Veckans blogg – Cake by Infinite Mats

Jag heter Mats Karlsson och driver bloggen Cake by Infinite Mats. Jag bor tillsammans med min flickvän Therese och vår relativt nyfödde son Viking i en liten lägenhet i Norrtälje (Roslagens huvudstad). Jag arbetar som SO-lärare på en högstadieskola i Täby och ägnar en stor del av min lediga tid till träning. Och det är positivt, eftersom mina andra stora intressen är bakning och matlagning.

Jag har inte bakat så länge. Det var egentligen tack vare min flickvän som allting började. För sisådär sju år sedan bjöd jag henne på middag – det var första dejten – men det hon uppskattade mest var glassen jag gjort till efterrätt. Sedan, när hon påstod att macarons var det svåraste bakverket att lyckas med, var tävlingsmänniskan inom mig tvungen att testa. Jag misslyckades helt. Men där och då startade intresset för bakning – hur svårt kan det vara att få perfekta macarons egentligen? (Det tog fyra år.)

År 2018 deltog jag i programmet Hela Sverige Bakar, och fick äran att medverka i sju av tolv avsnitt. Det var en omtumlande upplevelse. Det var alltid väldigt kort om tid – min styrka är ändå att jag är snabb – och så fort något gick fel dök en kamera upp i ansiktet, samtidigt som en klämkäckt trevlig programledare ställde frågan ”hur går det här då?”. Men på det stora hela är jag väldigt nöjd med min prestation och lärde mig väldigt mycket under resans gång. Och fick ett gäng härliga vänner.

Efter det har jag börjat arbeta som lärare, men har fortfarande bakning vid sidan av. Vid några tillfällen har jag haft företagsworkshops där deltagarna dekorerat cupcakes. Jag brukar även få äran att göra tårtor eller andra bakverk till olika högtidliga tillfällen till vänner och bekanta. Men det bästa är ändå att överraska kollegor, familjemedlemmar eller vänner med olika bakverk när de minst anar det.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag tycker allra bäst om att baka till andra. Och just nu känns det som att hembakat och fika är mer populärt än någonsin, vilket är väldigt roligt. Jag tycker om att baka bullar till min svärfar – ju större desto bättre – och gärna kardemummabullar med kladdkaksfyllning. Min flickvän älskar riktiga chokladbollar, kladdkakor och kakdeg. Min mamma gillar småkakor. Jag kan inte låta bli mina hemgjorda kolor. Min barndomsvän äter allt. Min flickväns lillasyster som bor granne med oss får resten. Mina bakverk är inspirerade av allt möjligt, men framför allt USA; det ska vara chokladigt, cookiedough, saltkola och överdådigt. Som dessa Chocolate chip peanut butter cookie dough-bollar till exempel.

Någonting som jag också gillar är att göra tårtor. Kreativiteten är oändlig. Och tårtor spelar ofta en stor roll i folks liv – bröllop, dop, födelsedagar, andra firanden. Det är fint att vara en del av det.

Hur ofta brukar du baka?
– Jag bakar minst en gång i veckan. I vår familj har vi inte köpt bröd på flera år, vi bakar alltid. På helgerna är nybakat bröd på morgonen riktigt lyxigt. Pizza på egen pizzadeg är en tradition – och speciellt gott blir det i svärföräldrarnas vedeldade ugn. Jag arbetar som lärare, vilket innebär att det är väldigt intensiva arbetsperioder och därmed begränsat med fritid. Men under loven går ugnen varm.

Som sagt tycker jag bäst om att baka till andra, vilket innebär att jag ger bort det mesta. Oftast får mina underbara föräldrar, svärföräldrar, mina kollegor eller mina kompisar bakverken. Men den hemmagjorda kolan vi kan göra på fredagar ibland kan jag inte motstå. Särskilt kokoskolan med brynt smör. Det är helt omöjligt. Testa själv om du inte tror mig.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Mitt bästa dessertminne måste nog vara den dagen då jag och min flickvän tog en utflykt till Stockholm och besökte Roy Fares fik MR Cake. Det stormade och regnade, men det spelade ingen roll. Där åt vi nämligen varsin munk, den ena fylld med saltkolakräm och den andra var strawberry-peanutbutter. Det var jävligt gott.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Jag har inget specifikt jag brukar beställa, men jag älskar citronmarängpaj. Eller något annat sött. Med kaffe till.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Eftersom sport är ett stort intresse utöver bakning, skulle jag vilja bjuda tre av mina favoritprofiler som utövar MMA, ishockey och fotboll. Khabib Nurmagomedov, Peter Forsberg och Ahn Jung-Hwan. Motivering är överflödig.

Finns det några kända personligheter du hämtar inspiration från?
– Jag får mycket inspiration från Instagram och Pinterest. I början när jag började baka var Roy Fares en stor inspirationskälla (bland annat hans förtjusning för amerikanska bakverk). Det är alltid roligt att träffa Sara Bley (som också medverkade i ”Hela Sverige Barkar 2018”) och baka tillsammans. Linda Lomelino och hennes fantastiska bilder är också en inspirationskälla. Det var också tack vare hennes recept som jag lyckades med macarons. Men det är sällan jag följer recept rakt av, jag ändrar oftast någonting så att det blir precis som jag vill. Och det blir oftast bra.

Pizza på egen pizzadeg
Recept: Här

Bullar med kladdkaksfyllning
Recept: Här

Chocolate Chip Peanut Butter Cookie Dough-bollar
Recept: Här

Olika sorters tårtor
Recept: Här

Kokoskola med brynt smör
Recept: Här

Blogg: Cake by Infinite Mats
Drivs av: Mats Karlsson
Instagram: Här

Stort tack Mats för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.