Grattis på 100-årsdagen Tössebageriet

Idag fyller anrika Tössebageriet 100 år och givetvis utbringar jag ett skål och grattis till Tösse. Det är fantastiskt hur de år ut och år in levererar högkvalitativa bakverk.

Det var Helga Södermark som startade Tössebageriet och hennes smeknamn var ”Tösse”. Hon fick namnet när hon studerade i Uppsala för att bli skolkökslärarinna. Tösse var namnet på hennes hemförsamling i Dalsland. Helga Södermark trivdes med smeknamnet hon fått och valde därför att uppkalla sitt företag efter detta.

Hon öppnade Tössebageriet den 18 november 1920, 32 år gammal på Karlavägen 77, där det ligger kvar än idag. Fastigheten byggdes 1885. Innan Tösse flyttade in fanns här SJ:s godscentral.

Trots renoveringar finns inredningsdetaljer kvar sedan öppningstiden. Taket med sina typiska takrosetter och keramikplattor i fönstersmygarna är värda att beskåda.

Från början arbetade endast två personer i hantverksbageriet. I krigets slutskede vågade Helga, trots alla varningssignaler satsa på att baka med smör och genuina produkter (smör var under kriget en lyxprodukt). Hon valde att inte falla för att använda ersättningshjälpmedel i sina bröd och bakverk. Hon ville göra som hon lärt sig i prästgårdsköket. Alla recept hon använde hade hon fått med sig från hemmet i Tösse.

Vid en intervju 1966, efter 45 år som egen företagare, sade hon: ”Här på Tössebageriet skapar vi bakverk, vi producerar inte”. Med detta ville hon betona att kvalitet och omsorg har varit företagets grundsten från start. Helgas vision var att företaget skulle drivas i samma anda även i fortsättningen.

Genom åren har Tösse haft flera ägare, men dagens ägare Mattias Ljungberg tog över med sin pappa Hans Ljungberg år 1996. De har sedan dess anammat Helgas tankesätt kring bageriet – att här på Tösse är det kvalité och omsorg man jobbar efter samt även ”Här på Tössebageriet skapar vi bakverk, vi producerar inte”.

2018 var jag bagarlärling på Tössebageriet och det var en otroligt rolig period i mitt liv med härliga kollegor. Du kan läsa hela min historia från Tösse här och även spana in en hel del foton.

Bild från 2018 då jag var bagarlärling på Tösse. Jag står och spanar när Mattias Ljungberg showar framför DN:s fotograf Eva Tedesjö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.