Veckans blogg – Caroline i köket

Jag heter Caroline Hofberg och driver bloggen Caroline i köket. Jag har alltid gillat matlagning och bakning, kan faktiskt inte minnas något annat. Så egentligen har det nog aldrig funnits något val när det kommer till yrkesinriktning.

I grunden är jag kostekonom och sommelier. Men sedan många år tillbaka jobbar jag som frilansande matskribent och har bloggen Caroline i Köket. Följ mig också gärna på Instagram @carolineikoket

Mina uppdrag är redaktionella för olika tidningar i Sverige, såväl som i andra länder. Men jag gör även reklamjobb för matföretag. Hittills har det också blivit 17 kokböcker, varav flera är prisbelönta och översatta till andra språk.

Jag har min bas i Stockholm, men efter att ha varit boende i Frankrike under 15 år har jag och min man nu valt att byta ”La France” mot ett hus vid havet på Öland.

Åren som frilans har rusat fram, så där som år har en tendens att göra – och fortfarande har jag aldrig ångrat en dag att jag sa upp min fasta anställning. Just den här typen av liv passar mig som hand i handsken, och än idag kan jag känna både glädje och stolthet över att jag vågade ta steget ut och lita på mig själv.

Så följ mig gärna på min mat- och bakresa och välkommen till mitt kök.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag gillar mest att göra pajer. Alla verkar älska paj, de är näst intill omöjliga att misslyckas med – dessutom går det relativt snabbt att baka pajer, så man får snabbt ett resultat. Helt enkelt en oslagbar kombination!

Hur ofta brukar du baka?
– Hur mycket jag bakar beror egentligen på hur mina uppdrag som frilans ser ut. Om jag bakar mycket i mitt jobb, då brukar det bli mer matlagning privat. Men när det är mycket matlagning i jobbet – då kopplar jag ofta av med att baka.

Att vi själva skulle stoppa i oss allt jag producerar i jobbet finns ingen möjlighet till – då skulle vi rulla fram, och inget gym i världen skulle räcka till! Men som tur är har vi tacksamma grannar som alltid blir lika glada när jag bär över ”fotorester”.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Min pappa utbildade sig till konditor när han var väldigt ung. Tyvärr blev han allergisk mot mjöl (och säkert annat som yrde omkring i bageriet) så han fick omskola sig. Dock behöll han alltid sitt stora bakintresse, och att baka hemma där det inte var stordrift fungerade bra. Han bakade jämt – och allt var supergott! Men vad jag särskilt minns är hans butterkaka med pistaschkräm, den sega kolatårtan med mandelbotten och hans magiska pepparkaksbyar på jularna.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Kanske ett lite trist svar – men finns det kardemummabullar som ser så där oförskämt underbara och perfekta ut – ja, då ser jag inget annat!

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Camilla Thulin – denna inspirerande, starka, kreativa, konstnärliga och vackra superkvinna! Och självklart klär jag mig i en av hennes färgstarka klänningar (jag som normalt sett bara klär mig i svart).

Bach. Under tiden som jag lägger sista handen vid vårt fikabord njuter jag av hans cellokonserter. Jag älskar att lyssna på Bach, cello och även annan barockmusik när jag jobbar – det skänker ett lugn.

Richard Juhlin, som besitter Sveriges mest sensibla champagne–smaklökar får gärna dyka upp på en fika. Och då hoppas jag såklart att han tar med en kasse fylld med klingande och sprudlande innehåll som vi kan njuta av tillsammans med bakverken. Men då får det nog bli sötare varianter av champagnen – eller också får jag bjuda på en annorlunda fika med små lyxiga canapéer (inte mig emot!)

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Jag har bott många år utomlands, så jag tror nog att jag mer inspireras från platser, kulturer och smaker än människor.

Mörk chokladpaj med katrinplommon och cognac – Recept här
Chokladmousse med karamelliserade nötter – Recept här
Kladdig chokladterrin med vaniljcrème – Recept här
Hasselnötsparfait med rosmarinstekta päronklyftor – Recept här
Saffranspaj med mandel och lingon – Recept här

Blogg: Caroline i köket
Drivs av: Caroline Hofberg
Instagram: Här
Facebook: Här

Stort tack Caroline för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.