Veckans blogg – Matlagningsmamman

Mitt namn är Sara Savin och min blogg Matlagningsmamman startade jag för 2,5 år sedan, då gick bloggen under ett annat namn och domän. Det var när jag och min man fick vårt första barn Cornelia som jag var föräldraledig och ville sysselsätta mig.

Då inriktades bloggen mer på mat och vardagsliv för nära och kära att ta del av. Detta då vi, min mans föräldrar och mina föräldrar bor på olika orter och via bloggen kunde de följa oss. Idag är bloggen istället en plats för alla mina recept att samlas på, precis som en bank full med recept att inspireras av. Där jag själv kan backa tillbaka och hämta inspiration från min egen bakning.

Bakningen har alltid varit ett intresse men något som hamnat på hyllan i många år. Sedan juni 2019 är jag föräldraledig igen med vår son Oscar och bakningen har dammats av ordentligt. Nu är bakningen mer än ett intresse, det är en del av livet och ett, förhoppningsvis, framtida yrke för mig på något sätt. Hur vet jag inte än!

I bakningen får jag möjlighet att uttrycka mitt kreativa sinne som alltid funnits i mig. Som barn älskade jag att rita och måla, pyssla och limma. Idag är skålarna, slickepotten, kladdkakorna, tårtbottnarna och frostingarna mitt vita papper.

När jag inte står med skålen och slickepotten i högsta hugg här hemma i vår vita villa på en ö i Småland arbetar jag som lärare i förskoleklass. Drömmen är att få arbeta kreativt med bakning, kanske med foodstyling som blivit ett nyvunnet intresse tack vare blogg och Instagram. Vem vet vad stjärnorna har skrivet för mig? Only the future will tell!

Drivet kommer ur alla hejar rop, fina kommentarer, alla som bakar efter mina recept och följer med på min resa! Det är en ära att kunna inspirera andra människor till bakning! Det är i köket vi människor möts, så varför inte mötas med en kaka eller två? Välkommen in, här är jag! Kaffet är klart, tårtan bakad och dörren står öppen.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Kladdkakor! Det är en otroligt tacksam kaka på så många olika sätt. Den kan varieras i smak, utseende och den är älskad av alla. Bjuds det på kladdkaka lämnar man sällan någon besviken vid fikabordet. Det bästa är att den får en wow-faktor direkt den dekoreras med godis, bär, kakor och annat. Underbara kaka! Förutom kladdkakor älskar jag att baka tårtor. Tårtor är tidskrävande men ger ett enormt utrymme för kreativiteten att flöda, precis som en omålad tavla.

Dessutom kan jag inte lämna den här frågan utan mitt skötebarn, choklad. Choklad i alla dess former är livet att få baka med, titta på, lukta på och smaka på. En liten bit av himlen på vår jord helt enkelt.

Hur ofta brukar du baka?
– Ett tag bakade jag varje dag i ett par veckor men nu bakar jag ungefär 2-4 gånger per vecka beroende på hur mycket innehåll jag behöver till mina sociala medier, om det är tillställningar eller om inspirationen flödar.

Ofta försöker jag baka stora saker som tårtor vid större tillställningar som kalas, då blir det inte rester hemma. Förutom planerade tillfällen brukar våra goda grannar och vänner få bakverk då och då. Såklart får även fikasugna kollegor en och annan tårta ibland. En del fika åker direkt in i frysen och en del äter jag, min man och ibland vår dotter upp. Det är beroende på vad som bakats helt enkelt.

Vad är ditt bästa bakminne?
– För mig finns det nog egentligen inget specifikt bak/dessertminne att dra mig tillbaka till. Däremot när jag tänker tillbaka på min barndom ser jag mycket värme och kärlek i köket med mina föräldrar men även alla fina fikastunder som varit hos både min mormor och farmor.

Men framförallt min pappa som gärna experimenterade, friterade, knådade och bakade mycket genom min barndom. Min pappa har en historia som bagare så bakningen har alltid funnits nära mig. Jag älskade när skedar och skålar plockades fram för då fanns det alltid spännande saker att lära och smaka på. Hemkunskapen i skolan var ett favoritämne!

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Uteslutande brukar det bli en tårtbit av något slag och gärna med choklad. Tårtbitar och mjuka bakverk går före bullar och småkakor när jag är utanför hemmets fyra väggar och fikar. Då vill jag gärna se något nytt, nytänkande och utmanande. För helt ärligt, jag tycker det är småtråkigt att mötas av mestadels kanelbullar och småkakor i disken vart man än går. Jag är inte sen på att prova nya saker och vill därför möta nytt. Storslagna amerikanska bakverk eller eleganta bakverk och desserter är en fullträff!

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Wow vilken svår fråga, bara tre? Okej! Då skulle jag bjuda influencern Helen Torsgården, hon verkar vara en person med båda fötterna på jorden. Därefter hade jag bjudit in Tina Nordström, hon är en riktig glädjespridare och fantastisk på det hon gör. Till sist hade jag bjudit in Roy Fares för att prata amerikanska bakverk eftersom att han är grym på bakning.

Finns det några personligheter du hämtar inspiration från?
– Min inspiration finns överallt men framförallt på Pinterest, Google och Instagram. Inspiration hittar jag inte bara hos stora konton på Instagram utan även hos små konton och olika hashtaggar. Förutom Instagram är Google min bästa vän, där hamnar jag ofta på utländska hemsidor. I det senaste gärna på australienska sidor fulla med inspiration.

Chokladtårta med vispad mjölkchokladpannacotta
Recept: Här

Kladdkaka med nutellafrosting
Recept: Här

No bake pannacotta cake
Recept: Här

Kärlekskladdkaka
Recept: Här

Tårta med chokladgrädde och chokladsmörkräm
Recept: Här

Blogg: Matlagningsmamman
Drivs av: Sara Savin
Instagram: Här
Facebook: Här

Stort tack Sara för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.