Då har det blivit dags för veckans blogg att ta välbehövlig semester och min förhoppning är att kicka igång igen i september. Det var i januari 2015 som jag startade upp veckans blogg (med avbrott 2018/19).
Sedan dess har jag haft äran att ha med över 150 stycken bak- och matbloggare och jag är oerhört tacksam för att så många velat ställa upp och dela med sig av sig själva och sina recept.
Bloggfamiljen är stor inom mat, dryck och bakning och det brukar nämnas om cirka 4000-5000 bloggar inom den genren men gissningsvis finns en hel del icke aktiva konton inräknade. Numera etiketteras bloggare oftast som influencer – en person som är aktiv inom flera sociala medier och som informerar, inspirerar och motiverar.
När jag började med veckans blogg trodde jag aldrig i min vildaste fantasi att jag skulle hålla på så länge som jag gjort. Jag kommer väl i håg att jag tänkte ”jag kanske kan köra ett par månader, sedan vill ingen vara med hos mig längre”. Så fel jag hade. Majoriteten som jag frågar vill medverka vilket jag blir glad över.
Vad är det då som driver mig till att lägga ned så otroligt mycket tid genom att lyfta fram andra bloggare? Svaret är för att jag vill och kan. För mig är delad glädje, dubbel glädje och i en tid där ”jaget” växer sig allt starkare så vill jag sprida bloggkärlek. Att dela med sig, skaffa nya kontakter och nya vänner samt lära sig av andra bloggkollegor ger mig energi och glädje.
Jag upplever att många som bloggar inom bakning och matlagning är öppna och gärna delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Dessutom är man oftast öppen med att dela med sig av recept. Att dela med sig av recept är för övrigt något som alla borde vara öppna med och att hemlighålla recept är enligt mig enbart idioti (det gäller även för bagerier/konditorier).
Vad gäller då för recept? Jag citerar ALIS (Administration av litterära rättigheter i Sverige). Om receptet är tillräckligt originellt skrivet (med fantasifulla och litterära formuleringar) kan det vara ett verk i upphovsrättslagens mening och därmed skyddas av upphovsrätt. En ren uppräkning av ingredienser skyddas däremot inte. Inte heller en rak och ”naken” beskrivning av tillvägagångssättet (dvs. en strikt instruktion om hur ingredienserna ska tillföras och i vilken ordning).
Upphovsrätten skyddar inte det materiella innehållet i en text utan endast den form som faktainnehållet tar sig uttryck i. Eftersom matrecept i de flesta fall saknar annan funktion än att ge en instruktion för tillagningen, och därför ofta är banalt skrivna, är det i många fall tveksamt om de åtnjuter upphovsrättsligt skydd.
Vad inspireras jag av? Mitt svar är personliga drivkrafter. Att hängivet och fokuserat ge sig i kast med det som man brinner för kittlar min nyfikenhet. Och det kan vara inom vad som helst. Jag gillar personer som följer sin idé, sina drömmar och som vågar bryta normer och det finns många bloggare inom olika genrer som inspirerar mig.
Nedan kan du se vilka bak- och matbloggare som hittills medverkat i år. Samtliga som medverkat i veckans blogg genom åren finner du här.
Medverkande bak- och matbloggare vinter/vår/sommar 2021
Bakat och lagat by Kikan, Erica Lustigh – 1 mars
Hemmabageriet, Marie Lind – 8 mars
Caroline i köket, Caroline Hofberg – 15 mars
Smaskens med Erika Jureskog, Erika Jureskog – 22 mars
Fika med Erica, Erica Jonasson – 29 mars
Fab Foodie Swede, Malin Nordblom – 5 april
Baktankar med Bob, Bob Ek – 12 april
Fannies fika, Fannie Andersson – 19 april
Amandas godsaker, Amanda Pettersson – 26 april
Ringensjö bakar, Josefin Ringensjö – 3 maj
Fika med Hanna, Hanna Sandeberg – 10 maj
Amelia bakar, Amelia Lidgren – 17 maj
Nina Cederholm, Nina Cederholm – 24 maj
Just me baking, Elena Braccia – 31 maj
Katarinas kakor, Katarina Sandberg – 7 juni
Elin Anna Regina, Elin Öhlund Svensson – 14 juni
Baked by Ammna, Ammna Chaudhry-Hellström – 21 juni
Küsten är klar, Virginia Küst – 28 juni
Veckans blogg är åter tillbaka i september och då presenterar jag en bak- matbloggare varje måndag fram till jul.
Medverkande bak- och matbloggare förra året – 2020
Amelie Almèn, Amelie Almèn – 13 januari
Bonsmammans bak, Lena Ryhnell – 20 januari
Peter bakar, Peter Dahlberg – 27 januari
Heavenly Cupcake, Danielle Schill – 3 februari
Sweets by Hana, Hana Chatila – 10 februari
Kitchen of Anna, Anna Demirian – 17 februari
Klings Kitchen, Katarina Kling – 24 februari
Bara en kaka till, Helena Elm – 2 mars
Krii`s Kitchen, Ulrica Krii – 9 mars
Blomster och bakverk, Annelie Andersson – 16 mars
The Nordic Kitchen, Sofia Tegnefur – 23 mars
Fredagskakan, Malin Sahlberg – 30 mars
I köket med Anders, Anders Gustavsson – 6 april
Lisas smaskiga bak, Lisa Mattsson – 13 april
Matlagningsmamman, Sara Savin – 20 april
Bleys bakverk, Sara Bley – 27 april
Cake by Infinite Mats, Mats Karlsson – 4 maj
Fridas vegobak, Frida Svanberg – 11 maj
Lindas matstuga, Linda Råberg – 18 maj
Maggies skafferi, Maggie Bergius – 25 maj
Hälsobak, Melissa Oskarsson – 1 juni
Annikas Bakery House, Annika Nilsson – 8 juni
Whisk and Stir, Helena Limér – 15 juni
Kostymbagaren, Mattias Celinder – 22 juni
Anhavi, Anne Werner – 29 juni
Homemade Stockholm, Cecilia Hagerling Larsson – 6 juli
Cake by Mary, Maria Culha – 13 juli
Little Dessert, Jennifer Lindberg – 10 augusti
Cookies and sweets, Simona Muntean – 17 augusti
Fredriks Fika, Fredrik Nylèn – 24 augusti
Brinken bakar, Emma Brink Rask – 31 augusti
Tessanbakar, Therese Salmi – 7 september
Hovkonditorn, Katarina Saarinen – 14 september
Fikaplaneten, Svea Borgström – 21 september
Tina Mejri, Tina Mejri – 28 september
Erikas fikastund, Erika Westerlund Strömmer – 5 oktober
Baka sockerfritt, Marja Folcke – 12 oktober
Toves Patisserie, Tove Olsson – 19 oktober
Primavera Content, Louise Laurenius – 26 oktober
Systrarnas drömmar, Anna-Lena Olofsson – 2 november
En smaksak, Johanna Karlsson – 9 november
Victorias bakning, Victoria Appeltofft – 16 november
Welleating, Saga Gustafsson – 23 november
Ylvas bakverkstad, Ylva Lindgren – 30 november
Cat`s mat- och bakblogg, Catarina Davidsson – 7 december
Victorias provkök, Victoria Willén – 14 december
Filippas godsaker, Filippa Tryggmo – 21 december
✶✶✶
Om Robbans bästa Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar