Veckans blogg: Mat såklart

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Mat såklart

Äntligen måndag igen och jag hoppas att du haft en avkopplande helg med mycket bakning. Den här veckan går Sthlm Food & Wine av stapeln på Stockholmsmässan med ett späckat schema. På torsdag koras landets bästa bloggare inom mat, bakning och dryck i kategorierna: stora matbloggspriset, bästa dryckesblogg, bästa bak- och dessertblogg, Matbloggsprisets hedersutmärkelse, bästa foto (där Ilva Beretta och jag är kategoriansvarig jury), bästa rörliga blogg samt folkets val. Folkets val är redan avgjord och där vann Petra Cavini med bloggen Happy Food by Petra. Stort grattis Petra. Mer om Matbloggspriset här.

Vad händer mer på mässan? Det arrangeras Mack SM, Erik Hammar bjuder på chokladfrossa, glass i stora lass med Joel Lindqvist, Birgitta Rasmusson är på mässan med sin senaste bok ”Birgittas bästa julkakor” och Sébastien Boudet har även i år samlat ett gäng vänner som med glatt humör bakar så det står härliga till. Det här var bara ett axplock ur det digra programmet och om du är intresserad av mat och dryck så är det här en mässa du absolut inte bör missa.

Veckans bloggare är Lina Abrahamsson från Umeå som driver Mat såklart. Lina har en härlig blogg med massor av mat och bakverk som du bör titta till. Ha en underbar vecka med mycket skratt.

Jag driver matbloggen Mat såklart sedan 10 år tillbaka och jobbar även som dietist och matkreatör. När jag inte lagar mat, bakar, bloggar eller fotar så umgås jag med min familj som består av sambo och två barn.

Mina barn älskar idrott och är aktiva inom sporter som hockey, fotboll och innebandy och därmed tillbringas det mycket tid som supporter i olika idrottshallar. Jag älskar musik, böcker och att röra på mig, allra helst ute i naturen.

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Jag bakar allra helst enkla bakverk så som kanel/kardemummabullar, småkakor och mjuka klassiska kakor. Morotskaka är också en favorit och de senaste åren bakar jag mycket raw food-bollar och kakor som funkar bra som mellanmål och innan/efter träning för mina aktiva barn.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Kardemummabullar är nästan alltid mitt första val! Morotskaka beställer jag där jag vet att den passar min smak, dvs att den ska vara kryddig, saftig och inte för tjockt lager med frosting. Jag brukar också beställa maffiga chokladkakor av den kladdiga typen. Gräddiga bakverk går däremot bort (bortsett från en och annan semla per år).

Vad är ditt bästa bakminne?
Mitt bästa bakminne kommer från barndomens jular då det alltid bakades likadana kakor år efter år som tradition. Det var mammas mjuka pepparkaka med lingon, flarn, kaffekakor, potatisbakelser, rån, drömmar, korintkakor osv. Mina barns årliga pepparkaksbak kommer jag också alltid bära med mig:)

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Oj, det var en svår fråga. Eftersom jag älskar intressanta samtal får det bli en härlig blandning av människor jag gillar att lyssna på. Läkaren, psykiatrikern och författaren Anders Hansen, artisten Molly Sandén och programledaren Kristoffer Triumf som jag tror skulle leda samtalet på ett bra sätt.

Har du tips på några bra fikaställen?
I min hemstad Umeå fikar jag helst på Nya konditoriet samt på Kulturbageriet. Annars måste jag säga att det är rätt oslagbart att fika utomhus också. Jag tar alla tillfällen jag får att fylla kaffetermosen och ta med fikalådan och bege mig till havet eller till skogen för en fikapaus. Oslagbar njutning!

Filmjölkslimpa med chiafrön
Recept: Här

Kladdpepparkaka
Recept: Här

Chokladsnitt med flingsalt
Recept: Här

Kladdkaka med glasskula, salt karamellsås och rostade hasselnötter
Recept: Här

Blogg: Mat såklart
Drivs av: Lina Abrahamsson
E-post: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.