Jesper Långström: Tankar kring bageri/konditoribranschens överlevnad

Coronakrisen slår hårt och skoningslöst mot företagen i Sverige och bland bagerier och konditorier råder nu febril aktivitet för att rädda det som räddas kan. För många har intäkterna minskat med upp till 80% den senaste veckan och nu vädjar företagsägare till allmänheten om att stödja de lokala fiken.

Det går inte en dag utan att media rapporterar om krisande företag och här kan du se ett inslag från SVT Västmanland om krisen bland caféer och här ett inslag från SVT Stockholm. Aftonbladet har en intervju här med Frida Leijon som driver Leijon Stenugnsbageri & Konditori i Uppsala.

Branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer (SBK) har bråda dagar med att stötta medlemsföretag där många företagare idag är i akut behov av hjälp. Idag handlar det om att undvika varsel och permitteringar så gott det går och tyvärr finns det en överhängande risk att många fikaställen kommer att gå i konkurs om inget drastiskt händer.

Jesper Långström sitter som utbildningsansvarig på SBK och har en lång och bred erfarenhet från branschen och jag har bett Jesper att dela med sig av sina tankar kring bageri/konditorbranschens överlevnad.

Jag känner ingen bagare eller konditor som sitter med en stor guldklimp i handen och bara täljer en ny flisa när oförutsedda kostnader tillkommer i hens företag. Just nu genomgår hela det svenska samhället en djup chockartad kris där inte minst ekonomin kommer att ta stor skada.

Jag vill inte ens tänka på alla de personer som ligger i riskzonen för att ta fysisk skada, kanske hotas till livet av denna fördömda pandemi. Men i detta forum ska jag koncentrera mitt skrivande till den bransch jag har varit sammanlänkad med och djupt förälskad i sedan 1984.

Runtomkring mig ser jag alla kreativa kämpande företagare där många en gång började från scratch i en av de godaste branscher som finns. De har stigit upp tidiga mornar och varit verksamma på sitt företag uppemot sju dagar i vecka året runt och så kommer denna jäkla pandemi som slår undan benen på företagen, dess anställda och deras ägare. Jag hoppas att våra bageri och konditoriägare orkar starta om på nytt om det värsta skulle hända deras företag och konkursen blir ett faktum.

Vad kan jag då som fikaälskande konsument göra? Jo det är ganska enkelt, fortsätt att handla bröd och bakverk av ditt favorit bageri/konditori. Du kommer att behöva ditt dagliga bröd även under pandemin.

Du kommer kanske inte att rent näringsmässigt behöva sötebröd, praliner eller andra bakverk, men nog är det en ganska billig investering i humörshöjande insats att inhandla något av de tidigare nämnda godsakerna? Är man orolig för att gå ut så har många företag börjat med hemkörning av sina varor. Är du det minsta risig eller känner dig krasslig så stannar du naturligtvis hemma så att du inte sprider smittan till dina medmänniskor.

Min vädjan till alla er som är friska, stötta ert favorit bageri/konditori genom att handla så ofta du kan, det betyder allt för det företag som du normalt sett brukar sitta och avnjuta en fika hos. Kanske till och med just din köpta bulle gör så att bageriet överlever och du får ha just din bagare kvar i branschen.

Så snälla du, glöm inte att varje bulle räknas.

Jesper Långström
Utbildningsansvarig, Sveriges bagare och konditorer
#räddadinbagare

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.