Veckans blogg: Peterbakar

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Peterbakar

Hela Sverige bakar är en programserie som visas på tv-kanalen Sjuan och som baseras på brittiska The Great British Bake Off. Programledare för den svenska versionen är Tilde de Paula Eby som tillsammans med jurymedlemmarna Birgitta Rasmusson och Johan Sörberg underhåller ett stort antal svenskar varje höst. Under tio veckor kämpar tolv hemmabagare från hela landet om att vinna den prestigefulla baktävlingen som äger rum i Taxinge slotts vackra trädgård.

Tävlingsreglerna går ut på att juryn varje vecka skapar ett tema som är uppdelad i två moment som deltagarna ska klara av. Först är det paradbaket där de får baka efter ett eget recept. Därefter sätts de tekniska kompetenserna på prov där de tävlande skall återskapa juryns bakverk men deltagarna måste göra det utan att få se hur det färdiga bakverket ska se ut och efter ett mycket ofullständigt recept. Varje vecka får en deltagare lämna tävlingen och slutligen är det tre personer som gör upp i finalen. Vinnaren får, utöver äran, ge ut en egen bakbok.

Nu pågår säsong fyra och en av deltagarna är Peter Dahlberg som driver bloggen Peterbakar. Jag är superglad över att ha med honom här på Robbans bästa då han är en duktig och passionerad hemmabagare med en bra blogg men också för att han är en av få killar som bloggar om bakverk- och desserter. Sedan jag startade Veckans blogg i januari i år har jag haft med 33 stycken bak- och dessertbloggare varav Fredrik Nylén (Fredriks fika) och Peter är de enda killarna hittills och tro mig, jag har sökt efter bloggande killar med ljus och lykta. Som alltid tar jag gärna mot tips på bra bloggar där bakverk, desserter, bröd, choklad, kaffe och te står i fokus.

DSC_0448

 

Hej!
Jag heter Peter Dahlberg och är en baktokig förskollärare, uppvuxen i en Sörmländsk idyll med barndomsminnen fylld med bakverk. Bakning har alltid funnits i min vardag i form av en mamma som bakade bröd, kakor och tårtor till alla högtider och tillfällen. Jag tycker att man ska tillvara på livet och fylla det med upplevelser. Jag försöker därmed att alltid göra någon form av förändring varje år för att berika min personliga resa med nya erfarenheter. Efter att ha kommit ut som gay förra året vågade jag skicka jag in en ansökan till Hela Sverige bakar 2015 och jag kom med! Efter inspelningen har jag medverkat i tidningen QX (läs här) och även fått äran att baka tårta i Nyhetsmorgon (TV4) tillsammans med Tilde de Paula Eby och Peter Jihde. Du kan se klippet här.

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Jag ÄLSKAR att göra tårtor! Det är när jag gör tårtor som jag får utlopp för min kreativitet och fantasi. Det är här jag kan testa olika smakkombinationer, nya tekniker och verktyg, samt variera utseendet på bakverket. Jag kan välja att göra en slät tårta, en som är spritsad eller en som är klädd med marsipan. Jag kan dessutom välja hur jag ska dekorera: med spritsdetaljer, färska bär eller figurer i sockerpasta. När jag gör en tårta hamnar jag i ett lugn och känner mig avslappnad och jag kan lägga mycket tid på dekoren och för att göra min vision verklig. Alltid när jag gör en tårta har jag en bild i huvudet, hur jag vill att den ska se ut. Oftast blir den verklig!

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Jag har en tendens att alltid beställa en cheesecake! Troligen för att jag letar efter den perfekta texturen på en cheesecake. Den ska vara len och bara smälta i munnen! Annars blir det en klassisk morotskaka.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Jag har många fina bakminnen från min barndom. Men majoriteten av minnena är tidsplacerade runt jul, då vi i familjen har som tradition att alltid göra julgodis dagen innan julafton! Sedan jag och min syster var små har vi fått härja fritt i köket den 23 december och det blir alltid (än idag) väldigt många olika sorters julgodis! Allt från den enklaste knäcken till den mest komplicerade franska nougaten!

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Den första personen jag bjuder in är den fantastiska Fredrik Nylén, finalist i Hela Sverige bakar 2013! En otrolig inspirationskälla och en förebild för mig både i bakning och i livet. En glädjespridare måste man väl bara bjuda? Min andra gäst skulle vara Linda Lomelino, tårtkreatör och frilansfotograf! Fantastiska fotografier som gett mig inspiration till att själv fotografera mina bakverk och tänka mer på bakverkens utseenden. Jag tror det skulle kunna diskuteras mycket om ljussättning och perspektiv under fikat! Min tredje person jag bjuder in på fika är grunden till mitt stora bakintresse – Leila Lindholm. Efter att ha sett alla avsnitt av Leila bakar och Leilas jul med mera (om och om igen dessutom), så måste jag bjuda in anledningen till att jag började baka och experimentera i köket. Jag vet inte hur många cupcakes jag har bakat med inspiration från cupcake-drottningen!

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Jag får inte så mycket frågor på bloggen, utan mer på Instagram där frågorna handlar mycket om hur jag går tillväga när jag dekorerar mina tårtor, vilka tyllar jag använder och var jag köper mina verktyg!

 DSC_0491edited

Autumn Cake
Recept: Här

DSC_0072edited

Pridesnurror
Recept: Här

DSC_0175edited

Chocolate mousse
Recept: Här

DSC_0157edited

Glutenfri brownie
Recept: Här

imageedited

Fröknäcke
Recept: Här

—————————————————————–-

image10edited

Blogg: Peterbakar
Drivs av: Peter Dahlberg
E-post: peter.u.dahlberg@gmail.com
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.