Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag skulle nog säga bröd eftersom det 1) är magiskt gott med nybakat bröd och 2) inte finns något som luktar godare än nybakat bröd. Plus att det är så bra att baka sitt eget bröd istället för att köpa i butik. När det gäller sötsaker är nog favoriten tårta. Det går att variera på så många olika sätt och det finns liksom inga gränser för hur mycket man kan dekorera dem. Tårtor är riktiga konstverk och jag tycker det är så roligt att låta kreativiteten och fantasin flöda.
Hur ofta brukar du baka?
– Det beror lite på, men jag bakar minst ett par gånger varje vecka. Exakt vad jag bakar varierar – jag bakar mycket bröd och det går åt som smör i solsken i vårt hem, så det blir aldrig något över av det. Sötsaker brukar vi frysa in, eller så bjuder vi över vänner och familj på fika. Ett knep jag brukar använda mig av är att göra mindre satser när det är möjligt. Om jag exempelvis ska baka muffins nöjer jag mig med att göra en halv sats, då räcker det fint för att ta bilder och det är så pass små mängder att man kan äta upp det själv på några dagar.
Vad är ditt bästa bakminne?
– Det är nog från när jag var liten och hela familjen bakade pepparkakor tillsammans. Jag hade mini-pepparkaksmått och fick fylla en hel plåt med små pepparkakor som bara var mina. Sedan förvarade jag dem i en rund grön plåtburk med en tomte på. Hela köket doftade pepparkaka och varenda yta täcktes av plåtar och högar av pepparkakor.
Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Jag är så tråkig, jag beställer nästan alltid bara en kaffe. Ofta en bryggkaffe eller en havrecappucino. Om jag får för mig att äta något till så blir det oftast en surdegsfralla med hummus, grönsaker och annan göttig fyllning. Får jag för mig att beställa något sött så blir det i så fall en kanelbulle eller en raw food chokladboll.
Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Oj, denna var svår, det finns ju så många jag skulle vilja bjuda in. Men, Barack och Michelle Obama hade ju varit superintressanta att träffa och sen skulle jag nog bjuda in min idol sedan 6-årsåldern – David Beckham. En spännande trio tänker jag.
Finns det några personer du hämtar inspiration från?
– Ja, absolut. Det finns väldigt många som inspirerar mig dagligen med vackra bilder och bakverk. Det är så otroligt många duktiga kreatörer där ute och alla inspirerar ju på sitt sätt. Om jag behöver inspiration sätter jag mig oftast vid Pinterest, men jag hittar såklart också inspiration på Instagram.
Veganska semlor
Recept: Här
Veganska kanelbullar
Recept: Här
Chokladmockakaka (vegansk)
Recept: Här
Spelt bröd (dinkel)
Recept: Här
Galette med jordgubbar och rabarber
Recept: Här
Blogg: The Nordic Kitchen
Drivs av: Sofia Tegnefur
Instagram: Här
Facebook: Här
Stort tack Sofia för din medverkan
Se fler veckans blogg inlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar