Veckans blogg: Snilleskök

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Snilleskök

Måndag och ny vecka vilket innebär att strålkastarljuset riktas mot en intressant bloggare med passion för bakning. Denna vecka är det Snezana Milosavljevic som jag har äran att presentera. Hon driver bloggen Snilleskök där hon delar med sig av sina kunskaper och utmaningar i köket. I vanlig ordning spar jag inlägget i fliken ”Veckans blogg”. Ha en fin vecka och kom ihåg att man är inte alltid glad när man är snäll men man är alltid snäll när man är glad.

Jag heter Snezana Milosavljevic och har kallats för Snille sen barnsben. Därav bloggnamnet Snilleskök. Inte för att jag är något geni precis utan det blev bara ett smeknamn som uppkom under lågstadiet och som har följt mig genom alla år. De flesta känner mig som Snille även  idag.

Jag har fem fantastiska barn och har hunnit fylla 44 år. Jag är född och uppvuxen i Malmö med rötter från Serbien. Jag har jobbat som frisör största delen av mitt vuxna liv. 2013 förändrades dock mitt liv dramatiskt. Det i sin tur ledde till att jag ett år senare gick in i den nu mera berömda ”väggen”. Bakningen och tiden i köket har varit en ljuvlig terapitid. När jag bakar försvinner jag in i min egna lilla värld bort från allt som är jobbigt och negativt. Det har varit en stor del och positiv hjälp på min resa tillbaka.

Under denna tid har jag varit aktiv i flera stora matgrupper på Facebook och delat med mig av mina kunskaper och utmaningar. Där fick jag många förfrågningar om varför jag inte startar en blogg så att det blir lättare att hitta recepten jag delar med mig.

Med tanke på att jag verken har dator eller blogg vanor sedan innan så försökte jag ändå, mest i syftet med att ha allt jag delar med mig av på ett ställe. Bloggen uppkom för snart två år sedan i all sin enkelhet. Besökare finns, ofta flera tusen i veckan och för mig är bara det en seger i sig. Delad glädje är dubbel glädje😉

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Svår fråga Robban, då jag älskar att baka i alla dess former. Allt från klassiska småkakor, bullar till mer avancerade bakverk. Nyfiken hemmabagare som jag är provar jag gärna nya bakverk och om jag skulle bli missnöjd med resultatet kommer mitt envisa jag fram och viskar ”gör om m, gör bättre”. Att utmana mig själv är något av det bästa jag vet. Men om jag måste välja då blir det någon form av bakverk som jag kan spritsa, typ cupcakes eller tårtor. Älskar att ta fram mina tyllar och gå loss med kreativiteten och spritspåsen. Försvinner då i min egna lilla värld.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Jag fängslas varje gång jag går in i ett konditori. Ögonen stirrar sig blint ner i monitorn på alla fantastiska skapelser och det börjar vattnas i munnen. Helst skulle jag bara velat gå loss och prova allt som ser spännande ut. Hur jag hade mått där efter vill jag inte ens tänka på. Men den smällen hade jag helt klart tagit. Vad jag väljer är nog beroende på vilket humör jag är på och vad ögonen fastnar för.

Jag älskar choklad i alla dess former och varianter och det blir säkerligen något med choklad om det är en sådan dag där jag känner mig lite off. Är jag på mitt vanligtvis spralliga humör så blir det säkert någon färgglad bakelse som jag aldrig har provat eller så kan det lika gärna bli en klassiker som en Budapestbit (ju kladdigare desto bättre).

Vad är ditt bästa bakminne?
Jag har många härliga bakminnen ihop med mina barn. Men vid sidan om det så är nog mitt bästa bakminne en av mina första tårtor som jag bakade, och sen tog med som en överrasknings fika hem till väninnan på hennes födelsedag. Tårtan blev väldigt uppskattad av alla hennes gäster.

Jag la även ut tårtan på Instagram och taggade den i en tävling som Kungsörnen anordnade just då, mest för att inspirera inte för att jag trodde att jag hade någon chans att vinna bland alla fantastiska hemmabagare. Men tårtan vann, jag fick en bakmaskin och presentkort på bakprodukter. Tårtan blev även omnämnd och visad på Hela Sverige bakars Facebook-sida och fick en otrolig respons. För lilla mig var det verkligen totalt oväntat men väldigt glädjande.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Oj ! Jag hade nog bjudit bakdrottningen Birgitta Rasmusson och hoppats på en ”rasande elegant” kommentar. Sedan hade jag bjudit in Zlatan eftersom vi båda är uppväxta i Malmö med rötter från Balkan, och jag kan vara minst lika kaxig som han när det behövs😉

Jag hade även bjudit in Johan Jureskog och fjäskat till mig perfekta burgare till sällskapet innan vi sätter tänderna i gofikan.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Jag brukar inte få så många frågor på bloggen men det har hänt och då är det oftast om man kan byta ut ingredienser eller om något har varit otydligt för läsaren. Då svarar jag så tydligt jag kan. Blir väldigt glad när någon tackar för tips, tycker det ser gott ut eller skriver att dem har provat receptet.

Förförisk paj med kola, ganache och Italiensk maräng
Recept: Här

Choklad cookies fyllda med hallonmousse, toppade med hasselnötsfrosting
Recept: Här

Ljuvlig cheesecake med smak pretzel, jordnötter och choklad
Recept: Här

Goda och snabblagade ricotta munkar
Recept: Här

Chokladtårta med smak av dumle, mjölkchoklad och jordgubbar
Recept: Här

Lyxiga brownie cookies
Recept: Här

Blogg: Snilleskök
Drivs av: Snezana Milosavljevic
E-post: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.