frökens sommarkafe, Huseby Bruk
Mysigt fik i en härlig miljö med trädgård med rosenbågar och odlingsbäddar. Stort område med mycket att upptäcka och perfekt för barnfamiljer. I november arrangeras nordens största julmässa. Hemsida: Här

Tirups örtagård, Staffanstorp
Ett paradis för örtälskare med över 600 arter vilket gör den till ett av europas största örtagård. Vackra trädgårdar och ett måste för dig som älskar blommor. Härligt cafe och allt är hembakat. Hemsida: Här

Listan uppdateras kontinuerligt under hela juli så håll utkik för fler smultronställen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.