Dagens boktips – Gelato från Gelato Scarfó

I april 2014 öppnade Hanna Larsson och Angelo Scarfó upp gelatotemplet Gelato Scarfó i Ålsten. Min fru Annie och jag var snabbt på plats och njöt av de fantastiska smakerna och än idag rankar vi Gelato Scarfó som det bästa Stockholm har att erbjuda när det kommer till gelato.

Samtliga råvaror såsom mjölk, grädde, ägg, frukt och bär är utvalda med stor omsorg och de använder ej konserveringsmedel eller färgämnen. En del av råvarorna kommer direkt från Italien exempelvis pistagenötterna som kommer från orten Bronte på Sicilien och lakritsen från Kalabrien – vilket också är området där Angelo kommer ifrån.

Nu i dagarna släppte Hanna och Angelo sin första bok – Gelato – med drygt 30 av sina bästa recept på gelato och sorbet. Du hittar allt från jordgubbssorbet, blåbärssorbet och fior di latte till körsbärsgelato och gianduja – choklad- och hasselnötsgelato. Dessutom finns recept på kalla desserter som tartufo och glasstårta, samt tips om utrustning, tillverkning och olika råvaror. Boken är på 126 sidor och ges ut av förlaget Natur & Kultur Allmänlitteratur.

Skillnaderna mellan gelato och vanlig gräddglass är flera. Bland annat tillverkas gelato huvudsakligen på mjök samt att man tillsatt en större andel naturliga smaksättare och råvaror. Dessutom innehåller gelato betydligt mindre invispad luft vilket gör den kompaktare och krämigare än industritillverkad glass som ofta innehåller en bra bit över 50% luft.

Vidare är fetthalten lägre, mellan sex och åtta procent i jämförelse med glassen i frysdisken som rymmer mellan 20-22 procent fett. En av hemligheterna bakom gelatons framgång är att den klarar att serveras något varmare, minus 14 grader mot gräddglassens minus 18 vilket gör att smakerna framträder tydligare.

Njut nu av gelato och se till att införskaffa Hanna Larssons och Angelo Scarfós gelato-bibel. Det kommer i alla fall jag att göra😜

Foto: Lennart Weibull

Gelato Scarfó
Adress: Ålstensgatan 12, Bromma
Telefon: 08-25 35 05
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.