Veckans blogg: Matildas Kafferep

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Matildas Kafferep

Snart är det åter dags för Bak- & Chokladfestivalen, nordens godaste mötesplats. Mässan äger rum mellan den 6-9 oktober i Älvsjö. Programmet är i vanlig ordning späckad med allt från Årets konditor, Kladdracet och Blogg- och konditorduellen till föreläsningar, chokladprovning och pralinskola. I vanlig ordning finns ett stort antal utställare på plats som erbjuder den ena godbiten efter den andra i montrarna. Givetvis kommer jag att gå på mässan och då under torsdag och fredag. Helgen undviker jag då det brukar vara allt för mycket folk.

Veckans blogg är Matildas Kafferep som tillhör Matilda Tallberg som är en 19-årig finlandssvenska som studerar till konditor. I vanlig ordning spar jag inlägget i fliken ”Veckans blogg”. Ha en härlig vecka.

13151242_1041683362578468_2054106105_n

Mitt namn är Matilda och jag är 19 år. Kommer från Sveriges grannland Finland och bakar mest hela tiden. Jag är utbildad kock, blev färdig med mina studier i våras och har nu börjat studera till konditor vilket alltid varit drömyrket. Så jag bakar dagligen i skolan och även på fritiden. Kan aldrig få nog av bakning! Jag har bloggen ”Matildas Kafferep” där jag samlar mina bästa recept. Bloggen har även precis flyttat till ny adress. Jag startade bloggen våren 2011, då var jag en 13, blivande 14-åring och hade redan då en stor passion för bakning. Satt och tvekade till och från, men bestämde mig till slut för att starta Matildas Kafferep och det har jag aldrig ångrat. Att blogga är otroligt kul och att få inspirera andra till att baka och våga experimentera i köket är det bästa som finns.

Min pappa är bagare, så jag antar det är från honom jag ärvt mitt stora bakningsintresse. Han har lärt mig grunderna i bakning, främst bland bröd och bullar, vilket jag är otroligt tacksam för. På konditorsidan däremot är jag självlärd. Har lärt mig genom att läsa en himla massa bakningsbloggar, plöja igenom en hög av kokböcker och bara ha en otroligt stor passion för bakning. Bakning är liksom mitt liv. Skulle inte kunna tänka mig ett liv utan att få baka.

Konditor är något jag verkligen kan tänka mig att jobba som hela mitt liv och drömmer om att kanske någon gång i framtiden få starta eget, ge ut en bakbok och min största dröm är att vara med i ”Årets Konditor”. Om någon av dessa drömmar någonsin kommer gå i uppfyllelse återstår att se, men ska kämpa och vara flitig för att nå dem och fram tills dess kommer jag fortsätta med min stora passion.

Hemmets Journals ”Bakat & Gott” tipsade en gång om min blogg i deras tidning, sedan har jag också synts i Allers. Inte många månader efter att jag startat min blogg vann jag en nationaldagstävling på baka.se med mina ”Sverige-cupcakes”, vilket var en rätt stor grej för en 13-årig liten flicka som var ny inom denna bloggvärld. Jag var också en av de drygt 90 personerna som fick chansen att testbaka några av Sebastien Boudets recept från hans bok ”Le bakbok” då den höll på att skrivas.

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Jag älskar att baka allt, men om jag måste välja skulle det nog bli tårtor, gillar allt småpill och dekorationer, och så älskar jag att sitta och fundera ut vad jag ska ha för smaker och konsistenser i tårtan. Någon mousse? Karamelliserade nötter för knaprighet? Luftiga eller lite tyngre, mastiga bottnar eller kanske en kombination av båda? Finns det något syrligt? Behövs det något med sötma? Ja, detta gillar jag att spendera min tid på.

Gillar också att baka bullar. Inte lika mycket ”pill” där, men där kan man också hitta på en massa goda smakkombinationer, fyllningar och utseenden. Så kan det också i och för sig vara för att jag är rätt (läs: väldigt) svag för bulldeg.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Gillar att alltid beställa något nytt, något jag aldrig ätit förut. Gillar att inspireras av vad jag äter och brukar sitta och fundera på hur de gjort bakverket och vad allt det innehåller. Väljer gärna någon maffig tårtbit eller en fin bakelse, gärna något med choklad eller kola. Helst båda två. Om jag känner för något mer klassiskt kan det bli något så enkelt som kladdkaka eller en chokladbiskvi.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Jag har lite svårt att komma på något från typ min barndom, så berättar om ett aning färskare minne, närmare bestämt från i våras. Jag hade fått en beställning på två smörgåstårtor och två söta tårtor till en studentfest. Och alla tårtor skulle vara veganska. Jag hade tidigare aldrig bakat veganska tårtor, men tog ändå emot beställningen då jag älskar lite utmaningar. Den främsta utmaningen här var väl att få till bra tårtbottnar, då det är svårt att få dem luftiga och porösa utan ägg. Det skulle vara en tårta med chokladbotten och en med ljust tårtbotten. Så det vara bara att sätta igång att googla och försöka hitta så bra recept som möjligt.

Jag bläddrade mellan hundratals recept för att hitta de allra bästa. Sedan kom dagen då bottnarna skulle bakas. Allt gick bra. Ända tills dagen efter då tårtorna skulle sättas ihop. Då började den riktiga utmaningen. Tårtbottnarna ville liksom inte alls samarbeta, utan de gick sönder, smulade och sprack något otroligt. Då bottnen inte innehöll ägg så var dom rätt torra och kompakta vilket var boven här. Jag var nära att ge upp och slänga allt i soporna och bara ställa mig och storgråta i ett hörn, men kämpade vidare med de värsta tårtbottnarna jag varit med om.

Fick försöka lappa ihop bottnen så gott jag kunde och tack vare en bra fyllning och sockerlag att pensla bottnarna med fick jag ihop dem på något underligt sätt och där stod två hela tårtor! Jag var livrädd att tårtorna skulle gå av på mitten, men tårtorna fraktades hela till festen och familjen tog emot tårtorna och tyckte de var så fina. Vilket de var om jag får skryta lite. Blev nöjd med utseende och smakerna var det ju inget fel på. Senare fick jag höra att tårtorna hade blivit en succé på studentfesten och alla som ätit av tårtorna undrade vem det var som hade gjort så goda tårtor och ingen kunde tänka sig att de var veganska. Så en historia som började med ett smärre kaos slutade hur bra som helst!

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Roy Fares – han har alltid varit en förebild för mig och gillar allt han gör. Otroligt begåvad konditor och han älskar amerikanska bakverk, vilket även jag gör. More is more! Jag minns att när jag gick på nian skulle vi göra ett arbete om vårt drömyrke och jag gjorde självklart om konditor. Man skulle gärna fråga en i branschen om yrket och då bestämde jag mig för att mejla just Roy och hoppades på svar. Och visst svarade han! Blev otroligt glad för det! Så lite kontakt har man ju faktiskt redan haft med honom:)

Oskar Linnros – favoritartisten som skulle få stå för musiken.

Dorotea Malmegård – vi måste ju ha någon tjej med oss också och Dorotea är min kvinnliga förebild inom konditorbranschen. Hennes tårtor är de vackraste och finaste jag vet. Jag älskar hennes stil hon har och det är exakt sådana tårtor jag skulle vilja lära mig göra.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Det kan vara allt från om det går att byta ut någon ingrediens till något annat, hur länge något håller sig eller om det är svårt att temperera choklad. Men mest får jag kommentarer på att det jag gjort ser gott eller fint ut och att någon testat mitt recept och berättar hur hen lyckades med det. Det är något jag uppskattar, älskar när folk berättar om hur det gått och att de kanske gjort ett recept flera gånger och det blivit en stor succé bland familjemedlemmarna.

14072910_178191152612435_1787922607_n

Nötig äppelpaj
Recept: Här
.
biskvier

Lime- och vit chokladbiskvier
Recept: Här
.

cheesecake

Jordnötscheesecake med muscovadobotten, dulce de leche och chokladganache
Recept: Här

morotskaka

Morotskaka med karamelliserade nötter, limefrosting och morotschips
Recept: Här

dulcedelecheedited

Dulce de leche – fyllda chokladkakor med flingsalt
Recept: Här

—————————————————————–-

m

Blogg: Matildas Kafferep
Drivs av: Matilda Tallberg
E-post: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.