Robbans bästa besöker: Hornuddens trädgård

Hem Caféer Robbans bästa besöker: Hornuddens trädgård

Finns det något bättre för en fikaälskare än att upptäcka nya fantastiska fik? Annie och jag har under sensommaren besökt Hornuddens trädgård utanför Strängnäs två gånger. Det är en underbar oas direkt vid Mälarens strand med restaurang, café, gårdsbutik, trädgårdsodling, gästhamn och lekpark.

img_3787edited

Vi som bor i Stockholm kan välja mellan två vägar till Hornuddens trädgård, antingen via E20 (Strängnäs) eller E18 (Enköping). Den sista biten till Aspö går via en smal grusväg i cirka en kilometer och när man börjar närma sig slutdestinationen dyker det upp trollstatyer lite här och var.

Hornuddens trädgård drivs sedan många år av Karin och Mats Sjöstedt. Karin är född på Aspö där hennes farmor och farfar köpte lantbruket 1928. I slutet på 70-talet flyttade de till en stuga på gården och ägnade sig åt att odla grönsaker, frukt och bär och 1990 tog de över hela gården. 2009 breddades verksamheten med ett café och åren därpå startade de även restaurang, gårdsbutik och cateringverksamhet. Här är det ekologisk odling som står i centrum och besöksverksamheten är certifierad genom pilotprojektet Swedish Welcome.

Karin och Mats har genom åren erhållit ett flertal utmärkelser och i år stod de som vinnare när fikabibeln White Guide Café korade landets bästa caféer i åtta olika kategorier. Hornuddens trädgård stod som segrare i kategorin Årets hållbara café. Hela verksamheten är certifierad på högsta nivån och deras tre KRAV-märken betyder att minst 90% av alla råvaror är ekologiskt certifierade.

img_3795edited-min img_3803edited-min img_3804edited-min

Hela trädgården är ett komplett system av ekologi och hållbarhet där odlingarna värms upp med sjövärme, boningshuset med sol och ved. Gården har sitt eget reningsverk och separerande toaletter (riktigt cool wc). Jag tror att många gäster som kommer hit för första gången stannar upp och ser sig omkring och beundrar allt de upptäcker för det kan jag direkt säga att Annie och jag gjorde.

Skånska byggvaror har ställt ut ett flertal växthus som man kan sitta och fika i och samtidigt se ut över Mälaren och samtliga växthus är personligt möblerade. Utsikten är vacker och vattnet kluckar rogivande när man sitter och äter. Om du kommer med egen båt så går det bra att förtöja den vid bryggan och skulle himlen öppna sig så kan du antingen gå in till restaurangen eller sätta dig i någon av de charmiga växthusen.

imageedit_13_9971036411 imageedit_15_3137475829

I restaurangen serveras mat lagad på plats med lokala och ekologiska råvaror och utbudet i gårdsbutiken är främst ekologiskt med undantag av några lokala produkter. Majoriteten av de grönsaker och frukt som serveras kommer från de egna odlingarna.

Hornudden samarbetar med flera andra lokala producenter och i butiken finns ost, te, glass, rapsolja m.m. Ett urval av gårdens produkter säljs till ett flertal matbutiker och restauranger i Mälardalen, bland annat till Cajsa Warg och NK Saluhall i Stockholm.

imageedit_7_7370405279imageedit_9_7498955357

Inom företaget finns även två hus för uthyrning till turister och främst under sommarsäsongen anordnas events och föreläsningar/studiebesök inom ekologisk odling, hållbar utveckling och kost.

Maten är riktigt bra och det finns en lite matigare lunchmeny (169 kr) och en lättare cafémeny (95 kr) som brukar bestå av soppa, paj och dagens salladstallrik. Laxen röker de själva (KRAV eller MSC-certifierad) och köttet är vilt eller KRAV-certifierat.

När det kommer till fika så brukar utbudet bestå av kanelbullar, äppelkaka, tomatkaka, chokladbasilikakaka med grädde, rosenkvittenpaj, rosmarin- och ljunghonungskaka. Menyn varierar en hel del då man anpassar den efter säsongens råvaror. Mackorna är gjorda på det egna surdegsbrödet och kaffet serveras i presskannor.

img_3808-minedited img_3815-minedited img_3829-minedited img_3848-minedited

När vi var klara med lunch och fika så begav vi oss till butiken för att handla med oss lite varor och Hornuddens KRAV-certifierade örtkryddor är utan tvekan de bästa örterna som Annie och jag inhandlat. Så otroligt smakrika och med lång och bra hållbarhetstid. Det finns ett 30-tal tomatsorter som odlas på gården och vi köpte givetvis med oss flera olika sorter.

Hornudden planerar även att bli med musteri. Från och med september tar äldste sonen Johan över Stallarholmens musteri. Verksamheten kommer under hösten att drivas vidare på Ullunda, ute på Selaön. Från och med 2017 räknar de med att musteriet skall stå klart på Hornudden.

Hornuddens trädgård är en plats som varje fikaälskare borde uppleva. Det finns egentligen bara en sak som är negativt och det är att det ligger för långt ifrån vår bostad i Stockholm. Men vi kommer garanterat att komma tillbaka för det är en underbar miljö med plats för njutning, eftertanke och gofika.

img_4165edited-min

Miljö/omgivning: Natur/sjö
Utomhusservering: Ja
Utbud: Bakverk, smörgåsar, soppa, lunchrätter
Robbans bästa tycker
+ Hembakat
+ Charmigt
+ Vacker omgivning
+ Hållbarhetstänk
+ Ekologiskt
+ Bra nivå på mat och bakverk
+ Bra service

Hornuddens trädgård
Adress: Aspö Hornudden 1, Strängnäs
Telefon: 0152-326 18
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

Öppettider:
Se hemsida för aktuella tider/säsong

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.