Veckans blogg – Primavera Content

Ciao tutti! Louise Laurenius heter jag, 33 år fyllda och boendes i Milano sedan 2012. Jag arbetar som content producer i mitt eget bolag, Primavera Content AB, där mitt fokus främst ligger på att skapa spännande och intressant innehåll om mat och Italien. Jag älskar att resa och att laga mat och att få dela med mig av recept och inspiration.

Det ter sig rätt naturligt att få ett utökat matintresse när man bor i Italien, landet andas ju som bestämt mat och vin. Här småpratar man inte om vädret, utan om hur man gör den bästa tomatsåsen, om vilken pasta som ska serveras till vilken sås, och om hur länge pizzadegen ska jäsa. Jag älskar att sitta och tjuvlyssna på italienska konversationer på barer och på spårvagnen – jag har faktiskt snappat upp en hel del tips på det viset, som jag sedermera har använt mig av i köket.

Med det sagt, lagar jag inte enbart italiensk mat. Jag älskar i och för sig att gotta ner mig i traditionella italienska recept, göra egen pasta och koka tomatsås enligt konstens alla regler. Men jag älskar också att experimentera i köket, något som inte alltid uppskattas av italienare då de är väldigt konservativa och stolta över sina traditioner. Därför har jag kommit på mitt eget sätt att laga mat. Ett sätt som inte faller inom kategorin ”italienskt”, och därmed inte kan reta upp italienarna.

Min blogg är inte en renodlad bakblogg, utan en matblogg där det är absolut störst fokus på vegetariska rätter. Jag älskar grönsaker och går ofta till marknaden för att handla det som för tillfället är i säsong. Med det sagt, förekommer det naturligtvis också en hel del bakverk hos mig

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag älskar att arbeta med vetedegar. Det är terapi att knåda en deg med händerna – alla borde göra det, oavsett om man har en lyxig bakmaskin hemma eller ej. Jag har en go-to vetedeg som jag nästan alltid använder, oavsett om jag ska göra kanelbullar, kardemummabullar eller lemon curd-bullar. Den behöver bara jäsa en gång, och bullarna blir magiska.

Hur ofta brukar du baka?
– Jag har lyxen att arbeta hemifrån, vilket innebär att jag kan baka så fort andan faller på. Dock bakar jag inte kontinuerligt, utan när jag har en idé jag vill prova. Det som blir över får grannar och vänner ta del av – men oftast brukar jag halvera recepten så att det inte blir något spill.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Jag tänker direkt på alla de gånger då jag åkte hem till min farmor och farfar efter skolan och fick härja fritt i köket. Jag blandade och mixade och knådade ihop en massa olika ingredienser och gjorde kakor som jag sedan bjöd två mycket nöjda farföräldrar på. Förutom en gång, då jag hade blandat ner vitlökspulver i smeten – då var de inte lika nöjda, men det blev ett roligt minne.

Jag tänker också på alla de gånger då jag har tagit med bakverk till mina italienska (före detta) kollegor. I Italien äter man mest pasticcerie (bakverk) som består av småkakor, petit four och små söta pajer med glaserad frukt och bär. Så när jag har tagit med typiska svenska bakverk som kanelbullar och äppelkaka eller överdådiga amerikanska bakverk som cheesecakes och brownies – ja, då har det blivit ren succé.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– I Italien förekommer inte fika på samma sätt som hemma i Sverige – de har helt andra traditioner när det kommer till kaffedrickande (jag har faktiskt skrivit en hel artikel om det som du kan läsa här. Så, i Italien dricker jag bara en caffè macchiato i en bar. Är jag sugen på något sött går jag till min favorit-gelateria och köper en glass. Jag väljer nästan alltid smaken pistacchio salato (salt pistage). Den är alldeles, alldeles underbar.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Barack och Michelle Obama (de får räknas som en), för de helt enkelt verkar vara så himla sköna ihop, och är det klokaste presidentparet USA någonsin har haft. Ricky Gervais, för att han är den roligaste, mest ironiska och geniala komikern jag vet, och jag älskar att skratta. Jamie Oliver, för att han har varit min idol och förebild sedan jag var liten. Ni vet de där ”Mina Vänner-böckerna” som alla hade på mellanstadiet? När alla mina kompisar skrev att deras idol var Backstreet Boys eller Spice Girls, då skrev jag Jamie Oliver. Haha – jag har uppenbarligen alltid haft ett stort matintresse.

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Massor! Mitt flöde på Instagram är enbart fullproppat med material som andra kockar, bagare, kreatörer och entusiaster har skapat. Jag älskar att inspireras av andra och tycker det är så kul att se hur olika personer kan skapa helt olika kreationer av samma grundvara.

.
Kanelbullar med hemmagjord mandelmassa

Recept: Här

.
Doughnuts gjorda på potatismos

Recept: Här

.
Citron- och vallmofröscones med citronglaze

Recept: Här

.
Pepparkakstiramisù

Recept: Här

.
Vaniljbullar med lemoncurd och vallmofrön

Recept: Här

.
Blogg:
Primavera Content
Drivs av: Louise Laurenius
Instagram: Här
Facebook: Här

Stort tack Louise för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.