Fikabaren på Södermannagatan 10 på Södermalm som serverat specialkaffe under fyra år bommade dessvärre igen häromdagen. Det var i april 2016 som Lakis Psomas tog över lokalerna där Odjurets bakficka (restaurang/foodtruck) tidigare huserade. Då hade Lakis redan drivit Tro, Hopp & Kaffe på Arlanda och innan dess ett kafé i Hägersten.

De senaste åren har ett flertal välkända kaffetempel valt att stänga ned verksamheten i Stockholm vilket känns trist. Är det en tillfällighet eller är det helt enkelt inte lönsamt att bedriva verksamhet med kaffe i fokus?

Foto: Jamie Long för Unsplash
Foto: Jamie Long för Unsplash

När jag pratat med en del goda vänner som är kaffenördar så hörs enbart suckar – vad håller på att hända med marknaden för specialkaffe i stan? De senaste åren har schyssta ställen som Mogen & Grus, Tro, Hopp & Kaffe, Esaias samt Mean Coffee stängt igen. Esaias finns visserligen kvar men med andra ägare som inte har samma brinnande entusiasm för specialkaffe som föregångarna. Dessutom såldes Johan & Nyström 2016 till Espresso House Group och grundaren och tidigare vd:n Johan Damgaard lämnade bolaget 2018 (läs mer här).

Jag har rest runt en del i landet och tycker att Göteborg och Skåne känns bra mycket hetare på specialkaffemarknaden. Eller har jag fel på den punkten? Visst, det finns många kaféer i stan som plockat in specialkaffe i sitt sortiment men dessvärre är det så att baristan många gånger saknar relevanta kunskaper om kaffe.

Foto: Battlecreek Coffee Roasters för Unsplash
Foto: Battlecreek Coffee Roasters för Unsplash

Jag inser även att det är en tuff ekonomisk utmaning att enbart fokusera på att sälja kaffe – utbudet behöver generellt vara bredare med bakverk, bröd och övrig dryck för att få siffrorna att gå ihop. Förhoppningsvis dyker det upp fler entreprenörer som brinner för det svarta guldet för jag är övertygad om att Stockholm är stort nog även för mindre aktörer.

Vad är specialkaffe?
Här pratar man generellt om spårbarhet och kvalité. Kaffet skall odlas och skördas under ideella förhållanden, utan bekämpningsmedel och för hand. Det skall finnas en spårbarhet från odlare till butik med tydlig märkning. Specialkaffe är en kvalitetsbenämning där kaffet skall överstiga 80 poäng på en 100-gradig skala. SCAE (Speciality Coffee Associations) använder sig även av en längre formulering men går inte in på poänggraderingen.

Och du, glöm inte att spana in kaffeguide Stockholm här. Läs även Kaffetrender 2020 här

Foto: Rodrigo Flores för Unsplash
Foto: Rodrigo Flores för Unsplash

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.