Veckans blogg: Bara en kaka till
Jag heter Helena Elm, och jag älskar mat. Jag älskar allt som har med mat att göra; att äta den, att laga den och framförallt att skriva om den. I en bloggvärld där alla har specifika nischer är min nisch att jag inte har en nisch. Jag skulle snarare säga att min inriktning är att laga vettig mat från grunden som man med stolthet vill servera sin familj till vardags och till fest.
.
Jag äter gärna vegetariskt men har inga planer på att bli vegetarian, och jag provar gärna nyttigt godis sötat med dadlar. Däremot skulle jag aldrig tacka nej till en hederlig chokladmousse, och jag tillbringar rätt stor del av min vakna tid med att tänka på pasta, ost och vin. All den sortens mat hittar man på bloggen.
.
Jag bor i ett hus på Öland tillsammans med min man Olof som är fotograf, våra döttrar Lily och Evelyn på 5 och 3 år som är mer kräsna är restaurangkritikern i Råttatouille, och vår välgödda lilla hund Bally. Jag jobbar deltid som receptkreatör och skribent och driver bloggen som ett företag, och deltid som marknadschef på ett företag i Kalmar.
.
Jag startade bloggen 2009 när det var ganska nytt med matbloggar, och har sedan dess fått flera fina utmärkelser, bland annat pris som Bästa grillblogg, och i höstas var bloggen nominerad till huvudkategorin i stora Matbloggspriset. Jag är sedan många år tillbaka matskribent för dagstidningarna Barometern och Smålandsposten där jag varje månad har med ett uppslag med olika recept och en krönika, och har även levererat material till tidningar som Hälsa, Lantliv och Expressen Leva & Bo, och tar kontinuerligt fram recept och bilder till olika företag.
.
Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag tycker nog bäst om att baka desserter. Jag är ingen expert på att garnera dem, men det finns något väldigt vackert i när smält choklad rörs ner i nyvispad grädde och det blir vackra virvlar. Jag bakar gärna bröd också, och det bästa är ju helt klart att äta upp det efteråt. Nybakat bröd där smöret smälter och bildar små öar på den varma brödskivan är bland det bästa som finns! Och så vill jag alltid gärna ha småkakor i frysen också, som havrekakor eller kolasnittar, som man kan äta på kvällen till en kopp té när man tittar på Netflix.
.
Hur ofta brukar du baka?
– Det blir nog minst en gång i veckan. Eller två, om man räknar in ett kak- eller dessertbak, och ett brödbak. Jag bakar gärna nattjästa bröd på helgerna så att jag kan få njuta av nybakat bröd till helgfrukosten. Jag vet att många mat- och bakbloggare brukar skriva att de ger bort det mesta de bakar, och bara smakar lite själva, men själv äter jag upp nästan allting.
.
Vad är ditt bästa bakminne?
– Mitt allra första dessertminne var i alla fall när jag var tre eller fyra, och vi var i Brasilien. Jag fick en banana split som var jättestor, och garnerad med en papegoja på pinne gjord av piprensare i lila och grönt. Den har jag kvar. Jag var överlycklig. Ett annat minne som säger mycket om min kärlek till god fika är när mamma och jag var på ett café i Göteborg och jag bara petade i kakan. Det gör jag nämligen aldrig. Mamma var öppet orolig för hur jag egentligen mådde; ”Har det HÄNT något?!” Men pajen var en fryst prefabpaj, och jag var bara besviken på pajen och kände mig lite snuvad.
.
Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Den kakan som ser minst torr ut. Torra kakor gör mig olycklig. Jag älskar allt med salt kola och chokladkräm, men blir väldigt besviken om jag får en prefabkaka. Ibland ser det inte prefab ut, men är det. Då håller jag mig undan och väljer det som verkligen ser genuint hembakat ut. Smulpajer uppackade ur fryskartonger med loggor på vill jag inte betala för på café (jag antar att min hostila inställning till prefabkakor har framgått vid det här laget😉
.
Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder in?
– Martha Stewart är välkommen. Hon är en driftig businesskvinna som levt ett intressant liv. Donna Hay från Australien får också gärna komma, eftersom hon under flera års tid producerade världens vackraste mattidning. Sedan skulle jag gärna vilja bjuda in min gamla hemkunskapslärare också. Hon är ingen kändis, men det skulle vara kul att få visa henne att det blev blev folk av mig med (jag var nämligen sämst i klassen på hemkunskapen)
.
Finns det några personer du hämtar inspiration från?
– Oj, man kan ju inte avslöja sina källor😉Men skämt åsido, jag hittar mycket inspiration på Pinterest, särskilt om jag söker på engelska, och också hos de andra otroligt duktiga mat- och bakbloggarna som finns i Sverige, som jag följer på Instagram.
.

Världens godaste havrekakor – mitt populäraste recept på bloggen någonsin
Recept: Här

Kladdkaka med dulce de leche – serveras med kolagrädde 
Recept: Här

Vanilparfait med saltstänkt kolasås och hallon 
Recept: Här

Pots de creme au chocolat – dessertdekadans när den är som allra godast
Recept: Här

Polkaglass med varm chokladsås 
Recept: Här

Blogg: Bara en kaka till
Drivs av: Helena Elm
Instagram: Här
Facebook: Här

Stort tack Helena för din medverkan🙏
Se fler veckans blogg inlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.