Veckans blogg – Cat’s bak- och matblogg

Jag heter Catarina Davidsson, 60-talist i mina bästa år och helt utan åldersnoja. Bosatt i ett litet samhälle i sydöstra Småland med min make. Vi två vuxna och utflugna barn.

Mat och dryck är hela familjens intresse och det vi ägnar oss åt när vi träffas. Bakning och odling har blivit mitt sätt att koppla ner och koppla av från vardagsstressen, men ibland händer det att jag byter ut ett bullbak mot en runda på golfbanan.

Jag började blogga på Cat’s Passions i Villa Davidsson i maj 2009. År 2013 startade jag Cat’s bak- och matblogg för att ha en renodlad receptblogg. 2014 hade jag dessutom lyckan att få med mina bästa äppelrecept i tidningen Hembakat.

Surdegsbröd med svedjeråg. Så här gör du.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Hur kan man inte älska att baka? Jag bakar i princip allt och är inte rädd för att testa. Men om du väcker mig mitt i natten är det nog ett surdegsrecept du kan få ur mig, jag älskar surdegsbröd och utmaningen att aldrig kunna förutsäga resultatet. Snurra glass är ju inte heller så dumt, att kombinera smaker efter säsong med goda tillbehör.

Hur ofta brukar du baka?
– Jag bakar varje vecka, men eftersom jag jobbar heltid blir det mest på kvällar och helger. Det händer att ugnarna står på från morgon till kväll under helgerna med rykande färskt bröd, småkakor och annat gott som på löpande band. När barnen bodde hemma behövde jag inte fundera på att förvara det som bakades, numera förlitar jag mig på frysboxen, levererar lite då och då till barnen, sen har jag ju även fikasugna kollegor. 

Vad är ditt bästa bakminne?
– Vem minns inte de där pepparkaksbaken från barndomen, pepparkakor överallt och en deg som aldrig tycktes ta slut.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Jag börjar gärna med en surdegsmacka, helst en klassisk salami-brie-variant. Sen brukar det bli svårt när man ska komma på den ultimata söta avslutningen, men oftast blir det dammsugare eller något med tosca. Älskar en bra tosca.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Jamie Oliver, Paul Svensson och Tareq Taylor. Tre väldigt olika kockar, men som satt sina avtryck på omvärlden. Jag skulle bjuda dem på levainfrallor med hummusröra av gråärt, avsluta med en god äppelkaka på hemodlade äpplen medan vi diskuterar hur vi ska få småskaliga frukt och grönsakodlare att få ut sitt sortiment i butiker och restauranger. Hur gör vi för att få folk i allmänhet att sluta handla hitflugna frukter och grönsaker och istället efterfråga det som odlas nära.

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Man kan väl säga att mitt insta-flöde är kock- och bagartätt, men det finns några jag verkligen blir inspirerad av; My Feldt för hennes energi och underbara bakverk. Linda Lomelino för hennes härliga böcker och underbara bilder. Sebastien Boudet för hans kamp mot etablissemanget.
Lisa och Monica Eisenman för daglig inspiration av både mat och bakverk och slutligen Anna Bergenström för alla underbara böcker hon skrivit.

Äppelmunkar
Recept: Här

Valnöts- och hasselnötsbrownie med hallonganache
Recept: Här

Spillbröd
Recept: Här

Varm äppeldrink
Recept: Här

Kalljäst surdegsbröd
Så här gör du: Här

Blogg: Cat’s bak- och matblogg
Drivs av: Catarina Davidsson
Instagram: Här

Stort tack Catarina för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.