Veckans blogg – Fridas vegobak

Jag heter Frida Svanberg, kanske mer känd som Fridas vegobak efter att jag för snart två år sedan startade min Instagram. Jag bor med min fästman och våra två söner i en villa på Öland och kommer aldrig lämna ön för storstadslivet.

När jag inte bakar veganska kakor, leker med mina barn eller umgås med min man så gillar jag att odla saker. Jag lägger allt med ett frö i jord och ställer allt med en kvist i vatten. När jag blir gammal kommer jag bli en sån där blom-tant, med tio krukor i varje fönster.

I år sa jag upp mig från mitt jobb som undersköterska för att satsa helhjärtat på mitt varumärke Fridasvegobak. Min Instagram och min blogg ökar i statistik varje dag och jag insåg att det är nu eller aldrig.

Jag är driven, mycket envis och har en stor passion för den enkla, veganska bakningen så egentligen var det nog självklart att jag skulle jobba med det på heltid. Sedan dess har jag hunnit lansera min egna app “Veganska godsaker” och jag är igång med fler, fortfarande hemliga, projekt som jag är så exalterad och stolt över. Det var ett klokt val att säga upp mig, för jag har fullt upp med att jobba med det jag älskar!

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Svår fråga till en baknörd som mig! Sedan jag knäckte koden med att få en lätt, fluffig sockerkaka genom att vispa kikärtsspad och strösocker tycker jag nog att den sortens bakverk är roligast. Mina veganska kärleksmums med metoden är också det mest uppskattade på bloggen!

Hur ofta brukar du baka?
– Jag bakar nästan varje dag. Om jag får en idé måste jag göra den till verklighet pronto, om det så är mitt i natten, annars blir jag galen. Vissa dagar bakar jag inte alls utan fokuserar på mina kanaler och min publik! Fikat som blir över efter fotograferingen ger jag bort till familj, vänner, grannar, före detta kollegor eller bara fikasugna främlingar som råkar gå förbi huset.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Ett av mina första bakminnen är också mitt bästa. Jag hade precis funnit charmen i att experimentera fram egna recept och bakade i tid och otid hemma i mitt barndomshem. Samtidigt hade jag börjat dejta en kille och var fast beslutad om att kärlek går via magen. Då tog jag fram ett recept på chokladmuffins med choklad på choklad på choklad. Det visade sig stämma, det där med att kärlek går via magen. Idag är han mitt livs kärlek och pappa till mina barn.

Vilka är de största utmaningarna med att baka veganskt?
– Det är svårt att hitta likvärdiga recept att inspireras av eller ta hjälp av om det är ett moment jag sitter fast i. Jag får lösa det själv helt enkelt vilket kräver tålamod och ett evigt provbakande. Idag har jag grundrecept till de flesta bakverk men ibland kör det ihop sig ändå och då gäller det att inte ge upp. Envishet, det har jag!

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
1. Therese Lindgren eftersom hon är den som inspirerat mig till att våga göra det jag brinner för.
2. Zlatan eftersom han är så cool och går sin egen väg.
3. Kungen, jag menar, vem vill inte bjuda kungen på fika?

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
Linn Utbult som vann Hela Sverige bakar tycker jag är grym på smaker och fotografi och så tycker jag att Daniel Roos är cool, han är väldigt duktig på det han gör.

Vegansk snickerscheesecake
Recept: Här

Veganska grötbullar med risgrynsgröt
Recept: Här

Kolarutor med inbakad nougat och choklad
Recept: Här

Vegansk red velvet tårta
Recept: Här

Vegansk vaniljpannacotta med citruskräm
Recept: Här

Blogg: Fridas vegobak
Drivs av: Frida Svanberg
Instagram: Här
Facebook: Här

Stort tack Frida för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.