Mysiga fik i Stockholmsområdet

I Stockholmsområdet finns det massor av härliga fikaställen med underbara miljöer – allt från året-runt-öppna fik till charmiga sommarcaféer.

Jag har listat ett gäng smultronställen som jag besökt genom åren med den gemensamma nämnaren att samtliga har mysiga miljöer. De flesta fiken ligger naturnära och har bra med utomhusplatser vilket är en fördel i rådande coronatider. Så håll till godo och njut av din fika.

Anna Giertz Café (Botkyrka)
Hågelby parken i Botkyrka är ett eldorado för barnfamiljer då det finns stora ytor samt lekpark, bilbana och djur såsom grisar, getter, höns och hästar. Området är stort och många har picknick på de stora gräsytorna och givetvis finns det även ett café – Anna Giertz café.
Hemsida

Artipelag (Gustavsberg)
Supermysig miljö vid Baggensfjärden. Vacker natur och stora ytor. Här kan man både äta mat och ta en fika. Utsikten är sagolik och strandpromenaden på cirka 800 meter på breda gångbroar byggda av lärkträ är ett måste. Handikappanpassat område, vilket är ett stort plus. Fik med härlig miljö på Bådan café & konditori. Rekommenderas varmt.
Hemsida

Blockhusporten café (Djurgården)
Ett gulligt och litet café långt ute på udden på Djurgården med vidsträckt utsikt över Saltsjön och Nacka Strand.
Hemsida

Café Parkvillan (Vaxholm)
I närheten av Bogesunds slott ligger en mysig parkvilla som uppfördes i början på 1890-talet. Utöver vandrarhem så finns även ett mysigt fik med hembakade godsaker. Väl värt ett besök.
Hemsida

Cafè Uddvillan (Mälarhöjden)
Klubbensborg är en halvö i Mälaren där man finner Mälarhöjdens båtklubb, en liten camping för husbilar, en mindre badvik samt mysiga Café Uddvillan med en fantastisk utsikt över Mälaren. T-bana Mälarhöjden.
Hemsida

Café Sjöstugan (Värmdö)
Om du är ute efter lite skärgårdskänsla så kan du bege dig till Värmdö och Lillsved. På 1930-talet var det en lanthandel här men sedan många år tillbaka är det ett charmigt fik. Hit kan man även åka till/från med Waxholmsfärjan.
Hemsida

Enskedeparkens bageri (Enskede gård)
Bageriet är beläget i en gammal trädgårdsmästarvilla med anor från 1700-talet och ligger mellan Enskede gårds koloniområde och Enskede ridskola. En underbar oas att ta en fika och sitta och lyssna på fågelkvitter. Gulddraken-vinnare 2016 (DN). Ett av Stockholms bästa bagerier där bullar och bröd håller toppklass.
Hemsida

Gamla Orangeriet Bergianska (Universitetet)
Att strosa omkring i Bergianska trädgården är som balsam för själen. Det är vackert och rofyllt att titta på alla vackra blommor, buskar och träd. Dessutom finns det massor av bra ställen att ha picknick på. Gamla Orangeriet erbjuder fika i en härlig miljö.
Hemsida

Herrängens Gård (Älvsjö)
Mitt i ett villaområde vid Långsjön i Älvsjö ligger denna oas med anor från 1600-talet. Charmigt med schysst urval av bakverk och bra priser. Allt bakas på plats.
Hemsida

.

Kafé Sjöstugan (Bergshamra)
Vid Brunnsvikens norra strand finner du Kafé Sjöstugan som legat här i många år. Ligger mysigt till vid vattnet och det finns gott om sittplatser runt stugan. Kommer du med bil kan det ibland vara svårt att finna parkering men i regel brukar man hitta en plats till slut.
Hemsida

Kanaans trädgårdscafé (Bromma)
Ligger vid Mälaren i Grimsta naturreservat där man njuter av sjöutsikt, natur och gofika.
Hemsida

Karl o Kristinas (Skarpnäck)
Snett emot en av Skogskyrkogårdens entréer vid Pungpinan ligger ett urmysigt torp med anor från 1700-talet. Du fikar på innergården och njuter av lugnet. I dess närhet ligger Stockholms största koloniträdgårdsförening med 554 hus.
Hemsida

Kerstin & Britt (Saltsjö-Duvnäs)
I ett pittoreskt villaområde vid havet i Saltsö-Duvnäs finner man Kerstin & Britt. Här ligger även Kajsa och Olle Nymans familjehem som numera är museum och Olles två ateljéer där det varje sommar visas flera konstutställningar.
Hemsida

Långängens gård (Lidingö)
Långt ute på Lidingö ligger Långängens vackra gård från 1700-talet. Omgivningen är underbar med skog och ängar och det känns som att du befinner dig långt ute på landsbygden.
Hemsida

Norrbys Trädgård & café (Trollbäcken)
I Trollbäckens villaområde finner du Norrbys. En mysig och charmig trädgård med tillhörande café. Njut av vackra blommor och växter i en avkopplande miljö.
Hemsida

Nyckelviken (Nacka)
En klassiker och favorit bland barnfamiljer. Här finns skog, ängar, djur, hav och ett charmigt fik med vacker utsikt. Miljön är sagolik och det är lika vackert här sommar som vinter. Om du inte fikar på kaféet så kan du alltid ta med picknick och sitta under en ek, vid klipporna eller bre ut dig på gräsmattan.
Hemsida

Rosenhill (Ekerö)
Bohemiskt ställe med kafé, gårdsbutik, musteri och bakluckeloppis. Sittplatser lite varstans i den stora trädgården. Självplock. Kul plats för barnen då det finns mycket att upptäcka. Jag brukar köpa med mig grönsaker vid mina besök.
Hemsida

Sjöstugan (Solna)
Vid Brunnsviken i Bergshamra ligger kafé Sjöstugan där man kan ta en fika i trädgården eller på bryggan.
Hemsida

Stora Henriksvik (Långholmen)
Stora Henriksvik är en vacker gammal villa från 1800-talet där det idag är café, festvåning och konferensanläggning, Nedanför villan ligger Mälarens strand. Du sitter och fikar i den mysiga trädgården. Det finns även en liten sandstrand nedanför fiket som är populärt bland barnfamiljer.
Hemsida

Sturehovs Slottscafé (Norsborg)
Sturehov har fantastiska omgivningar. Här finns skog, åkrar, park, trädgård, brygga samt ett mysigt krukmakeri (några minuters promenad på grusvägen ned mot vattnet). Fik med bra utbud.
Hemsida

Svindersviks Brygghus (Nacka)
Svindersvik är för litet för att kallas slott eller herrgård och är ett av våra äldsta bevarade sommarnöjen. Svindersvik byggdes i början av 1740-talet för bruksägaren Claes Grill (bla direktör i svenska Ostindiska Kompaniet). Detta är en pärla med mycket charm som bara ligger 10 minuters gångväg från Sickla köpkvarter. Mysigt fik som måste besökas. I maj/juni finner du massor av syrener vid museet. I september varje år dukas det upp till äppelkaksbuffé.
Hemsida

Thielska Galleriet Café (Djurgården)
Thielska Galleriet är ett vackert konstmuseum som ligger på Blockhusudden ute på Djurgården och som uppfördes mellan 1904-1907. Caféet drivs av Monika Ahlberg, uppmärksammad för sina kokböcker och tidigare ansvarig för cafédelen på Rosendals trädgård. Hit kommer man om man vill ha lugn och ro och fikar gör du i den vackra skulpturparken.
Hemsida

Torpet Orhem (Orhem)
I närheten av Skarpnäck och Flatenbadet ligger Orhem, ett naturskönt område med massor av kolonistugor. Här ligger även ett litet mysigt café som blivit en institution bland naturvänner. Här serveras hemlagad lunch, våfflor, nybakade kanelbullar, glass och en massa hembakat fikabröd. Du kan åka kommunalt med buss 180 som går från Kärrtorps centrum, åk till ändhållplatsen och där finner du Torpet. Du är på landet. Kombinera gärna fika med en lång skogspromenad. Kika in på deras hemsida för aktuella öppettider.
Hemsida

Unter den Linden (Gamla Stan)
Är du trött på allt tingel-tangel och horder av turister i Gamla Stan? Leta då upp Tyska Kyrkan och dess sommarcafè ”Under den Linden”. Det är ett mysigt och anspråkslöst café dolt bland vackra träd. Jag tycker om enkelheten och brukar njuta av trädgårdskänslan ”mitt i smeten”. Utbudet är sparsmakat – kaffe, lite kakor, bullar och smörgås. Enbart kontanter gäller här.
Hemsida saknas

Vintervikens Trädgård (Gröndal)
I mysiga Gröndal ligger Vinterviken med härliga Vintervikens Trädgård som är en ekologisk visningsträdgård som drivs av en ideell förening. Allt överskott går till att driva och utveckla trädgården, kaféet och kulturevenemang. Cirka 200 meter från trädgården ligger Winterviken Café som drivs av Markus och Erika Aujalay.
Hemsida

Zetas Trädgårdscafé (Segeltorp)
Zetas Handelsträdgård är en upplevelseträdgård där du kan botanisera bland växter, krukor, korgar, konsthantverk och övrig interiör, allt för att skaffa inspiration. Ta en fika i trädgårdscaféet (bakverk och bröd från Fabrique) och njut av den vackra omgivningen.
Hemsida

Äppelfabriken (Färingsö)
Långt ute på Färingsö ligger Äppelfabriken med sitt trevliga café, gårdsbutik, trädgård och cidermakeri. Detta är ett av mina absoluta favoriter. Att sitta i deras underbara trädgård stavas harmoni. Missa inte deras äppelpaj eller rabarberpaj som är otroligt god.
Hemsida

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.