Veckans blogg: Najnis kök

Då har vi klivit in i vecka 24 med massor av aktiviteter såsom bröllopsyra på lördag då Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist gifter sig i Slottskyrkan. De svenska damerna spelar sin premiärmatch i fotbolls VM idag mot Nigeria och för tredje året i rad korar White Guide Café Sveriges bäst fik. Tyvärr kan jag inte närvara på eventet i år vilket är synd för det brukar vara en trevlig tillställning. Måndagar bjuder i vanlig ordning på en ny veckans blogg och denna vecka lyser strålkastarna på Nina Wictorin och hennes härliga Najnis kök.

11085150_1584993265108400_753339011_n

 

Hej! Kul att vara här!
Nina Wictorin heter jag och driver bloggen Najnis kök. Jag bor i Malmö med min sambo Peter. De som känner mig skulle nog säga att mitt mest utmärkande drag är min fullkomliga besatthet av allt som har med mat att göra. Jag kommer från en familj där det är naturligt att samlas kring måltider och fikastunder. När jag växte upp i denna matglada familj var det alltid kring matbordet de livligaste diskussionerna fördes, om allt från politik till de stora livsmysterierna. Maten var liksom kittet som höll ihop diskussionerna, och inte sällan var det också just maten som var samtalsämnet. Redan när man satt och åt pratades det om vad man skulle äta vid nästa måltid, eller vad man åt igår eller förrgår. Detta är något som präglat mig djupt.

Fortfarande dras jag till människor som gillar mat, för de är oftast så trevliga människor, eller hur? Utan god mat skulle livet sakna en dimension för mig. Och eftersom jag alltid antingen tänker på, pratar om, äter eller lagar mat tyckte jag det var lika bra att starta en matblogg. Så föddes Najnis kök, som nu snart firar sin andra födelsedag. På min blogg hittar man såväl middagsrätter som lunch, frukost, smårätter och inte minst läckra bakverk och desserter. Det mesta glutenfritt och sockerfritt, eftersom det är sådan mat jag märkt att jag själv mår bäst av. Najni är för övrigt ett smeknamn som hängt med sedan jag var liten. Men när jag inte lagar mat eller bloggar, vad gör jag då? Jo, jag jobbar i en bokhandel sedan många år tillbaka, har pluggat en massa humaniora på universitetet och är nu även snart klar med min bibliotekarieutbildning.

Jag är en kreativ typ som alltid har gillat att skriva och fotografera i en eller annan form, något som innan min blogg ens var påtänkt resulterade i dikt- och fotoboken Vattenvingar, som kom ut 2007. Det som är så roligt med att blogga är att jag kan kombinera mina tre stora intressen: skriva, fotografera och laga mat/baka. Inget är för mig så avkopplande som att ställa mig i köket och börja experimentera. Bland grytor och kastruller känner jag mig som lyckligast, när jag får sniffa på kryddor, röra i såser eller vispa något fluffigt. Välkommen att hälsa på i Najnis kök!

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Det beror väldigt mycket på mitt humör för stunden men även vilken tid på året det är.     Är det vår eller sommar älskar jag att sno ihop något läckert av rabarber eller färska jordgubbar. Eller om jag haft turen att befinna mig i en skog med blåbär, då står en smulpaj bakad på min egen blåbärsskörd högt i kurs. Överhuvudtaget gillar jag att baka och laga mat av sådant jag hittat själv ute i naturen. Annars har jag ju förstås en förkärlek för allt med choklad i. Kladdkaksrecept i alla möjliga och omöjliga varianter får jag aldrig nog av.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Numera helst något som är gluten- och/eller sockerfritt eftersom jag inte mår så bra av gluten och socker. Men jag har inga förbud när det gäller mat så någon gång om året händer det att jag slår på stort och beställer in en prinsessbakelse även om det inte är något jag äter till vardags. Jag är svag för sådana där klassiska bakelser och helst ska de intas på ett riktigt ”tantfik” med röda sammetsfåtöljer och spetsgardiner för att komma i rätt stämning.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Hmmm…det var en svår fråga, för jag har så många dessertrelaterade minnen. Jag kan inte bestämma mig för ett enda, så det får bli två: Det ena är när jag, min tvillingsyster och vår kompis Julia var i tolvårsåldern och bestämde oss för att göra något busigt och hemligt. Vi bakade en fudgekaka (det godaste bakverket vi visste och som vi bakade så ofta vi bara kunde) en kväll när Julia skulle sova över hos oss. Sedan satte vi väckarklockan på midnatt och smög i skydd av mörkret ut i den stora park som låg alldeles i närheten. Vi hade nämligen bestämt oss för att ha midnattspicknick med fudgekaka på menyn.

Picknickfilten packades upp och vi slog oss ner i mörkret, satte tänderna i vår fudgekaka och när den var uppäten studerade vi stjärnhimlen och kände oss mycket busiga. Jag minns faktiskt inte om våra föräldrar någonsin fick veta vad vi gjort men i så fall vet de det nu, he he… Det andra minnet är från när jag var ännu mindre och var och hälsade på mina morföräldrar i Göteborg. På den tiden fanns det anrika fiket Bräutigams fortfarande kvar i stan och jag minns den högtidliga känslan när morfar sa: ”Nu går vi på kondis!” Och så gick vi till Bräutigams – jag, syrran och morfar. Det fanns en stor flygel där en pianist satt och spelade och inredningen var gammaldags och pampig, det kändes som att kliva in i en svunnen tid. Det bästa av allt, man fick välja vilken bakelse man ville!

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Oj oj oj – hur ska jag kunna välja? Det finns så många jag skulle vilja bjuda på fika! Fysikern Max Tegmark står högt upp på listan. Han är aktuell med boken Vårt matematiska universum, som handlar om de senaste rönen inom kvantfysik, parallella universum och sådana märkligheter. En oväntad gäst för en mat- och bakbloggare måhända men jag är en extremt nyfiken person. Allra mest nyfiken är jag på sådant vi inte kan förklara än till exempel möjligheten att parallella universum faktiskt inte bara är något som förekommer i science fiction, utan kanske verkligen existerar. Det skulle vara fantastiskt att få fika med Max Tegmark och höra honom förklara sina teorier.

Eftersom jag gillar situationer som för samman människor som annars inte skulle mötts skulle jag även bjuda in den franske kocken Raymond Blanc till mitt fiktiva kafferep. Människor som brinner för vad de gör är alltid intressanta och en person som har ett mer passionerat förhållande till mat än just Raymond Blanc går nog inte att hitta. Jag har sett några avsnitt av hans matlagningsserie A very hungry frenchman där han åker runt i sitt hemland och lagar mat och bakar åt lokalbefolkningen i olika regioner. Denne man tar mat på yttersta allvar! När han pratar om mat använder han inte bara sitt speciella poetiska och metaforrika talspråk utan gestikulerar vildsint med hela kroppen. Det är en fröjd att se honom härja i köket, sniffa i grytor och bli helt orimligt uppspelt över en perfekt tillagad pilgrimsmussla. Dessutom är han extremt rolig så han skulle nog ha mycket att tillföra mitt kafferep.

Den sista gästen då? Well, det får bli den norskamerikanska författarinnan Siri Hustvedt vars böcker jag gillar mycket. Siri har ett knivskarpt intellekt och en förmåga att glasklart uttrycka sådant jag själv bara har en vag aning om, så att det blir tydligt och självklart. Jag, Max, Raymond och Siri – vilket härligt kafferep det skulle bli!

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare?
Det allra vanligaste är att folk undrar om en speciell ingrediens går att byta ut mot något annat. Ibland undrar de också varifrån jag får inspiration till mina recept. Svaret på den frågan är att jag hämtar inspiration från mattidningar, andra bloggar, kokböcker, restaurangmat, matlagningsprogram och mat jag själv blivit bjuden på. Mina recept är alltså en sjövild blandning av influenser från alla håll och kanter.

—————————————————————–-

rab1

Rabarber- och jordgubbskaka med marängfluff
Recept: Här

cookiesked

Cookie-dough-bollar
Recept: Här

sconesnc3a4rbild

Nutellascones
Recept: Här

bildedited

Chiafrökex med parmesan och rosmarin
Recept: Här

ostfrallor-kopia

Ostfrallor med vallmofrön
Recept: Här

bild3

Belgiska våfflor med brie och raw hallonsylt
Recept: Här

bild-14
Lime- och citronkaka med kokos
Recept: Här

bild2

Ugnsbakad camembert med björnbär och rosmarin
Recept: Här

kakan-kopia

Chokladtårta med zucchini och valnötter
Recept: Här

—————————————————————–-

bild-531

Blogg: Najnis kök
Drivs av: Nina Wictorin
E-post: nwictorin@hotmail.com
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.