Veckans blogg – Katarinas kakor

Mitt namn är Katarina Sandberg, jag är 25 år gammal och bor i Stockholm med min sambo. På vardagarna jobbar jag heltid som barnpsykolog, ett jobb som jag fullkomligt älskar. I dagsläget gör jag min praktiska tjänstgöring för psykologer men lagom till september blir jag legitimerad psykolog. Om det ska firas med en bakelse eller två? Inget snack om saken!

Bakningen är något som följt med mig sedan tidig ålder, framförallt då jag kommer från en riktigt bakglad familj. Jag minns att en barndomsvän till mig brukade säga att mitt hem påminde om ”Barnen i Bullerbyn” – med rödvitrutiga gardiner i köket och en mamma som syltade, saftade och bakade i tid och otid.

Mitt eget intresse för bakning har alltid funnits, även om det i praktiken lagts på hyllan i perioder. I samband med Coronapandemins utbrott, då jag spenderade det mesta av tiden med att sitta hemma och skriva på min examensuppsats, fick sig bakningen ett rejält schwung. Sedan dess har jag hunnit med att starta ett bakkonto på Instagram och nu även en bakblogg.

En dröm för mig är att en dag kunna kombinera de olika saker jag brinner för i livet – att hjälpa människor i mitt jobb som psykolog samt min passion för bakning. Att baka är trots allt som terapi för mig, ett sätt att koppla bort och varva ner. Min alldeles egna bakterapi.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Oerhört svår fråga – jag gillar att baka i stort sett allt! Men tårtor och gamla klassiker ligger mig varmast om hjärtat. Tårtor för att jag älskar allt som har med dekoration att göra, vilket även gör cupcakes och desserter extra roliga. Klassiker för att det är så förbenat gott! Vem tackar nej till en smulpaj, en härlig kladdis eller sega cookies liksom?

Hur ofta brukar du baka?
– Så ofta som möjligt! Helst jämt om jag kunde. Samtidigt har jag ett heltidsjobb som tar en hel del tid och energi. Därav landar det nog på 1-3 gånger i veckan. Ibland hinner jag knappt alls, vissa veckor bakar jag i princip varje dag.

Vad är ditt bästa bakminne?
– När jag och tre vänner i högstadiet fick i skoluppgift att göra en film på engelskan och vi bestämde oss för att göra ett bakprogram! Vi bjöd bland annat på en Rocky Road (vilken du för övrigt hittar receptet till på min blogg) och en chokladmousse med hallon. Jag kan säga så här: vi lyckades absolut om man ser till betyget, däremot inte med moussen😉

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Vare sig det handlar om mat eller fika testar jag gärna nytt. Finns det något på fiket i fråga som jag aldrig smakat förut, står jag därför först i kö att testa just det. Väljer jag bland gamla favoriter tar jag gärna en bit bärig smulpaj med vaniljsås, morotskaka eller en redigt kladdig kladdkaka.

När det kommer till kulglass däremot, tar jag alltid – utan undantag – citronsorbet. Det godaste vi har om man frågar mig!

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Gärna tre personer jag kan diskutera mat och bakning med! Tina ”Mat-Tina” Nordström, Camilla Hamid och vår kära kakdrottning Birgitta Rasmusson, om hon fortfarande var i livet.

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Jag hämtar inspiration lite överallt ifrån! Från tidningar, tv, det dagliga livet och inte minst konditorier. Ett hett tips om man, i likhet med mig, gillar att pyssla med dekoration, är att spana in alla fantastiska kreationer man kan hitta i bakelsedisken på konditorier. Där finns det ofta oändligt med inspiration. Sociala medier, såsom Instagram och Pinterest, är också en stor inspirationskälla. Där är Camilla Hamid, Emma Brink Rask och Josefine Larsson riktiga favoriter!

Swirly Caramel & Chocolate Pie – Recept här
Triple Chocolate Brownies – Recept här
Milk Chocolate and Raspberry Mousse Cake with a Brownie base Milk Chocolate – Recept här
Milk Chocolate Pavlovas with homemade Vanilla Ice Cream – Recept här
Raspberry Lime Blondies 2.0 – Recept här

Blogg: Katarinas kakor
Drivs av: Katarina Sandberg
Instagram: Här

Stort tack Katarina för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.