Vi isolerar oss allt mer i våra hem och umgås allt mindre med nära och kära och allt på grund av det vidriga viruset covid-19. De mest utsatta är personer över 70 år och här har Folkhälsomyndigheten uppmanat den aktuella riskgruppen att så långt som möjligt begränsa nära sociala kontakter de kommande veckorna.

Hög ålder i kombination med underliggande sjukdomar såsom högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom eller diabetes är också något överrepresenterade bland de svåra fallen.

Foto: Louis Hansel för Unsplash
Foto: Louis Hansel för Unsplash

Många äldre har redan idag begränsat antal vänner och bekanta och det underlättar givetvis inte med att de nu tvingas isolera sig. Tack och lov kan vi med dagens teknik koppla upp oss och ändå umgås.

När du och din familj skall äta frukost, lunch, middag, fika, bjud då även in din mormor/morfar/farfar/farmor till bordet. Ställ dator/Ipad/mobil på bordet och kör videosamtal tillsammans med övriga familjemedlemmar. Det är en väldigt enkel sak att göra och som kan ha stor betydelse för de som nu sitter ensamma och isolerade.

Det finns en hel del forskning som påvisar att ensamhet skadar vår hälsa så låt det inte bli en engångsföreteelse med videosamtal utan ha för vana att samla alla när ni skall äta/fika – eller bara för att prata om livet i största allmänhet.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.