Veckans blogg – Nina Cederholm

Jag heter Nina Cederholm och frilansar som matkreatör vilket innebär uppdrag som receptkreatör, matstylist och fota matcontent. Just nu jobbar jag med en webbdesignbyrå och håller på att skapa mitt alldeles egna varumärke med tillhörande webbsida och receptblogg.

Jag bor i Göteborg tillsammans med min sambo Niklas, vi flyttade relativt nyligen in i en ny lägenhet och det senaste året har det funnits en hel del tid att renovera och inreda. Halva förra året spenderade jag dock i Schweiz där jag gick utbildning inom konditori och choklad. En fantastiskt rolig upplevelse, helt annorlunda från vad jag gjort tidigare, i ett fantastiskt vackert land. Jag älskar också allt med Italien, pratar språket, och saknar landet. 

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Macarons har länge varit en favorit. Jag tycker de är fina och man kan variera dem i oändlighet när det kommer till färg, form och fyllningar. Det är också gott att ibland byta ut mandelmjölet mot andra mjöler som kokos eller hasselnöt. Jag har till och med bakat dem med smulade digestive-kex en gång när jag gjorde en Strawberry Cheesecake-variant.

Glass och långpannekakor tycker jag också om att göra, senaste tiden har jag experimenterat en del med glutenfritt. Samt desserter för att man får experimentera med vackra upplägg. När jag förra året gick Diploma in Pastry and Chocolate Arts på Culinary Arts Academy i Schweiz fick jag lära mig så mycket mer om choklad och pralintillverkning och upptäckte att jag tycker mycket om det också. Det är något jag vill utveckla mer på sikt.

Hur ofta brukar du baka?
– Haha, ja det är väl en av de vanligaste frågorna – vad jag gör av allt. Jag bakar 1-2 gånger i veckan för min receptblogg. Sedan jobbar jag som matstylist/fotograf så vissa veckor blir det mer om jag har ett sådant typ av uppdrag. När det kommer till mitt egna recept-skapande så packar jag helt enkelt en kartong med bakverk när jag träffar vänner och familj, och det brukar gå åt. Dessutom gör jag ganska små satser av mina recept när jag bakar. Många av mina recept ger en 15-16 bakverk per recept, och inte det dubbla som det många gånger kan vara. 

Vad är ditt bästa bakminne?
– Det är mitt morgonbageri som jag hade med mamma när jag var 15-16 år på vårt sommarställe och som liksom var starten för allting. Mamma hade tröttnat på köpebröd från matbutiken och jag hade fått Leila Lindholms bakbok A piece of cake. Jag blev väldigt inspirerad av bilderna i hennes bok och bestämde mig för att baka mig igenom hela boken för att lära mig. Mamma skojade då om att vi borde öppna bageri och jag tyckte det var en strålande idé. Så två somrar i rad hade vi öppet på morgonen, tre dagar i veckan och sålde bröd och bakverk från vår gäststuga på tomten. Det blev en succé, otroligt uppskattat av grannarna, och en oerhört rolig upplevelse för mig och mamma.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Det här känns kanske motsägelsefullt, men helt ärligt beställer jag oftast en chokladboll. Det är som att äta en bit choklad till kaffet. Om jag däremot går till ett ställe som har stort fokus på sina bakverk, då beställer jag gärna och provar lite av varje och försöker prova det som jag kanske inte ätit förut. Mitt bästa ställe är, och har länge varit, Feldts i Halmstad. Jag har nog betat av hela deras sortiment och de är fantastiskt duktiga. Varje tugga av deras bakverk är en smakexplosion, precis som det ska vara.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Oj, svår fråga. Jag väljer att knyta ihop den med din nästa fråga om personer jag hämtar inspiration från. Jag vet inte hur kända de är för gemene man, men för oss bak- och matnördar så tror jag många vet vilka de är. Det hade ju varit fantastiskt att få fika med Christina Tosi (Milk Bar), Sadia Badiei (Pick up Limes) och Maja Vase (Maja Chocolat), även om jag förmodligen knappt vågat bjuda dessa fantastiska mat/bak-profiler på fika. 

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
Det är alltså ovan tre nämnda namn som först dyker upp i mitt huvud, även om jag som alla andra, hämtar inspiration överallt. När jag såg avsnitten om Christina Tosi och Milk Bar på Netflix Chef’s Table blev jag så inspirerad och rörd av någon anledning. Jag tror jag kände igen mig mycket i hennes resonemang kring hur hon valde att jobba med bakning, trots att det inte var något hon trodde skulle bli hennes yrkesval. Jag var till och med tvungen att skriva till henne efteråt på Insta och hon svarade, det var fint.
När jag var i New York gick vi dit flera gånger om så att jag kunde prova allt på menyn. Älskar att hon experimenterar mycket med smaker och smakkombinationer.

Sadia Badiei har väl mer fokus på mat och näringsrik växtbaserad sådan. Det är vad jag personlig föredrar att laga själv så dels hämtar jag sådan inspiration men framförallt är hon grym på YouTube. Hennes videos håller väldigt hög nivå och är så snyggt gjorda.

Slutligen är ju Maja Vases bakverk snarare konstverk. Jag har en av hennes första böcker, och även om den har otroliga bakverk tycker jag att hon sedan dess fortsatt att hela tiden ta det till nästa nivå – och det är inspirerande att se. 

Saftig och glutenfri rabarberkaka med crumble och vaniljkristyr – Recept här
Hallon- och cheesecakedessert med salt dulce de leche – Recept här
Game changer banana split – Recept här
Glutenfri chokladbanankaka med nötter och chokladtäcke – Recept här
Blå passionsfrukts-macrons med strössel – Recept här

Blogg: Nina Cederholm
Drivs av: Nina Cederholm
Instagram: Här

Stort tack Nina för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.