Veckans blogg – Lindas Matstuga

Jag heter Linda Råberg och driver Lindas Matstuga. Min älskade mormor sa alltid att det var bortkastat att gå ut och äta när man kan laga godare mat hemma. Så, att äta ute var väldigt ovanligt för mig som liten. Istället tillagades allt från grunden och jag fick alltid vara med och laga och baka.

Jag är delvis uppvuxen med min mormor och morfar. De hade mycket skog och det jagades hjort, älg och vildsvin, fångades kräftor, plockades blåbär, lingon och hjortron, odlades jordgubbar, slungades honung från bikuporna på gården och plockades ägg hos hönsen. Det där härliga tog jag med mig. För mig har matlagning och bakning alltid varit väldigt positivt, meditativt och avkopplande. Inget får mig att bli så lugn som att få röra i en gryta, knåda ett bröd eller så kreativ som att tänka ut nya recept att testa. Man är så i nuet då man bakar och lagar mat.

Älskar även det där sociala med att samlas runt en middag och prata, vid frukosten för att göra planer för helgen eller vid en lunch för att avhandla livet. Mat och fika är en social företeelse för mig. Jag är mamma till två döttrar, Annie 12 år och Magda 8 år. Vi bor i Nacka, lite utanför Stockholm. Vi har rätt ofta vänner hemma hos oss och jag lagar mat och bakar ofta tillsammans med barnen. Nu har min äldsta dotter börjat laga mat en dag per vecka också. De har båda ett stort intresse av matlagning och bakning.

Jag startade min blogg december 2010. Ett år senare fick jag en fråga om jag ville delta i en tävling som hette ’Det vita julbordet’. Jag trodde först att det var någon som skämtade med mig. Min lilla blogg? Jag? Tävlingen gick ut på att göra ett julbord på enbart kyckling och kalkonprodukter. Hur som, jag vann den tävlingen. Vinsten var att Filip Fastén – Årets Kock 2014 – kom hem till mig och lagade en trerätters med dryck och allt för sex personer. Den kvällen kändes som att man var en filmstjärna med en egen kock. Ren lyxkväll.

Sedan deltog jag i ett antal tävlingar. Jag var med i Pippi på svensk fågel. En tävling med många matbloggare. Jag vann 2 av de 5 deltävlingarna. I en annan tävling som Norsk fisk anordnade, och där Tom Sjöstedt var domare, kom jag tvåa med min ceviche med lax och jordgubbar.

2015 gick jag vidare i Sveriges Mästerkock. Gjorde min filmade audition för Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing. Bland det läskigaste jag har gjort. När jag stod där inne framför juryn gick det upp för mig att jag hade glömt att skala Vannameiräkorna, vilket Aujalay såklart såg direkt. Ville bara sjunka genom jorden och kände mig som den största idioten. Men Mannerström räddade mig med att säga ”att på fina restauranger så har man minsann skalet kvar”. Jag fick tre JA av juryn och förklädet. Känslan!

Jag jobbar dock inte med mat på heltid utan är högstadielärare i engelska och svenska. Så idag är matlagningen och bakningen min stora sidohobby.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag älskar variation så vill helst baka något nytt mest varje gång. Gillar att testa nya ingredienser, t ex matcha, yuzu, bönor eller kikärtsspadet. Ibland blir det kanon, ibland inte så kanon. Sedan kan man ju inte komma ifrån att kladdkaka går att variera på hundra sätt och med olika smaksättningar, så om jag måste välja något så blir det klassikern kladdkaka med en ny twist. Fast jag älskar älskar att baka kanelbullar också. Helt vanliga stora bullar med övermycket kanel.

Hur ofta brukar du baka?
– Bakar bröd mest hela tiden, i stort sett varje vecka. Helt såld på nattjästa brödbullar. Så oemotståndligt att äta nybakta varma bröd till frukost. Lyx. Kakor och så vidare mer sällan nu än tidigare. Bakar nog bara om det är ett tillfälle, dvs gäster eller högtid av något slag.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Bästa minnet är definitivt min mormors bakande. Hur mysigt det var att komma hem till mormor och morfar och doften av vanilj och kanel. I köket en ställning för flera plåtar och alltid plåtburkar fyllda med kakor. Jag bodde mycket med min mormor och morfar och kl 10.00 var det alltid fika. Hennes honungskaka, drömmar och bullar kan jag längta ihjäl mig efter.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Jag är väldigt svag för dammsugare, kan nog äta hur många som helst. Är det ett bra ställe så vill jag testa hur de gör sina dammsugare. Men gillar även mazariner. Tycker nog om allt med marsipan och mandelmassa. Är tyvärr inte så förtjust i vispad grädde så sådana där maffiga bakelser som ser helt underbart goda ut är inte riktig min grej.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Hm, tre kända personligheter? Som jag bjuder på fika? Det bör ju vara några som inte bor alltför långt borta så här i Corona-tider. Kanske inte ens någon som vill komma och fika just nu…Eller låt oss låtsas att allt är möjligt. Då skulle jag bjuda Gwyneth Paltrow som driver hälso- och livsstilssajten Goop. Väldigt driven.

Jag är väldigt intresserad av hälsa generellt och gillar ingredienser som även gör gott. Skulle vilja höra hennes tankar om hälsa och framtiden. Sedan Yotam Ottolenghi från England som är kock, skriver om mat och äger flera restauranger och delis i London. Han tar ut svängarna på ett härligt sätt då han tar ut nya recept. Skulle absolut vilja höra mer om hur han tänker. Skulle bjuda dem på fika med nyttig touch eller ingredienser som bär, frukt och nötter. Kommer inte på den där tredje personen, finns så många.

Finns det några kända personligheter du hämtar inspiration från?
– Finns så många som jag inspireras av. Paul Svensson, som gjorde världens godaste äppelpizza som dessert på ett event jag var på en gång, har ett bra tänk runt hur man tar vara på rester och gör något gott av det istället för att slänga. Sedan såklart Jessica Frej och Camilla Hamid som är fantastiska på det de gör och öser ur sig inspiration, exakt hela tiden.

Kladdkaka
Recept: Här

Kaffeglass
Recept: Här

Knäckig rabarberpaj med vit choklad och kokos
Recept: Här

Citroncheesecake med passionsfrukt
Recept: Här

Hembakade rågskorpor
Recept: Här

Blogg: Lindas Matstuga
Drivs av: Linda Råberg
Instagram: Här

Stort tack Linda för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.