Veckans blogg – Smaskens med Erika Jureskog

Jag heter Erika Jureskog, i år passerar jag över till +40 och det känns helt underbart för då får man ju fira stort, eller hur? Jag jobbar till vardags som Brand Manager och resterande tid är jag mest mamma till två underbara tjejer. Så med den lilla tid som finns över försöker jag hinna med min stora passion i livet – bakning.

Jag drömmer om att jag skulle ha mer tid för att göra fler YouTube-avsnitt. Insåg när jag var med i Sveriges Mästerkock 2018 att jag älskar att stå framför kameran. Om jag nu älskar att baka, varför var jag då med i Sveriges Mästerkock? Jo jag älskar ju att laga mat också och älskar formatet för Sveriges Mästerkock mer med eliminering. Mer känslor på utsidan och mer tagga till. Men visst att vara med i Hela Sverige Bakar vore ju såklart också kul. Kanske blir det så en dag. Oj, nu hamnade jag visst på sidospår…

Jo, jag driver ju mitt Instagram-konto smaskensmederikajureskog och som namnet avslöjar så vill ju jag att allt i livet ska vara smaskens. Genom mitt Instagram-konto vill jag inspirera andra att laga mat och bak saker i livet som är smaskens. Och vill du följa mitt kanske lite mer kaosartade liv än de polerade bilder jag lägger upp i flödet, så missa inte mina stories. Jag är väldigt transparent som person och det visar jag även på Instagram. Tycker det är viktigt att visa hur livet är på riktigt.

Det som jag verkligen längtar efter är att denna pandemi ska vara över, såklart för alla de uppenbara sakerna, men också för att jag ska kunna dra igång mitt hemma-hos-koncept igen där man kan boka in afternoon tea hemma hos mig och jag gör massa goda mackor (för mackor är livet) och sedan en massa smarriga bakverk. Jag längtar efter den dagen när jag får min första bokning. 

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Åh, jag snöar in på olika saker, genom åren har det var varit allt från amerikanska muffins, macarons, madeleinekakor, Christianshavnerkage till brownie och just nu är jag helt inne på att baka bröd med surdeg.

Hur ofta brukar du baka?
– Med ett heltidsjobb och två barn så finns ju inte alltid tiden. Men i den bästa av världar så bakar jag i alla fall en gång i veckan. Nu under pandemin blir det att jag fryser in mycket men annars tar jag alltid med det till jobbet. Brukar vara uppskattat😊

Vad är ditt bästa bakminne?
– Jag har så många roliga minnen. Både min mamma och min farmor har ju bakat mycket. Med farmor fick jag inte vara med mer än att droppa glasyr på kringlorna. Med mamma, alla de gånger vi bakat bullar tillsammans eller vårt årliga pepparkaksbak med grannarna som vi upprätthållit i över 35 år. Eller den gången jag och en av mina bästa kompisar gjorde chokladpraliner tillsammans.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Beror såklart på humör och vad det är för typ av ställe. Men det brukar bli bulle, gärna kardemummabulle. Eller om det har någon smaskig brioche är det också underbart. Finns det någon spännande moussebakelse så väljer jag det.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Cristina Tosi, Zumbo och Dominique Ansel. Alla är sjukt duktiga inom detta yrke och har satt sig själva på kartan tack vare det. Vem skulle inte vilja sitta med dem och lyssna på när det pratar bakning, tekniker, kemin bakom osv?

Skulle det inte vara inom bakvärlden skulle det nog bli Kronprinsessan Viktoria för jag älskar kungafamiljen, Obama för han verkar så otroligt trevlig utöver att han är smart. Och Ryan Gosling för han är så sjukt snygg😊

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Inspiration är superviktigt för att få nya idéer och prova nya saker. Finns så många otroligt duktiga. Jag inspireras ju mycket av de danska bakverken. Så bröderna Price, Kagetid, Majacocolat men också svenska såklart som Fredriks fika och Camilla Hamid.

Passionsfruktstårta med vallmobotten – Recept här
Farfars nougatrutor – Recept här
Hveder – danska vetebullar – Recept här
Macarons med Earl Grey – Recept här
Galette med nektariner – Recept här

Blogg: Smaskens med Erika Jureskog
Drivs av: Erika Jureskog
Instagram: Här
Facebook: Här
YouTube: Här

Stort tack Erika för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.