Veckans blogg: Made by Mary

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Made by Mary

I Sverige finns det idag flera tusen mat- och bakbloggar, vissa mer aktiva än andra. Jag följer en hel del bloggare på Instagram och Twitter för att jag inspireras av deras bakglädje och vackra foton. Från och med idag kommer jag veckovis att presentera veckans blogg där jag uppmärksammar en bloggare inom kategorierna bakverk, desserter, bröd, kaffe och te. Samtliga bloggare får svara på fem frågor samt bidra med ett par av sina vackra foton som i de flesta fall även länkas till recept. Först ut är Maria Strömberg Bååth som driver den estetiska matbloggen Made by Mary där ljuvliga efterrätter varvas med krämiga soppor och söta bakverk. Maria är frilandsfotograf och stylist och har drivit sin framgångsrika blogg sedan 2011. Hon är vinnare av Stora Matbloggspriset i kategorin ”Bästa Bak- & Dessertblogg 2013” samt ”Folkets Val 2013. Maria vann även bästa foto i Matbloggspriset 2015.

Chokladtårta1ny

 

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Definitivt maränger av olika slag. Jag älskar maränger både när det kommer till konsistens och smak; de ska vara lite sega i mitten men krispiga på ytan. Maränger är ljuvliga men även praktiska eftersom de går att kombinera i oändlighet, både smaksättning på själva marängen men även det man serverar till marängen. Dessutom kan man göra allt från små söta minimaränger att dekorera efterrätter eller tårtor med eller små änglapajer till dekadenta marängtårtor. För att inte tala om ”glassbomber” som är täckta av marängsmet som bränts av. Favorit är att para ihop marängen med något sötsyrligt som hallon eller lemoncurd, något bittert som rårörda lingon (som faktiskt är fantastiskt med maräng) eller att vända ner salta nötter som exempelvis pistagenötter i marängsmeten innan den bakas av. Maräng, frukt/bär och lättvispad grädde är det absolut bästa om du frågar mig!

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Ofta något enkelt eftersom det brukar vara absolut bäst. Så jag utgår från det som ser gott och saftigt ut och då brukar de ofta bli något i stil med en morotskaka eller kärleksmums

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Det är svårt att välja ett bästa minne, jag har så många att väja mellan! De stora sockerrullade och vaniljfyllda/syltfyllda munkarna hemma hos mormor/morfar på somrarna i Finland, som kallades grismunkar, och som var stora som mindre mattallrikar och knappt fick plats i mina händer är ett minne. Ett annat är när vi plockade solmogna vinbär direkt från busken hemma i trädgården och mamma gjorde underbar paj i vårt varma kök. Ett tredje är den dekadenta efterrättsvagnen i Italien som jag gång på gång försökte säga nej till, utan framgång. Italienarna vägrade helt enkelt att acceptera ett nej när det kom till deras efterrätter och det slutade alltid med att jag åt minst en portioner efterrätt av något slag. Till deras, och så klart också mitt eget, stora nöje!

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Rachel Brathen som är känd som Yoga Girl, Underbara Clara som driver bloggen med samma namn samt Beth Kirby som driver bloggen ”Local Milk”. Alla tre är bloggare inom olika kategorier men även entreprenörer och iaf för mig, inspiratörer. Kanske otippat för mig att inte bjuda in massa mat- eller bakmänniskor men jag motiveras och inspireras av starka drivna kvinnor och det här är tre kvinnor/entreprenörer/inspiratörer som jag gärna skulle ta en lååååång fika med!

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare?
Om jag äter allt jag bakar, frågor om min kamerautrustning, frågor som gäller fototips för matfotografering och om jag gått någon utbildning inom foto/styling

—————————————————————–-

Nedan finner du fem vackra foton med tillhörande godsaker. Du finner även recept samt kontaktuppgifter till Maria Strömberg.

jordgubbstårta1ny

Jordgubbstårta med timjan
Recept: här

champagnegranité1ny

Rosa champagnegranitè med granatäpple
Recept: här

Lfb1ny

Tiramisu med limoncello och minimaränger
Recept: här

änglapaj1ny

Änglapaj med lingon och pistagenötter
Recept: här

Chokladtårta1ny

Chokladtårta
Recept: här

—————————————————————–-

made-by-mary-224x300

Blogg: Made by Mary
Drivs av: Maria Strömberg Bååth
E-post:
 madeby.info@gmail.com
Instagram: madebymary

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.