Artipelag – en oas på Värmdö

Ett fik jag varmt rekommenderar ett besök till är Bådan café & konditori på Artipelag. Belägen på Hålludden på Värmdö i Stockholms skärgård så ligger det arkitektritade konstmuseet inbäddat bland skärgårdsklippor och skog och är ett utflyktsmål mellan stad och hav.
.
Namnet Artipelag är en sammanslagning av Art (konst), Activities (aktiviteter) och Archipelago (skärgård). Upphovsmakaren är Björn Jakobson, grundare av det välkända företaget BabyBjörn, som den 3 juni 2012 öppnade Artipelag.
.

Jag tror nog många tyckte Björn Jakobson var lita galen som startade projektet och det tog honom tolv år från ax till limpa att färdigställa allt. Från början var det bara skog och en otillgänglig plats vid havet och att därifrån skapa ett sådan stor anläggning, få kommunen att dra nya vägar, avlopp och så vidare kräver enormt engagemang. Artipelag är på drygt 10 000 kvm och rymmer konsthall, evenemangslokaler, butik med egna designprodukter, café med bageri samt en restaurang.
.
Platsen är ett kapitel för sig med träbryggorna, tallskogsområdet och den vidunderliga utsikten över Baggensfjärden. Träbryggorna kommer du till via olika stigar som leder ned mot havet. Här kan du hitta din egen klippsats och njuta av den vackra utsikten.

På Artipelag arrangeras konstutställningar året om samt olika musikuppträdanden även om det nu i coronatider medför begränsade aktiviteter.

Restaurangen och kaféet håller mycket hög klass och är väl värd ett besök. Fiket tycker jag har fått sig ett enormt uppsving de senaste åren och chefskonditorn Annie Hesselstad och c/o gör ett fantastiskt jobb. Annie har även medverkat på Desserttrender 2020 som jag publicerade på min blogg i vintras.

Till Artipelag tar man sig med bil, buss och båt (Strömma kanalbolaget). Läs här för mer info.

Bådan café & konditori (Artipelag)
Miljö/omgivning: Natur
Utomhusplatser: Ja
Utbud: Bakverk, bröd/smörgåsar, sallader, mat

Robbans bästa tycker
+ Allt tillagat och bakat på plats
+ Bra råvaror
+ Mysigt utomhusfik
+ Kulturmötesplats
+ Skog och hav
☞ Promenera på naturstigar/träbryggorna. Sätt dig vid klipporna och njut av havet

Adress: Artipelagstigen 1, Gustavsberg
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
.
 Foto: Artipelag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.