Veckans blogg – Baktankar med Bob

Jag heter Bob Ek och lämnade Stockholm för Västerås 1985 och här har jag bott sedan dess. Jag jobbar som säljare och har gjort så i större delen av mitt vuxna liv. Det passar mig bra då jag tycker om att träffa folk och inte vara på samma plats hela dagarna.

På ledig tid och passande årstid åker jag mer än gärna utförsåkning, det brukar bli ett par svängar upp till fjällen och även ett antal dagsturer till Romme. Det är mitt vattenhål på vintern.

Jag har som många andra upptäckt padeltennis och det kommer jag säkerligen spela mer. Det blir ju såklart en hel del bakning också, det tar rätt mycket tid om man räknar in recept, filma, skapa och lägga upp recept.

Att starta mitt Instakonto är det bästa jag gjort, all kärlek och glada tillrop jag får från mina härliga följare ger mig energi till att fortsätta och verkligen göra det med glädje. Jag har haft kontot i knappt åtta månader och har i dagsläget knappt 3 800 underbara följare. Bloggen startade jag enbart för att samla alla recept och det har verkligen fungerat jättebra. Det är flera tusen besökare som kollar/hämtar recept varje månad. Jag har valt att länka dit istället för att lägga upp recepten på Insta.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Inte helt lätt att svara på, men jag får bryta ner det lite. Till att börja med så tycker jag absolut att det är roligare att baka kaffebröd än matbröd. Det märks ju ganska väl om man kikar in på min receptblogg. Och jag tycks inte vara ensam där, för jag får mycket större uppmärksamhet då jag bakar fikabröd. Möjligtvis ligger bullar av alla dess slag mig allra varmast om hjärtat, och faktiskt så tycks folk gilla när jag bakar bullar och filmar dess olika tekniker allra bäst.

När jag kommer på ett genialt bra recept så är det ju total lycka, som exempelvis ballerinamuffins, eller vaniljgrottor med brynt smör och kardemummasocker. Jag älskar känslan av att typ trolla med knäna, där står ett antal ingredienser på bänken som jag med egna händer oftast lyckas få till något smakfullt och vackert. Det ligger en känsla av terapi och stor tillfredställelse i det och en stor anledning till att jag bakar är att ge mina nära och kära en härlig smakupplevelse.

Hur ofta brukar du baka?
– Nu under pandemin har det blivit så pass mycket som 3-4 gånger i veckan, och ofta bakar jag då två verk i stöten. Men just nu ligger jag på 1-2 gånger i veckan. Jag kan bara inte få nog av det, så det är bara tiden jag har som styr, för lusten att baka är på topp hela tiden. Det mesta av verken går till barn och barnbarn, och en del till vänner.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Det finns några att välja på. Men jag skulle säga såhär, när jag är supernöjd med vad jag bakat och överträffar mig själv och mina kära gör vågen, alltså ger verket 10 av 10, det inte varje dag, men då och då.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Jag älskar att gå på kondis men jag är kräsen och blir ofta besviken. Men när jag kommer till ett grymt ställe så väljer jag mellan chokladbiskvi, krämbulle eller mazarin för är det hög klass på någon av dessa så finns det inget bättre. Kan även tillägga att jag faktiskt beställer alla dessa tre om jag har en bra känsla för kvalitén.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Jag bjuder på stående fot in Jan Eliasson, han är en himla sympatisk person, och det han inte vet om världen och dess ledare är inte värt att veta. Vidare så bjuder jag in historikern och experten på 1700-talet, Christopher O’Regan. Jag skulle bland annat fråga Christopher vad de fikade på 1700-talet. Som tredje och sista person skulle jag bjuda in den magnifika sångerska Lisa Nilsson. Hon skulle sjunga underbara sånger och bidra till ett superbt samtal.

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Egentligen inte, jag är mer personen som kikar runt, hämtar inspiration här och där, inte minst av mina underbara följare på Insta.

Ballerinamuffins – Recept här
Kardemummagifflar med mandelmassa – Recept här
Dajmsnittar – Recept här
Vanilj- och hallongrottor – Recept här
Dajmsugare – Recept här

Blogg: Baktankar med Bob
Drivs av: Bob Ek
Instagram: Här

Stort tack Bob för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.