Veckans blogg – Welleating

Mitt namn är Saga Gustafsson och jag är 22 år gammal och kommer från Jönköping. Jag är utbildad ingenjör och jobbar som det idag. På min fritid gillar jag att experimentera i köket med nya smaker och former som jag kan bjuda mina vänner och familj på. Bakningen är lite som terapi för mig och köket är min absoluta favoritplats att vara på i hela världen.

Jag har varit intresserad av bakning hela livet med det var först när jag började studera på högskolan jag verkligen fann bakningen och la mer och mer tid på det. Det är lite komiskt med tanke på att när man pluggar har man ofta lite tid över till sådant, men det blev min avkoppling mellan allt tentapluggande. I bakgrunden medans jag bakar spelas alltid Edith Piaf som leder drömmarna mot min favoritstad Paris. Min dröm är att en dag kunna jobba med mitt störta intresse på heltid och öppna ett litet mysigt café, gärna i Paris eller någon annanstans.

Jag tycker att alla som håller på med sociala medier även om man har 10 följare eller 1miljon följare har ett visst ansvar vad man förmedlar via sina kanaler och bör tänka på att sprida positiv energi och gärna inspirera till bra val både i bakningen och i andra situationer. Jag försöker att sprida positivitet till mina följare och andra bakbloggare både på Instagram men också andra ställen man kan mötas.

En annan sak jag har försökt använda mer och mer av är växtbaserade produkter när jag kan i bakningen. Det finns tillexempel många bra substitut för mjölkprodukter och ägg på marknaden som är värda att testas! Och sist men inte minst glöm inte att du kan båda ha och äta kakan, ta på ett förkläde och baka den vetja!

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag tycker om att baka det mesta men min specialitet är olika typer av bakverk. Jag tycker detta är roligast att baka för det finns så många sätt man kan dekorera och göra dem vackra på. För mig är dekorationen halva nöjet med att baka. Jag tycker det är roligt att variera mig så jag bakar sällan samma sak flera gånger. En favorit är muffins eller cupcakes för de kan man variera i all oändlighet med både smak och utseende. Ett annat plus med cupcakes är att de räcker till många och tack vare att de är portionerade så passar de bra på ett buffébord eller liknande utan att bli tråkiga som en tårta kan blir när många skurit i den.

Hur ofta brukar du baka?
– Jag bakar alltid på helgen och ibland även på vardagskvällar så jag skulle nog säga 1-3 gånger i veckan. Om jag är ledig kan det blir mer. Det blir ju en hel del bakverk och andra sötsaker över när jag bakar, detta brukar jag ge till fikasugna vänner, familj och grannar. Det bruka inte vara särskilt svårt att hitta personer som vill ta emot fika. Med tanke på miljön så slänger jag aldrig bakverk.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Mitt bästa bakminne är alla stunder i köket med min kära mamma från barndomen. Vi bakade mycket tillsammans ända från att jag var några månader ung tills vuxen ålder. Min mamma är den som väckte mitt intresse för bakning och jag har lärt mig otroligt mycket av henne.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Om jag är och fikar på kafé eller liknande brukar jag beställa bakverk som jag själv inte brukar baka. Det är spännande att testa nya saker som man kanske kan testa att baka själv senare. Jag är dock ganska kräsen när jag går på kafé för när man själv bakar mycket så vill man att det skall vara gott och bra. Jag tycker tyvärr att vissa kafékedjor säljer halvfabrikat som inte smakar alls bra för dyra pengar. Jag ser hellre att ett kafé har några få saker som är riktigt goda än att de erbjuder massa olika bakverk som är halvdana allihopa. Kvalitét framför kvantitet – alltid!

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Jag älskar att bjuda folk på fika. Jag tycker själva iden med fika är så bra för man umgås och samtidigt njuter av något gott – det kan inte blir bättre. Om jag fick bjuda tre kända personligheter på fika skulle jag bjuda in Anders Bagge för han verkar så himla mysig. Sedan skulle jag vilja bjuda in min skididol Lindsey Vonn och duktiga Antoni Porowski som lagar fantastisk mat och står för bra värderingar.

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Det finns många duktiga hemmabagare och konditorer som jag får mycket inspiration från. Några av dem är Emma Brink Rask som är fantastiskt duktigt och kreativ med hennes bakverk. Hon verkar jordnära och ärlig vilket jag verkligen gillar. Leila Lindholm har varit en idol sedan jag var liten och jag har nog alla hennes böcker och många av hennes baktillbehör från Leilas General Store. Hon är ett prima exempel på en framgångsrik kvinna som lyckat med en speciell nisch. En relativ nyfunnen inspirationskälla är Frida Svanberg som bakar helt veganskt och verkligen engagerar sina följare i intressanta debatter och diskussioner om både bakning men även samhällsfrågor.

Chokladmuffins med saltkolasås och nutellafrosting
Recept: Här

Hallonbullar med hemkokt hallonsylt
Recept: Här

Hemmagjorda mums-mum
Recept: Här

Anananspaj
Recept: Här

Chokladbollar med dulche de leche fyllning
Recept: Här

Blogg: Welleating
Drivs av: Saga Gustafsson
Instagram: Här

Stort tack Saga för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.