Veckans blogg – Ylvas bakverkstad

Jag heter Ylva och jobbar som konsult inom bageri och konditori. Jag driver mitt eget företag, Ylvas Bakverkstad, som alltså har samma namn som min blogg. Jag hyr ut mina tjänster som bagare/konditor till restauranger och bagerier och vid sidan av det tar jag emot beställningar i privat regi. Jag säljer även en del av mina produkter i Matboden i Ladan på Öråkers gård.

Jag utbildade mig inom yrket för snart 20 år sedan och har varit kvar i branschen sedan dess. Jag är uppvuxen norr om Stockholm i en kreativ familj med en pappa som är konstnär. Min egen kreativitet fick jag utlopp för genom tårtor, det var så jag började intressera mig för konditoryrket i tonåren.

Sedan länge har jag även tyckt om att fotografera mina tårtor och bakverk, de senaste åren har fotointresset bara ökat. För några år sedan började jag som skribent för Vin & Matguiden, tack vare det fick jag blodad tand och bestämde mig för att samla mina recept och bilder i en egen blogg. Nuförtiden är fotografering ett intresse även utanför köket och kameran får ofta följa med för att fota annat än bakverk, naturfotografering och porträtt exempelvis. Jag har nyligen avslutat en fotokurs på Luleås tekniska universitet.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Variationen är det bästa med det här yrket. Jag bakar både bröd och tårtor, kakor och bullar, med och utan gluten, nyttigt och mindre nyttigt. Jag har svårt att välja vad jag gillar bäst – men bullar av olika slag, tårtor och långjästa bröd ligger högt upp på listan. Hemma bakar jag nästan enbart med dinkelmjöl, som jag tål bättre än vanligt vetemjöl. Mina nattjästa dinkelfrallor är det populäraste receptet på bloggen. Jag gillar också glass väldigt mycket och borde använda min glassmaskin hemma lite oftare.

Hur ofta brukar du baka?
– I och med mitt yrke bakar jag nästan varje dag. De dagar jag inte är ute på jobb eller har några beställningar blir det ofta någon form av enklare bakning hemma ändå, jag har svårt att låta bli. Min familj tycker ibland att jag bakar lite för mycket. Just nu har jag inte så mycket tid över för att baka enbart till nya recept till bloggen. Det mesta av det jag bakar brukar gå väldigt bra att frysa in, blir det något över brukar jag ge bort det till familj och vänner.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Ett väldigt gott och kärt bakminne från min barndom är min farmors goda knäckebröd med fänkål. Det kunde jag äta hur mycket som helst utav. Jag bakar det ibland här hemma till särskilda högtider. Receptet har ännu inte kommit ut på bloggen, men det kanske är dags nu!

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Det är inte mycket som slår en riktigt god nybakad bulle, helst med vanligt bryggkaffe till. En klassisk kanel- eller kardemummabulle, men kanske allra helst en sockerkringla av karlsbaderdeg. När jag går ut och fikar väljer jag oftast lite enklare bakverk framför lyxiga tårtor i flera lager.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Jag hoppar över kändisarna och väljer istället alla de nära och kära jag inte kunnat träffa på länge på grund av rådande tråkiga omständigheter.

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Det finns så många att hämta inspiration från, hela mitt instagramflöde är en enda stor inspirationskälla! För att nämna några namn: Systrarna Eisenman, My Feldt och Mia Öhrn.

.
Amerikansk pumpapaj

Recept: Här

.
Dinkelscones med äpple

Recept: Här

.
Princesstårta – glutenfri med hemgjord marsipan

Recept: Här

.
Vaniljbullar

Recept: Här

.
Dinkelfrallor

Recept: Här

.
Blogg:
Ylvas bakverkstad
Drivs av: Ylva Lindgren
Instagram: Här
Facebook: Här

Stort tack Ylva för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.