Veckans blogg – En smaksak

Jag heter Johanna Karlsson och är en 36-årig trebarnsmamma som sedan slutet av 2018 bor och jobbar på Åland (jag är ålänning men har både finskt och svenskt medborgarskap). Jag är en gammal ”fotbollsfru” och har bott i många olika städer i Sverige som Uppsala, Göteborg, Stockholm, Linköping och Norrköping. Min mat- och bakblogg En smaksak startade jag 2011 för att ha någonstans att samla alla mina recept som låg och drällde överallt.

Det bästa med den är att jag får alla recept nerskrivna, fotade och samlade på ett och samma ställe. Jag har aldrig försökt få bloggen stor och framgångsrik, den har helt ärligt bara varit för eget bruk och till för vänner och bekanta som alltid hör av sig till mig för recept. Idag har jag en liten men trogen följarskala som jag verkligen uppskattar. 

Det många säkert inte vet om mig är att jag kan finska (min mamma är finsk). Jag har väldigt dåligt minne, jag är gammal hästtjej och hade sköthäst i tonåren. Skulle gärna börja rida igen om tiden fanns. Jag gick en kurs i drejning i tonåren som jag har saknat sedan dess. Jag gillar det mesta där man får jobba med händerna, så ibland får jag ett ryck och försöker mig på stickning och virkning och jag vill lära mig sy och att ta hand om vår stora trädgård bättre, samt att odla själv.

Vidare så är jag intresserad av inredning men har inte den där naturliga känslan för ”att få till det”. Jag har inte heller fallenhet för att dekorera och garnera bakverk och känner mig alltid lite obekväm när det kommer till den biten. Jag är den största gottegrisen av dem alla. Har noll karaktär när det gäller sötsaker och salta snacks (och smygäter alltid i skafferiet) men däremot har jag riktigt bra rörelse- och träningsdiciplin (och kanske lite mer energi och ork än de flesta – har jag märkt).

Jag är utbildad restaurangmanager. Jag gjorde min skolpraktik i Allt om Mats provkök och har gjort många recept till tidningen genom åren. Jag var Leila Lindholms assistent för cirka 10 år sedan och gjorde bl.a. boken ”One more slice” med henne från pärm till pärm (jag syns på många bilder i boken) och har jobbat som ”spökbakare” i många av hennes bakprogram.

I tre år jobbade jag med pralintillverkning på Lidingö. Jag brukar kalla mig receptutvecklare och receptkreatör – det brukar nämligen alltid sluta med att jag förbättrar eller tar fram nya recept på mina arbetsplatser. Min prägel på recept är ofta salt, vanilj och citrus. Sedan maxar jag alltid smakerna, det ska inte råda några tvivel om vad det smakar. 

Jag är sedan juni delägare i Café Viktor i Mariehamn på Åland. Det är ett mysigt café med lite gammaldags stil som ligger i anslutning till butiken Viktor Crafts & Design (där man hittar hantverks-och designprodukter framförallt från åländska kreatörer). Där får jag verkligen baka loss, en dröm som gått i uppfyllelse. Besök oss gärna nästa gång du är i Mariehamn.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag älskar variationen som medföljer med bakning. Jag tröttnar ganska snabbt om jag ska göra samma sak om och om igen. Det är nog därför jag älskar provlagning så mycket – som blir som små korta projekt. Med det sagt så älskar jag det mesta inom bakning. Men klassiska bakverk med en liten tvist är lite mer gångbart i vardagen tycker jag framför exempelvis desserter (därför passar jag så bra inom cafébranschen). Men glass, praliner och tårtor slår i alla fall brödbakning! 

Hur ofta brukar du baka?
– Bakning är både mitt jobb och min hobby, så jag bakar mest hela tiden faktiskt! Så har det alltid varit, jag är galen i att baka, det är min passion. Frysarna är alltid fulla hemma, men som tur är skickar jag över mycket bakverk till mina föräldrar och skickar alltid med ”doggy bags” efter fika och kalas till gästerna. Hemma bakar jag ganska små satser, just för att inte få massa svinn. Jag bakar så ofta att det vore omöjligt att hinna ta vara på allt om jag bakade i stora långpannor. Själv äter jag alldeles för mycket sötsaker varje dag och det är aldrig någon som tror mig eftersom jag inte är överviktig, men jag är en aktiv person som aldrig sitter still så det verkar jämna ut sig.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Min skolpraktik i Allt om Mats provkök var som en 5-veckors dröm jag aldrig ville skulle ta slut. Passade mig perfekt att provlaga recept, ta fram recept och delta på matfotograferingar. Ett annat härligt minne är somrarna på Gotland när jag jobbade som bagare på ett populärt stenugnsbageri i Rute med härliga människor. Morgonlatten utanför bageriet när solen gick upp var svårslagen. Svetten som rann längs ryggen när vi skjutsade in stenugnsbröd i den stora ugnen. Ett annat minne var när jag fick i uppdrag att göra en desserttallrik till mina kompisars bröllop för några år sedan. Vi planerade den ihop utifrån vilka smaker de gillar (kaffe, havtorn, kokos och lakrits). Det var en nervös, rolig och en häftig upplevelse.  

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Först och främst står jag alltid och velar, egentligen vill jag smaka lite av allt!  Men det brukar sluta med något chokladigt eller det som verkar mest spännande smakmässigt. Och så alltid en cappuccino, latte eller islatte.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Oj så svår fråga! Helst skulle jag bjuda in dem var för sig och inte samtidigt, bara för att få maxa i antal fikaupplevelser. Leila Lindholm tappade jag kontakten med efter att jag slutade jobba för henne så det vore roligt att ses över en chokladig fika.
Jag lyssnar flitigt på Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Porets blogg ”Säker stil” så dem vill jag bjuda på en rosa prinsesstårta med mycket hallon och lime i och så skulle vi prata om hur jag kan förbättra min stil.
Jag har nyss träffat Erika Westerlund Strömmer (som driver Erikas fikastund) här på Åland under en tårtdekoreringskurs. Vi planerar en fika framöver som jag ser fram emot. Vi delar onekligen samma intresse och passion. Henne bjuder jag till mitt café så klart!

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Jag ska inte sticka under stolen med att andra matbloggare inspirerar mig, för det gör de verkligen! Här är några konton som jag gillar och följer för bakinspiration; Erikas Fikastund, Brinken bakar, Camilla Hamid, Baka med Frida samt Homemade Stockholm.

Men inspiration kommer från alla håll och kanter; tidningar, Pinterest, kompisar, middagar, cafébesök, tv-program. Jag fotar ofta av recept med mobilkameran när jag är på språng (någon kompis kokbok, väntrummets veckotidning eller liknande). När inspirationen tryter kikar jag igenom mobilkameran efter mina fynd och så brukar tankarna och idéerna ta fart. Menyer eller menytavlor på restauranger/caféer brukar också vara inspirerande. Tycker även det är kul att vända blicken mot den amerikanska sidan, där har de alltid mycket kul på gång. 

.
Pumpacupcakes

Recept: Här

.
Äppelpaj med brynt smör

Recept: Här

.
Chokladdröm med touch av apelsin

Recept: Här

.
Gräddkola med lakrits eller polka

Recept: Här

.
Saffranskaka med espressoglasyr

Recept: Här

.
Blogg:
En smaksak
Drivs av: Johanna Karlsson

Stort tack Johanna för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.