Veckans blogg – Just me baking

Elena heter jag och jag har precis fyllt 40, vilket känns så konstigt att skriva för första gången! Jag bor söder om Stockholm med min man och våra två döttrar som är 8 och 10 år. Jag är född och uppväxt i norra Italien men har även bott i Kanada och det är där som jag träffade min man när vi både var utbytesstudenter. Det förklarar också varför jag helst skriver på engelska om jag får välja (exempelvis bloggen). Roligt nog hade jag två svenska universitet som andra och tredje alternativ när jag sökte som utbytesstudent så det är lite extra lustigt att det är just i Sverige jag hamnade till slut.

Hemma är det självklart mycket italiensk matlagning som gäller men när det gäller bakning är det mest nordiska eller amerikanska recept som jag tittar på.

Jag är inte utbildad bagare eller konditor utan har pluggat företagsekonomi hela vägen till doktorandnivå och jobbar nu med doktorandprogram på universitet.

Jag har alltid gillat att måla och pyssla, vilket jag tycker jag gör när jag bakar också men skillnaden är att jag använder andra typer av material som går att äta. Min ”turning point” inom bakning var när min äldsta dotter fyllde fyra år och i allra sista minuten ville ha en hästtårta. Jag är en DIY-person och tyckte att hur svårt kan det vara att baka en hästtårta? Det som jag har lärt mig sedan dess är att man kan göra så mycket mer än vad man tror att man kan, och att mycket inom bakning är enklare att göra än man tror. Bakning är mitt sätt att få ut min kreativitet och om jag kan baka någonting från grunden så betyder det att alla kan göra det!

För ett par år sedan sa min bror och en kollega till mig att börja använda Instagram och då skapade jag @justmebaking. Jag är tacksam för varje alla som väljer att följa mig och jag blir glad för alla kommentarer jag får. Jag har fått så mycket inspiration av alla där ute och har fått så mycket självförtroende tack vare alla kommentarer och support. Det har också fått mig att vilja utvecklas mer med min fotografering, vilket jag tycker är jätteroligt. För några månader sedan startade jag också min blogg www.justmebaking.com där jag delar med mig tips och recept.

När jag inte jobbar, bakar eller fotar så gillar jag att spendera min tid med min familj och att umgås med vänner. Jag hoppas också att vi snart kan börja resa igen, vilket är någonting jag saknar supermycket.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag gillar att testa nya saker hela tiden. Ser jag någonting nytt blir jag sugen att testa och baka, oavsett vad det är. Jag har upptäckt pralinvärlden nyligen och det är superroligt. Så mycket man kan göra och den känslan man får när pralinerna tas ur från formen är underbar. Att de är supergoda är självklart ett plus också. Annars gillar jag att baka tårtor, speciellt när jag får ett tema och fria händer att skapa det jag vill. Det är då jag kan ”go bananas” och få fram den kreativa sidan. 

Hur ofta brukar du baka?
– Skulle det vara upp till mig så skulle jag vilja baka hela tiden. Jag har så många idéer som jag vilja testa. Det är lite olika men jag bakar säkert minst 2-3 gånger i veckan i genomsnitt. Ibland kan det dock bli lite för mycket och lite stressigt om jag ställt allt för många deadlines för mig själv som det exempelvis blev inför påsk. Det var då jag sa till min kompis att jag behövde en paus från bakningen men efter knappt två dagar var ugnen på igen😉

Vad är ditt bästa bakminne?
– Jag kommer ihåg när jag var typ 12-13 år och var på semester med min familj vid Amalfikusten i Italien som bland annat är känd för sina citroner. Jag var illamående i bilen och det var den värsta åkturen ever men jag kom ihåg att vi stannade och åt lunch på en kloster och där fick vi citron profiteroles som efterrätt. Den klassiska varianten är gjort av choux som är fyllda med grädde och täckt med chokladkräm men de hade bytt ut chokladen mot en fantastisk citronkräm som jag än idag drömmer om. Ibland funderar jag på att åka tillbaka till klostret bara för att få uppleva och äta den goda desserten igen. 

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Jag älskar citron i bakelser men jag använder inte det så ofta hemma då min man inte alls gillar det så det är någonting som jag passar på att beställa när jag är ute. Jag gillar också att beställa de bakelser som jag tycker låter spännande och smakkombinationer som jag blir inspirerad av och skulle vilja testa själv. 

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Oj vad svårt! Jag skulle bjuda Emma Brink Rask för att få lära mig hennes hemligheter om hur man kan lyckas leva på sin hobby och vända det till ett jobb som hon gjorde, vilket är fantastiskt. Jag skulle också bjuda in Kalle Jungstedt för att prata om choklad och försöka lära mig alla tricks inom pralinvärlden. Sist men inte minst skulle jag bjuda in Sebastien Boudet för jag har fortfarande inte lyckats få den perfekta croissanten och han skulle definitivt kunna hjälpa mig med det. Gud vad svårt det skulle vara att hitta på nånting att bjuda på! Det blir nog att gå till ett konditori och fika där med dem😉  

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Det finns så många! Insta och Pinterest gör att man blir bombarderad av inspiration hela tiden, vilket jag tycker är superroligt. Matt Adlard, Maja Vase och Nick Kunst är fantastisk duktiga och inspirerar mig hela tiden, men det finns så många fler. På hemmafronten kollar jag ofta på recept från t.ex Emma Brink Rask, Linda Lomelino och Roy Fares.

Tigerkaka – Recept här
Nutella kladdkaka – Recept här
Granola – Recept här
Nutellapaj – Recept här
Vaniljkräm – Recept här

Blogg: Just me baking
Drivs av: Elena Braccia
Instagram: Här
Facebook: Här

Stort tack Elena för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.