Veckans blogg – Bleys bakverk

Mitt namn är Sara Bley och jag startade min bakblogg – Bleys bakverk – för nästan två år sedan i samband med att jag kom med i Hela Sverige bakar där jag slutade på en delad andraplats. Det var det absolut roligaste jag gjort i mitt liv (även om det är betydligt mer slitsamt än vad det kan se ut på tv).

Jag är tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och har en bakgrund som 400 meters häcklöpare och har deltagit i friidrottslandslaget i bland annat Finnkampen.

Bakintresset tog fart efter gymnasiet när jag tog sabbatsår för att kunna satsa lite extra på friidrotten och hade då ganska mycket ledig tid på dagarna vilket var perfekt att fylla ut med bakning. Jag studerade sedan till ingenjör och flyttade till Stockholm för jobb som kraftkabelprojektör.

Efter Hela Sverige bakar fick jag dock upp ögonen för tv så pass att jag valde att byta bransch och studerar nu tv-produktion vid Kaggeholms Folkhögskola.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Det jag har bakat absolut mest är tårtor. Det började med marsipantårtor, sedan gick det över till smörkrämstårtor men nu blir det övervägande glazetårtor. Alltså moussetårtor som man häller en blank glaze över. Det är roligt att baka vackra saker som man får dekorera kreativt och förhoppningvis glänsa lite med😉Sådan som kanske inte den traditionella hemmabagaren skulle baka.

Hur ofta brukar du baka?
– Det blir nog i alla fall ett par gånger i veckan. Men periodvis har det varit nästan varje dag. När jag jobbade på kontor tidigare var det perfekt att ta med till jobbet och ställa fram i köket. Hade alltid gått åt när dagen var slut och det uppskattades av kollegorna. Nu blir det mest att jag ger bort till familjen men ofta så bakar jag ganska små satser så det inte blir några stora mängder. Äter en hel del själv också😜

Vad är ditt bästa bakminne?
– Då väljer jag när jag hade bakat bröllopstårta till 80 gäster och brudparet fick se slutresultatet. Jag hade slitit med planering, förberedelse och bakning i veckor och varit nervös för hur det skulle gå och om det skulle räcka. Tårtorna blev verkligen fina och tror det blev minst fem tårtor över i slutändan.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Jag gillar att testa nya bakverk för att få inspiration om jag går på något lite finare och nytänkande konditori. Men går jag till ett mer klassiskt ställe tar jag gärna en dammsugare eller mazarin.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Då skulle jag bjuda kronprinsessan Victoria för hon verkar så himla gullig, tvillingarna Mary-Kate och Ashley Olsen för att det är mina barndomsidoler (vi tar det som en person va😉) och sist men inte minst programledaren Pär Lernström för han är grym på det han gör.

Finns det några personligheter du hämtar inspiration från?
My Feldt och Tea Malmegård inspirera mig mest just för att de gör så vackra tårtor och tänker mycket på att baka i säsong vilket för mig är superviktigt.

Banan- och kolatårta
Recept: Här

Hallon- och chokladtårta
Recept: Här

S’mores brownie
Recept: Här

Citronmarängpaj
Recept: Här

Tricoloretårta
Recept: Här

Blogg: Bleys bakverk
Drivs av: Sara Bley
Instagram: Här

Stort tack Sara för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.