Vi isolerar oss allt mer i våra hem och umgås allt mindre med nära och kära och allt på grund av det vidriga viruset covid-19. De mest utsatta är personer över 70 år och här har Folkhälsomyndigheten uppmanat den aktuella riskgruppen att så långt som möjligt begränsa nära sociala kontakter de kommande veckorna. Hög ålder i kombination med underliggande sjukdomar såsom högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom eller diabetes är också något överrepresenterade bland de svåra fallen.

Många äldre har redan idag begränsat antal vänner och bekanta och det underlättar givetvis inte med att de nu tvingas isolera sig. Tack och lov kan vi med dagens teknik koppla upp oss och ändå umgås.

När du och din familj skall äta frukost, lunch, middag, fika, bjud då även in din mormor/morfar/farfar/farmor till bordet. Ställ dator/Ipad/mobil på bordet och kör videosamtal tillsammans med övriga familjemedlemmar. Det är en väldigt enkel sak att göra och som kan ha stor betydelse för de som nu sitter ensamma och isolerade.

Det finns en hel del forskning som påvisar att ensamhet skadar vår hälsa så låt det inte bli en engångsföreteelse med videosamtal utan ha för vana att samla alla när ni skall äta/fika – eller bara för att prata om livet i största allmänhet.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.