Veckans blogg – Fredagskakan
Jag heter Malin Sahlberg och bor i Jönköping vid Vätterns södra ände.
Fredagskakan och de sociala kanalerna som innefattas där, främst blogg och Instagram, är mitt hobbyprojekt som tycks växa och ta mer och mer av min fritid i anspråk. Det är såklart otroligt kul att det utvecklas åt det hållet och även om det från början var just själva bakningen som var anledningen till att jag startade upp så har framförallt fotograferandet och bildstylandet vuxit och är numera ett minst lika stors intresse som bakningen.
.
Till vardags jobbar jag som byggnadsingenjör inom kommunen. Jag jobbar där med idrottsanläggningar och kan orimligt mycket om truppgymnastikutrustning, konstgräs och fotbollsförbundens krav på arenor.
.
Så när jag inte är på bygg- eller projekteringsmöten så kan man i princip utgå ifrån att jag är i köket hemma i farten med att testa nya recept eller försöka städa upp i kaoset som blir därefter. Det kan också hända att jag har familj eller vänner på besök för en fikastund mitt i bakning och köksröj, sällan det tackas nej när jag frestar med att det finns nybakat som behöver fikas upp.
.
Fredagskakan firade fem år i januari och har under åren vart nominerad hos Matbloggpriset både till årets Bak- och dessertblogg och Folkets val. Det är fantastiskt kul att bli uppmärksammad på det sättet och ger energi och motivation att jobba vidare med detta, som är det roligaste jag vet!

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Åh det där är ju en svår fråga, allt som jag bakar tycker jag är kul. Men just nu så bakar jag mycket bullar, jag har gett mig den på att jag ska bemästra vetedegen fullt ut och verkligen få till de ultimata bullarna och kunna variera med massa olika smaker. Så just nu tycker jag att bullar är kul att baka. Annars är ju tårtor väldigt kul att göra och då framförallt moussetårtor. Det är ju en väldigt kreativprocess med just tårtor, det ska sättas en smakkombination, blandas texturer och sen bestämmas ett utseende och dekor. Allt kul i ett bakverk!
.
Hur ofta brukar du baka?
– Det varierar rätt så mycket i hur mycket jag bakar mellan veckorna. Mycket beror på hur långa jobbdagar jag har på mitt vanlig jobb, ibland är det lite övertid och även en del kvällsmöten som lite inkräktar på min baktid. Som ett genomsnitt skulle jag nog säga att jag bakar runt tre gånger i veckan, vissa veckor fler och vissa färre.

.
Vad är ditt bästa bakminne?
– Numera är mitt bästa dessertminne från den resa vi gjorde i december- januari till Australien. Vi var där för att hälsa på släkt och resa runt lite. I ungefär två veckor bodde vi hemma hos släkten i de underbara lilla samhället, Yeppoon på östkusten, precis vid havet och där Stora Barriärrevet slutar söder ut. Då åt vi en del frukost ute på caféer, de hade underbara frukostmenyer på alla ställen vi var på. Jag passade också alltid på att ta något sött för få med mig så mycket inspiration hem som möjligt.
.
På ett av ställena hade de den mest magiska chokladbrownie som också var fullproppad med massor av macadamianötter. Den var så ljuvligt så att jag nu är nära nog besatt av att lyckas baka lika goda brownies. Vi kan ju säga som så att det har gjort många satser brownies hemma i köket sen vi kom tillbaka. Jag jagar otåligt efter att få till den där perfekta konsistensen och fylliga chokladsmaken. Jag börjar närmar mig nu men än behöver det göras justeringar i receptet för att det ska få godkänt.
.
Jag är minst sagt besviken på caféet som inte ville dela med sig av receptet utan tyckte att jag skulle komma tillbaka och fika hos dem. Det göra jag i och för sig väldigt gärna, det landet har fått en väldigt speciell plats i mitt hjärta men det blir något omständigt att ta sig för en fika så provbakningen fortsätter helt enkelt.
.
Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Jag är ju mest en god-kopp-kaffe-och-en-bra-surdegsfralla-person när jag fikar. Men de gånger vill ha något sött till fika så väljer jag alltid en kardemummabulle. Enligt mig finns det inget som slår en god saftigt kardemummabulle när de kommer till sötsaker!
.
Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Vilken spännande fråga! Jag skulle vilja bjuda Mia Skäringer, My Feldt och Ebba von Sydow. Kvinnor som inspirerar genom sitt engagemang i sina olika arbeten, står upp för frågor som ligger dem varmt om hjärtat och även är vardagshjältar som visar verkligheten ofiltrerad också. I mitt vanliga jobb är jag i princip alltid ensam kvinna så att nätverka med starka kvinnor har jag insett är viktigt och väldigt givande för mig
.
Finns det några personer du hämtar inspiration från?
– Jag inspireras av det mesta i omgivningen, allt från montern på favoritbageriet, pinterest och instagram. Sen är My Feldt och Tea Malmegård stora inspirationskällor för mig. Jag är ett stort fan av hur de arbetar med frågor rörande närproducerat, välproducerat, de är nyskapande med smakkombination och inspirerande som företagare.
.

Semlor
Recept: Här

Rabarbermojito
Recept: Här

Dumlepannacotta
Recept: Här

Jordgubbsmoussetårta
Recept: Här

Citronmoussetårta
Recept: Här

Blogg: Fredagskakan
Drivs av: Malin Sahlberg
Instagram: Här

Stort tack Malin för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.