I huvudet på: Joel Christenson, Kringelgården

Omsättningstillväxten inom café/konditorier låg i fjol på 8,3 procent (6 340 Mkr, ökning med 6% jämfört med föregående år) och sedan 2007 har omsättningen inom denna sektor ökat med 70 procent (källa: SCB). Det visar att det är en välmående sektor även om det gissningsvis är så att de större kedjorna står för en stor procent av omsättningen. Mikroföretag (1-9 anställda och små företag (10-49 anställda) sliter säkerligen en hel del med sina marginaler. En som har varit med ett tag trots sin ringa ålder är Joel Christenson som driver anrika Kringelgården i Saltsjöbaden (cirka 20 minuter med bil till Stockholm city). Läs om hur Joel balanserar sin vardag som bagare, företagare och familjefar.

IMG_0506-1024x768

11029548_937475362951810_6312239401567931957_n


Vem är
Joel Christenson?
Jag är 35 år och gift med Fia Christenson 37, pappa till Theo 15 och Zarah 13. Jag är bagare och företagsledare på Kringelgården i Saltsjöbaden.

Vad var det som gjorde att du valde nuvarande yrke?
Jag träffade min fru Fia Christenson på gymnasiet och började jobba i familjeföretaget (Gateau) och fick till slut chansen att praktisera i bageriet. Jag blev rejält biten av miljön och engagemanget i bageriet och detta var en miljö som tilltalade mig enormt mycket. Efter ett år blev jag anställd och två år senare fick Fia och jag frågan om vi ville driva Kringelgården vidare. Bageriet hade varit utarrenderat under de år som Claes och Birgitta Christenson utvecklade Gateau och nu fanns en lucka att ta över och den möjligheten tog vi. Fia var då 23 och jag var 22 och vi hade ett barn tillsammans och ytterligare ett på väg. Ett djärvt beslut.

Du driver Kringelgården med anor från 1902. Beskriv Kringelgården för de som aldrig varit där.
Det är ett stort gult hus i ett lummigt bostadsområde i Saltsjöbaden. Butik och café där man ser in i bageriet samt en uteservering. Vi bakar i Sveriges äldsta bagerilokaler och vår ugn står på samma ställe som originalugnen stod. Här bedrivs idag verksamhet dygnets alla timmar och årets alla dagar, med undantag för juldagen och nyårsdagen. Vi har engagerad och trevlig butikspersonal och bagare med yrkesstolthet och en härlig teamkänsla. Här händer som sagt något hela tiden och på helgmorgnar köar folk i morgonrock:)

Hur många är ni som jobbar på Kringelgården och vad är det för personer?Om vi räknar med all extrapersonal så är vi ca 15 stycken. Fem heltidsanställda bagare varav en ansvarar för dagproduktionen och en har övergripande ansvar för hela produktionen. Tre chaufförer varav en ansvarig. Två halvtider i butiken plus extrapersonal och i höst tillsätter vi en butikschef. Vi har också valt att anställa en verksamhetschef, Sophia Petersen, som ser till att våra projekt drivs framåt och att vi når de mål som vi har satt upp. Sophia jobbar även administrativt och sköter allt på kontoret förutom bokföring och löneadministration där vi hyrt in konsult.

Jag och Fia är fullt rörliga och hoppar in där det behövs, ibland för att styra upp, ibland för att backa upp men även för att vi tycker att det är roligt. Vi tycker att det är viktigt att inse sina begränsningar som företagsledare och våga ta in folk i företaget som kan vara med i arbetet att driva företaget framåt.

collageedited

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Hela familjen stiger upp klockan sex, vi lämnar barnen vid bageriet kvart i sju där de äter frukost och sedan tränar vi mellan sju och åtta. Kvart i nio är vi på plats på bageriet och då börjar vi med en genomgång med vår verksamhetschef och bagerichef för att få de senaste uppdateringarna samt gå igenom dagen. Efter det är det antingen möten eller produktion fram till klockan tolv då vi äter gemensam lunch med personalen. Efter lunch är det antingen möten eller arbeten med pågående projekt fram till femtiden då det är avstämning med kvällspasset och därefter hemgång. Jag måste dock påpeka att ”vanliga arbetsdagar” är ganska sällsynta i vår bransch:)

Du har tidigare varit med i det svenska bagarlandslaget. Hur var det att mäta sina krafter med de bästa i världen?
Det var en fantastisk upplevelse, vi tänkte inte så mycket på våra motståndare utan fokuserade på vårt uppdrag. Eftersom vi var det första svenska landslaget så hade vi inte så stor press på oss då vi inte hade något att jämföra med, vilket gjorde att vi var ganska avslappnade och ödmjuka inför uppgiften.

Hur mycket tränade ni inför stora mästerskap?
Eftersom samtliga hade heltidsjobb eller drev eget bageri så lades träningarna på helgerna, plus att man fick träna på egen hand i sitt eget bageri. Sista fyra månaderna tränade vi i princip varje helg, plus att vi åkte på träningsläger till Lille i Frankrike. Det var en tuff period för Fia som fick dra hela lasset med barn och företag i princip helt själv.

Hur står sig Sverige internationellt sett gällandes brödhantverk och vilka länder brukar vara med i toppen?
Sverige tog guld i Viennosserie genom Håkan Johansson vid senaste individuella tävlingen och Sverige är definitivt uppe och krigar bland dem bästa även i lagtävling. I övrigt så är de länder som har varit med och tävlat flest gånger oftast bäst då de har en väl fungerande organisation och lång erfarenhet. Om man ska nämna några länder så är det Frankrike, Japan och USA.

Du är en rutinerad bagare som har varit med länge, vad är det som håller din motivation uppe nu när du inte längre tävlar?
Min motivation har alltid varit och är fortfarande att hålla en så hög lägstanivå som möjligt. Att jobba som bagare innebär att man gör i princip samma sak varje dag, detta innebär att man aldrig får bli slentrianmässig. Varje dag är ett nytt rent papper och en chans till förbättring. Vi får ständigt förfrågningar på nya produkter och arbetet att ta fram det blir aldrig tråkigt.

collageedited

Hur tycker du återväxten ser ut bland unga bagare i landet?
Det finns många unga som är intresserade av vår bransch och det är jättepositivt, däremot så är det många som inte inser att bagaryrket är väldigt långt ifrån baktävlingar på tv som exempelvis ”hela Sverige bakar”. Vi är ett serviceyrke och jobbar kvällar, nätter och helger för att se till att andra ska få bröd när de är lediga. Det går alltså inte att kliva in direkt från gymnasiet och tro att man ska få ett glidarpass på dagtid måndag till fredag med gratis gymkort. Det är tungt, slitsamt och fysiskt krävande men samtidigt världens roligaste yrke.

Det går som bekant trender i det mesta men vilka trender ser du med bröd och bakverk?
Sedan jag började jobba som bagare 1998 så har branschen gjort en totalreform. Idag jobbar alla seriösa bagerier med riktiga råvaror och hantverksmetoder. Personligen är jag delad när det gäller trender. Det som är bra är att trender oftast leder till att nivån höjs på de produkter som ingår i trenden t.ex. hamburgerbröd. Det negativa med en trend är att det blir så stort fokus på enskilda produkter och att tiotusen människor helt plötsligt är experter för att de har läst en artikel i en trendig mattidning.

Om jag ska spå kommande trend så tror jag att jakten på nyttiga produkter kommer att ersättas av produkter som enbart har till syfte att vara så goda som möjligt. När man väl har bestämt sig för att äta något gott så gör man det fullt ut, istället för att äta ett ”nyttigt” bakverk, typ kanelbullar på fullkornsdinkel.

Det ekologiska tänket slår igenom även hos bagerier och konditorier. Hur ser det ut hos er?
Jag tycker att grundidén med ekologisk mat är toppen, det finns nog ingen som kan säga något annat. Den dagen jag kan handla ekologiska råvaror som håller en jämn kvalitet och priser som är jämförbara med konventionella råvaror så kan det bli intressant, till dess ser jag ingen mening med det. Våra kunder kommer inte vara beredda att betala det pris som skulle vara nödvändigt att ta ut.

Går det idag att motivera småbagerier att använda ekologiskt mjöl som kostar cirka 20kr/kg när vanligt mjöl kostar kring 5kr/kg?
Nej det tycker jag inte att det gör. Jag tycker att det låter idiotiskt att göra det då de flesta småbagerier kämpar med extremt dålig lönsamhet och de allra flesta har svårt att hitta kvalificerad personal som kan hantera denna typ av mjöl som kräver mycket mer av bagaren. Dessutom har de flesta redan svårt att få tillräckligt betalt för sitt bröd och många bagerier, inklusive vårt, tar lägre kilopris än det färdigpackade brödet från bagerijättarna som levererar bröd till mataffärerna.

Ni levererar bröd till ett flertal hotell och restauranger i Stockholm. Till vilka levererar ni?
Vi levererar till några av Stockholms bästa hotell och restauranger. Många av dessa har en policy att inte prata om sina gäster, vi pratar därför inte heller om våra kunder.

Jag tycker mig skönja en trend med att allt fler bagerier öppnar upp utanför city-kärnan. Daniel Lindeberg har i en intervju sagt att han upplever att kontakten med kunderna blir mer personlig. Upplever du likadant?
Självklart blir det mer personligt på en liten ort på så sätt att man träffar kunderna på andra ställen än på bageriet t.ex. när man hämtar på dagis eller vid macken och att du kan handla i morgonrocken på helgen. Men i stan tycker jag att det var minst lika personligt eftersom att de flesta som handlar bröd regelbundet blir stammisar och har kanske större behov att bli igenkända på bageriet eftersom att det finns så många stora affärer där du är en i mängden. Men någon trend tror jag inte att det blir. Det är svårare att få ihop en bra omsättning utanför stan jämfört med i city.

collageedited

Vad driver dig i ditt företagande?
Förr var det att själv baka det bästa brödet, idag är det att skapa förutsättningar samt att inspirera vår personal till att göra det. Företaget är i vårt blodomlopp och således finns drivkraften där varje dag i form av överlevnad. Mår företaget bra så gör vi det också och tvärtom. Sedan tror jag att man måste vara road av att jobba med service för att hålla motivationen uppe. En stor del av det vi gör är att lösa brödfrågan för hotell och restauranger och se till att de får det dem ska ha. Vi älskar att finnas till hands och rädda situationen när folk sitter i skiten och behöver hjälp.

Hur tycker du att företagsklimatet i din kommun är idag?
Jag tycker att företagsklimatet har förbättrats avsevärt under de två senaste mandatperioderna, nu ser det tyvärr ut som att det kommer att bli betydligt mycket sämre. Att höja arbetsgivaravgiften för unga med 16 % under det närmaste året är en ren katastrof. Det kommer att drabba många företag negativt i vår bransch och det kommer dessutom att innebära att man hellre anställer äldre personer med erfarenhet istället för att anställa unga och lära upp dem. På kommunal nivå så tycker jag att det fungerar bra. Vi har en bra kontakt med de myndigheter som berör oss.

Hur balanserar du arbete och familjeliv?
Fia är född i en företagarfamilj i bageribranschen och jag anslöt när jag var 17 år. För oss är företaget en del av familjen och våra barn vet inget annat, sedan finns det perioder då det ena behöver mer tid än det andra och då får man anpassa sig och ställa upp för varandra. Vi har drivit Kringelgården sedan 2001 och har tagit semester varje år samt varit på barnens alla avslutningar och föräldramöten. Sedan har det ibland inneburit att vi har fått jobba dygnet runt eller enbart fått sova två timmar på ett dygn men så ser det ut ibland. Man får ge och ta hela tiden och om man bestämmer sig för hur man vill ha det och skapar förutsättningar så kan man vara ledig och ha tid för familjen.

En annan viktig del i att detta har fungerat bra är att vi som par driver företaget tillsammans och vi drar åt samma håll. Det blir betydligt enklare att ha förståelse för när den andra parten behöver lägga ner mer tid på jobbet, plus att man har någon att dela med- och motgångar med.

Ryktet på stan säger att du har ett intresse för mat och dryck och att du dricker egenimporterad champagne, stämmer det?
Hahaha, både jag och Fia har stort mat och vinintresse och med tanke på att vi jobbar med restaurangbranschen så är det väldigt viktigt för oss att hålla oss uppdaterade med vad som händer där. När det gäller champagnen så semestrar i Frankrike varje år och vartannat år tar vi bilen, då brukar vi köpa med oss vin på vägen hem.

Hur ser framtidsplanerna ut för er på Kringelgården de närmsta två åren?
De närmaste två åren handlar om att fortsätta att slipa på vår organisation. Samtidigt handlar det också om att titta på hur vi ska hantera den efterfrågan som finns på våra produkter och tjänster, vilket i sin tur även innebär att utveckla kvalitet och se över sortimentet.

Lättsamt med Joel

Har du några dolda talanger?
Nej, varför ska man dölja en talang?

Vilka musikartister lyssnar du på nu?
Jag skulle nog kunna räkna upp 50 favoritartister, men svaret blir nog det som känns bra för stunden, numera är det ju så lätt att variera sig med Spotify. Men för att nämna några: Oasis, Dr.Dre, Kings of Convenience, Ben Watt, Chet Baker, Ella Fitzgerald.

Lek med tanken att du har 10 miljoner kronor på banken, vad gör du med dem?
Betala av lånen, stoppa undan till barnen, mat och vinresor!

Vilka tre saker kan du absolut inte vara utan?
Familjen, företaget och Hammarby IF!

Du bjuder på middag, vilka tre kända personer bjuder du in?
Daniel Crespi – han driver bland annat restaurangerna Djuret och Pubologi samt barerna Tweed och The Burgundy och är även författare till boken Hedonisten. För sitt förhållningssätt till mat och dryck!

Noel Gallagher – Oasis, Noel Gallaghers high flying birds. För att han är rock and roll och har varit med om det mesta med de flesta!

Mattias Näsman – f.d. medlem av Sveriges bagarlandslag, Bageri Passion i Sundbyberg. För att han är min närmaste vän och stämmer in på båda ovannämnda motiveringar!

Stort tack för att du tog dig tid att besvara frågorna och fortsatt lycka till med verksamheten.

 —————————————————————–

Ort: Saltsjöbaden
Adress: Sturevägen 15
Etableringsår: 1902
Antal anställda (med extra personal): 15
Omsättning: 13,1 Mkr (april 2014)
Resultat efter finansnetto: 1,4 Mkr (april 2014)

IMG_2059

Joel Christenson
Ägare
Kringelgården
Tel: 08-717 71 89
E-post: joel@kringelgarden.se
Hemsida: Saknas
Facebook: Här
Instagram: Här
Twitter: Här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.